Hvordan lage tørket frukt hjemme

Tørket frukt er god og sunn snacks som både er supert å blande inn i lunsjen så vel som å spise som sunt kveldskos istedenfor vanlig godteri. Problemet er bare at det er svindyrt å kjøpe tørket frukt på butikken, og selv billige frukter kan ha en vanvittig kilopris når de kommer i tørket variant.

Det skal jo nevnes at mange frukter mister så mye som 70 til 80 % av vekten sin når man tørker dem og alt vannet forsvinner, men selv om man tar med dette i beregningen er det jevnt over veldig dyrt å kjøpe tørket frukt.

Heldigvis er det enkelt å tørke frukt selv hjemme, og det krever heller ikke spesielt dyrt utstyr. Det er en prosess som tar litt tid, men mesteparten av jobben går helt av seg selv. Så, hvordan tørker man egentlig frukt hjemme?

Slik tørker du frukt selv

Det er i utgangspunktet to måter å tørke frukt på; enten ved å bruke en dehydrator eller i stekeovnen.

Av disse er bruk av dehydrator uten tvil best, og det vi anbefaler. Dette er en dings som bruker varm luft for å tørke frukt og andre ting, og sørger for en jevn luftstrøm som gjør at frukten ikke mugner eller blir dårlig underveis i prosessen. Disse maskinene koster heller ikke all verdens, og de billigste variantene koster typisk rundt 400 kroner.

Les også: Slik tørker du sopp selv.

Et par dehydratorer vi anbefaler er:

  • Denne dehydratoren fra VidaXL. Her er det ti brett med mye plass til å tørke frukt samtidig. Det er mulig å justere temperaturen som du vil ha den, og sette på timer for å slå av etter en gitt tid slik at frukten ikke blir overtørket. Denne er dyrest, men også den beste.
  • Denne litt mindre dehydratoren fra VidaXL. Se på det som lillebroren til den over, med 6 skuffer istedenfor 10 som gjør at den kun tar halvparten av mengden frukt samtidig.
  • Denne dehydratoren fra Champion. Denne har et annet design enn de to over, og fungerer litt annerledes. Selve konseptet er likt, men man kan ikke stille inn temperatur eller tid på denne, så den egner seg best for de som vil ha en enkel og grei dehydrator uten mye styr. Fordelen er en lavere pris.

Med en dehydrator i boks er det bare å tørke fruktstykkene i 0,5 cm til 1,5 cm tykke skiver som fordeles jevnt ut over platene i dehydratoren. Sett på varmen og la dem stå og tørke til de er ferdig. Hvor lang tid det tar avhenger helt av tykkelsen på frukten, og ikke minst hvilken frukt det er du skal tørke. Noen liker knasktørr frukt, mens andre liker at de fortsatt er litt bløte.

Tiden kan variere fra så lite som noen timer, til 2-3 dager for bananer når man skal lage bananchips. Vi anbefaler uansett å smake seg til underveis for å finne ut av når de kommer til det punktet hvor du liker dem best. Blir de stående for lenge er de neppe spesielt gode å spise.

Hvordan tørke frukt i stekeovnen

Noen bruker stekeovnen istedenfor en dehydrator. Dette er mulig, men har kun ulemper med seg. Her må man sette på lav varme (40 – 50 grader) varmluft og legge frukten jevnt ut over en stekeplate med bakepapir.

Siden stekeplatene ikke lar luft trenge gjennom kan du kun steke én plate om gangen, og de må jo stå lenge, så dette er svært lite effektivt! En del stekeovner krever også at man har døra på gløtt for at det skal bli nok luft inn i stekeovnen.

Ellers er det jo ikke akkurat riktig bruk av en stekeovn da, og vil trolig ha en viss risiko for brannfare forbundet med seg. Så vi anbefaler heller å bruke noen hundrelapper på en dehydrator!

Denne artikkelen inneholder annonser for CDON.

Les også:

Legg igjen en kommentar