Hvordan oppbevare avokado

Avokadoer blir stadig mer populære her i Norge, men selv om vi nordmenn har blitt glade i å spise de er vi ikke nødvendigvis så flinke til å oppbevare dem riktig helt ennå.

Avokado

Feil oppbevaring av avokado fører til at den blir moden altfor raskt, og når den først blir moden har den fort for å bli brun og overmoden. Det er ikke spesielt godt med overmoden avokado, så sørg heller for å oppbevare den riktig slik at den ikke blir overmoden til å begynne med.

Den riktige måten å oppbevare en hel, uåpnet avokado på er på kjøkkenbenken. Den trives best i romtemperatur, men pass på at den ikke ligger i nærheten av frukt som epler og bananer som skiller ut etylengass. Dette vil nemlig gjøre at selv avokadoer med skall på blir overmodne på få dager. Med riktig oppbevaring holder avokado med skall på i rundt en ukes tid.

Det er altså ganske enkelt å oppbevare en hel avokado, men hvordan skal man gjøre det hvis man allerede har åpnet den? Mange bruker bare en halv avokado om gangen, så da ligger den andre halvdelen og blir brun og slapp over natten.

En åpen avokado

Et triks for å holde en halv avokado fersk er å la steinen ligge i den halvdelen du ikke bruken. Hell litt syre fra sitron eller lime over avokadokjøttet og legg den i en lufttett boks eller tettpakken i plastfolie. Legg den så i grønnsaksskuffen i kjøleskapet.

Dette forhindrer i stor grad at avokadoen fortsetter å modne der hvor den ble skjært fordi du stopper oksyderingen av fruktkjøttet. Syren fra sitron eller lime fungerer som antioksyderende, og beskytter derfor fruktkjøttet mot å blir brunt og overmodent.

Med riktig oppbevaring kan en åpnet avokado klare seg fint i 2-3 dager, men blir veldig overmoden etter den tid, nesten uansett hva du gjør. Så når du åpner en avokado må du regne med å bruke opp restene innen ganske kort tid.

Kjøp riktig avokado

Når du er på butikken kan du kjenne på avokadoene for å se om de er modne, eller om de trenger noen dager ventetid før du kan spise dem. Så hvis du skal ha den til tacoen samme kveld velger du en som allerede er moden, men om du handler inn for hele uka og skal ha den til helga velger du en umoden avokado som fint tåler å ligge noen dager på kjøkkenbenken.

For å skille modne og umodne avokadoer kjenner du på dem. Dersom den kjennes like hard som en stein er den et stykke unna å være moden. Om den er ganske hard, men gir litt etter, er den snart moden. Om skallet føles nesten mykt er den moden nok til å spises med det samme. Hvis hele avokadoen føles slapp og veldig myk er den overmoden.

Med denne informasjonen i bakhånd er det bare å dra på butikken for å kjøpe riktig avokado til når du trenger den, og så slipper du å sitte med umodne avokadoer til tacoen eller overmodne avokadoer.

Les også:

Legg igjen en kommentar