Hvordan installere en vannmåler

En vannmåler er akkurat som navnet sier, en dings som måler hvor mye vann man bruker. Dersom du installerer en vannmåler kan du finne ut nøyaktig hvor mye vann du faktisk bruker, og kun betale for denne.

Undersøkelser har vist at folk flest sparer penger på å betale for eget forbruk målt av vannmåleren, sammenlignet med å betale det vanlige gebyret man ellers betaler for å få vann til boligen eller leiligheten sin.

Nyere boliger har krav om å installere en vannmåler når boligen bygges, mens eldre boliger selv kan velge om de skal ta seg bryet med å installere vannmåler.

For å installere en vannmåler i boligen din må du bestille en autorisert rørlegger som kan installere den for deg. Prisen for dette arbeidet er typisk mellom 2 og 3 tusen kroner. Selve vannmåleren koster rundt 5 – 10 000 kroner, avhengig av type. Mange kommuner leier ut vannmålere til innbyggerne sine billig.

Vannmåler
Vannmåler. Foto publisert med tillatelse.

Det er altså ganske dyrt med vannmålere, og for de fleste tar det mange år før totalkostnaden med både vannmåler og elektriker er betalt tilbake ved at man får lavere vannutgifter.

Det er ikke mulig å installere vannmåler selv, og dette er arbeid som må gjennomføres av rørlegger.

Leie eller kjøpe vannmåler?

Det er fullt mulig å kjøpe en vannmåler selv, og da eier man denne som en del av boligen. Prisen kan varere på alt fra 5 000 til nærmere 13 000 kroner, avhengig av hvilken type man trenger til boligen.

De fleste som kjøper vannmåler bestiller det via rørleggeren som skal installere den, så er man sikker på at man får riktig vannmåler til rørene sine.

Hvis kommunen din tilbyr leie av vannmåler er prisen typisk et sted mellom 200 og 500 kroner i året for leien. Man skal med andre ord leie ganske lenge før det hadde lønt seg å kjøpe sin egen. Men husk at du må betale for rørlegger som installerer vannmåleren uansett om du velger å leie eller kjøpe den, så denne utgiften er det ikke til å komme unna.

Les også:

Legg igjen en kommentar