Hvordan oppbevare bildekk riktig

Vi som bor i Norge må ha to sett med bildekk, ett sett til sommeren og et annet til vinteren. I praksis står et sett med bildekk til oppbevaring i et halvår om gangen, og dersom man oppbevarer bildekkene feil vil det uten tvil være negativt for dekkene. Så om du har planer om å bruke dekkene igjen neste år er det viktig å oppbevare dem riktig for å unngå at de sprekker opp eller blir ødelagt i løpet av vinteren.

Bildekk bør oppbevares mørkt, svalt og kjølig. De bør oppbevares et sted hvor det er lite fuktighet i luften, og det er jevnlig lufting. For noen fungerer det greit med kjelleren, mens for andre blir kjelleren altfor fuktig. Dekkene skal ligge eller henge, og ikke stå oppreist.

Det er svært viktig at dekkene ikke utsettes for høye temperaturer eller direkte sollys når de ligger til overvintring. Dette vil gjøre gummien sprø, og dekkene får mye kortere levetid før de må byttes ut.

Det er teknisk sett mulig å la dekkene stå oppreist, men da er det viktig at du hele tiden roterer dem for å sørge for at de ikke deformeres i løpet av sesongen de er pakket vekk. Dette bør du gjøre minst én gang i måneden. Bruk en teipbit eller lignende for å ha kontroll over hvilke delen av dekket som har vært vendt nedover, slik at du fordeler oppbevaringer over hele dekket.

Så ha helst dekkene liggende, eller bruk et dekkstativ eller en annen innretning for å ha dem hengende.

Dekk som er lagt til oppbevaring på korrekt måte.

Vurder å leie plass på et dekkhotell

Dersom du ikke har et godt sted å lagre dekkene dine bør du vurdere å leie deg plass på et dekkhotell. Dette er som navnet hinter til et sted hvor man kan lagre sommerdekk på vinteren, og vinterdekk på sommeren. Som regel kjøper man en pakke hvor bytting av dekk er inkludert i prisen, så trenger du bare å levere bilen din, for så å komme tilbake og hente dem med skiftede dekk. Det andre settet med dekk legges vekk, så er det bare å komme tilbake igjen etter seks måneders tid når du skal bytte igjen.

Prisen for å ha dekk på dekkhotell ligger typisk på et sted mellom 1 500 og 2 500 kroner per år inkludert bytte av dekkene to ganger årlig.

Det er altså en solid kostnad, men dersom du egentlig ikke har plass til å lagre dem hjemme, eller bare har en fuktig kjeller, kan det være vel verdt pengene med tanke på at du får mye mindre slitasje på dekkene enn du gjør ved feil oppbevaring. Spesielt for deg som allerede betaler noen andre for å bytte dekk for deg.

Vask gjerne dekk og felger før de settes vekk for sesongen

Det er generelt sett ekstremt lurt å vaske dekk og felger før du legger dem vekk for sesongen. Kjøp inn en vaskebøtte og en fettfjerner, så er det bare å vaske i veg. Når du vasker felgene blir du kvitt smuss og skitt, og det er er mindre grobunn for rust på felgene. Selv aluminiumsfelger kan ruste om man ikke vasker dem, og de er spesielt sårbare i denne perioden hvor de ligger lagret i seks måneder med omtrent null tilsyn.

Vi anbefaler derfor å gjøre om vask av dekk og felger til en rutine man går gjennom hver gang før man pakker vekk dekkene for sesongen. Dette er med på å øke holdbarheten ikke bare for dekkene, men også for felgene.

Andre råd for dekk uten felg

I denne artikkelen har alle rådene så langt vært for dekk med felg, for det er jo snakk om oppbevaring av det settet med bildekk man ikke bruker for det halvåret. Dersom du har løse dekk uten felg er det litt andre råd, og selv om de helst også bør stå kaldt, svalt og mørkt bør de stå oppreist. De bør derfor ikke verken henges opp eller stables oppå hverandre. Aller helst bør de også roteres minst hvert tredje måned for å unngå at de blir deformert.

Kan man lagre bildekk utendørs?

Det frarådes på det sterkeste å lagre bildekk utendørs når de ikke er i bruk. Her vil det være store temperaturforskjeller, tidvis høy fuktighet i luften, og kanskje til og med sol som varmer dekkene, så det er mange faktorer som gjør det lite egnet for å oppbevare bildekk. Vi anbefaler på det aller sterkeste å unngå å oppbevare bildekk utendørs med mindre du virkelig ikke har et annet valg.

Utendørs oppbevaring av bildekk vil nesten garantert føre til kortere livstid på dekkene.

Les også:

Legg igjen en kommentar