Lån for campingvogn forklart

Det er mange nordmenn som eier om å ha en campingvogn stående fast på en campingplass, eller til og med ha en moderne campingvogn som kan festes bak på bilen når man skal reise rundt i Norge eller Europa på bilferie.

En ny og moderne campingvogn er nesten som en liten hytte når det kommer til standard og komfort, men det er heller ikke spesielt billig å kjøpe en ny campingvogn. En helt ny campingvogn av årets modell kan koste alt mellom 200 000 og 500 000 kroner, men modellene på rundt 350 000 kroner er de mest populære. For de fleste er dette uansett en enorm sum, og trolig mer enn man har stående på konto.

Så da kommer jo spørsmålet; kan man ta lån for å kjøpe campingvogn? Og er det smart å låne penger for å kjøpe seg en ny campingvogn? Disse spørsmålene skal vi se nærmere på, og forhåpentligvis gi et godt svar på. Som med alle andre ting her i livet er det jo litt avhengig av akkurat den situasjonen du er i, men vi skal likevel gjøre vårt beste med å gjøre valget enklere for deg.

Les også: Er det lov med dyr på campingplasser? Forklart.

Slik fungerer campingvognlån

Et campingvognlån er i utgangspunktet veldig likt et billån. Det betyr at man trenger en egenandel, og låner pengene med pant i campingvogna.

Egenandelen man trenger varierer fra hvor man låner penger, men ligger som oftest på et sted mellom 30 og 40 % av kjøpsummen. Det betyr at man trenger en betydelig andel av pengene selv, og om man skal låne 350 000 kroner med en egenandel på 35 % må man ha 122 500 kroner klar til å bruke for å få innvilget lånet.

De fleste må derfor spare en stund selv for å få råd til å ta et lån til campingvogn.

En normal nebetalingsperiode på et lån til campingvogn er på rundt 5 år, men det er også mulig å få den opptil 10 år. Renta kan være utrolig varierende, men et sted mellom 4 % og 8 % er normalt når man har såpass høy egenandel og sikring i gjenstanden man kjøper.

Et stort usikkerhetsmoment med denne typen lån er at selv med en betydelig egenandel er det en risiko for at lånet på et punkt er høyere enn verdien på campingvogna. Dette er jo noe man må ta høyde for med denne typen lån, så det er viktig å ikke låne mer penger enn du faktisk klarer å betale tilbake uten å måtte selge campingvogna igjen.

Kan man kjøpe campingvogn med forbrukslån?

Det er teknisk sett mulig å kjøpe en campingvogn med et forbrukslån, men det anbefales ikke. Den effektive renta på et forbrukslån er betydelig høyere enn den samme renta på et eget campingvognlån, så det er absolutt ingen god idé. Da er det mye bedre å spare opp penger til å dekke egenandel for campingvognlånet, så kan du få et veldig mye billigere lån enn om du kjører på med et forbrukslån.

Det er selvsagt opp til hver enkelt, men det er i alle fall vårt tips til saken.

Slik går du frem for å søke om lån til campingvogn

For å få et lån til campingvogn må man enkelt nok starte med å ta kontakt med noen som tilbyr dette. Det finnes en rekke aktører som gjør det, inkludert de fleste store bankene. Der må man fylle ut en lånesøknad, og ønsket beløp på lånet.

Når søknaden er sendt inn må man vente en liten stund på at den blir gjennomgodt, og dersom den blir godkjent får du et lånebevis. Dette er et finansieringsbevis som sier deg nøyaktig hvor mye penger du kna låne for å kjøpe campingvogn, og godtas av så godt som alle selgere av campingvogner.

Med finansieringsbeviset i hånden kan du reise for å kjøpe campingvogna. Når kontrakten er signert må du igjen kontakte banken og la dem se kontrakten, så får du innvilget et lån som passer til den kjøpsummen det var på campingvogna. Det er dermed ikke summen som står på finansieringsbeviset som sier hvor mye lån du får, da denne bare sier hvor mye du maksimalt kan låne om du vil.

Etter at dette er gjort har du campingvognen din, og lånet på plass, så da gjenstår det bare å finne en god campingplass du kan nyte sommeren på!

Les også: Så mye koster en helårsplass på en camping.

Bør man ta lån for å kjøpe campingvogn?

Nå har vi sett på hvordan man går frem for å få lån til campingvogn, men spørsmålet om det er en god idé gjenstår jo fortsatt. Her er svaret ekstremt individuelt. Det er jo ingen tvil om at campingvogn er en relativt dårlig investering, spesielt om du kjøper en helt ny en. Den vil årlig tape seg i verdi, og for mange kan den altså minske raskere i verdi enn det du har i lån.

Man bør altså kun kjøpe en ny campingvogn med lån dersom man vet hva man går til. Om man er veldig glad i campinglivet er det jo en relativt billig investering, da man kan bo i denne campingvogna hver sommer i 15-20 år før den bør byttes ut. Sånn sett er det jo fint, men man bør kun kjøpe ny campingvogn om man faktisk har tenkt å ha den i lang tid, ikke om man har tenkt å selge den etter et år eller to.

Les også:

Legg igjen en kommentar