Er det verdt å betale for dekkhotell? Forklart

Dekkhotell er store haller hvor man kan betale for å få oppbevart det settet med bildekk man ikke aktivt bruker. For de fleste betyr det at man kan oppbevare fire sommerdekk der på vinteren, mens man oppbevarer de fire vinterdekkene der om sommeren. Som oftest ligger prisen for et dekkhotell et sted på mellom 1 500 og 2 500 kroner for et sett på fire dekk i ett år, men er et dekkhotell egentlig verdt pengene man betaler for det?

For mange er dekkhotell verdt hver eneste krone, mens for de som har muligheten til å oppbevare dekk riktig selv er det kanskje ikke like god investering. Bildekk vil ha en enorm slitasje om de oppbevares feil, og på dekkhotell er man garantert så lite slitasje som mulig. I tillegg til selve oppbevaringen er som oftest dekkskifte inkludert i prisen, så da sparer du deg for denne jobben også.

Vårt tips er å leie plass på dekkhotell dersom du ikke har gode forhold for å lagre bildekkene hjemme. Bildekk bør stå på en kjølig plass med stabil temperatur, med lav luftfuktighet og ingen direkte lys. For mange fungerer kjelleren eller garasjen godt, men pass på at det er en god og tørr kjeller, for fukt kan virkelig ødelegge gummien i dekkene.

Om du derimot ikke har mulighet eller plass til å lagre dekkene på riktig måte er det vel verdt å betale for et dekkhotell. Feil lagrings av bildekk vil føre til slitasje, og levetiden til dekkene kan reduseres betydelig.

Dekkhotell er lurt om du allerede betaler for dekkskifte

Dersom du allerede betaler 500 – 600 kroner per gang du skal skifte dekk har du allerede en årlig utgift på litt over tusenlappen for dette dekkskiftet. Da er plutselig ikke den ekstra 500-lappen for selve dekkhotellet spesielt skrekkelig lenger, for på de fleste dekkhotell er dekkskifte inkludert to ganger per år.

Som oftest er det hele veldig enkelt. Du får en varsel på SMS når det er på tide å tenke på å bytte dekk, og booker deretter en time. Når du har timen din kjører du innom med bilen, tar deg en kopp kaffe og venter mens de legger om til det andre settet med dekk. Samtidig rulles de dekkene som ikke lenger er i bruk tilbake til lagringshallen, og du kan bare vente et halvår til før du får en ny SMS-varsel.

En genial fordel med å ha dekkhotellet til å bytte dekkene dine er at de som regel kommer ferdig skiftet, nyvaskede og fylt med riktig trykk luft. Da er det bare å kjøre av gårde uten å tenke noe mer over dekkene før neste gang du skal skifte igjen!

Andre fordeler med å ha dekkhotell

Dekkhotell er ofte mye mer enn bare et sted å ha dekkene sine, og konseptet har gradvis utviklet seg til å bli et slags totalsted for alle dekkbehov man måtte ha. Det betyr at de kan hjelpe deg med å skaffe nye dekk, bytte dekk selv for kunder som ikke har dekk på dekkhotellet, fikse reparasjoner av skadde dekk, og mye mer.

Så selv om den primære funksjonen til et dekkhotell er å lagre dekkene dine, er det altså svært vanlig å få inkludert selve dekkskiftet i prisen. Her får man stort sett dekk ferdig skiftet med riktig lufttrykk. Før dekkene settes vekk blir de grundig vasket slik at de ikke har sjanse til å rustne under oppholdet, og noen går til og med så langt som å polere felgen for deg.

Mange dekkhotell tilbyr også gratis sjekk av dekkene, og kan ta en kontroll på om de er gode nok til å kjøre i et år til, eller om det er på tide å bytte. Om du er en av dem som ikke har full kontroll på hva som er forsvarlig eller ikke når det kommer til bil og bildekk kan en slik vurdering være gull verdt, og her får man jo råd, tips og veiledning fra folk som jobber med dekk året rundt.

En ting mange kanskje ikke tenker på, men som likevel er utrolig viktig, er forsikring av bildekkene. Disse koster jo noen tusen kroner med felgen, og det er faktisk mange som opplever at tyver bryter seg inn i kjeller eller garasje for å stjele bildekk. Dette gjelder spesielt finere og nyere biler med dyrere dekk.

Når man har dekkene på et dekkhotell får man også den fordelen av dekkene er forsikret mot både skade og tyveri. Da er man garantert å få tilbake dekkene i like god stand som man leverte dem, og kan ha krav på penger dersom det skjer noe med dem.

Noen dekkhotell har til og med en dekkforsikring som følger deg ut i hverdagen, slik at dekkene du bruker er forsikret selv om det er det andre settet som ligger på selve dekkhotellet. Noen forsikringer dekker til og med skader som sneing av fortauskanter!

Det er stor variasjon i hvilke andre fordeler man får med dekkhotellet, så her gjelder det å sjekke opp hva ditt dekkhotell inkluderer før du tegner en avtale med dem.

Hvor i landet finnes det dekkhotell?

Det finnes dekkhotell i de fleste små, mellomstore og store byer i hele landet. Selv noen bygder har dekkhotell! I de litt større byene ser man ofte at store kjeder har dekkhotell i enorme haller, mens i småbyene og på bygdene er det mer vanlig at for eksempel en bilmekaniker eller en bilutstyrsbutikk driver et lite dekkhotell ved siden av hovedforretningen.

Så det er veldig mange av oss som har et dekkhotell i nærheten av der man bor. Det er også flere aktører som tilbyr seg å reise for å hente dekkene dine, men det er gitt at du bor i en viss distanse fra der de holder til.

Hvor mye koster dekkhotell?

Prisen for et dekkhotell kan variere stort, men typisk betaler man et sted mellom 1 300 og 2 700 kroner per år. For de dekkhotellene hvor du betaler mer kan du også forvente ting som vask av dekk og felg, gratis bytte av dekk, god kundeservice og kanskje noen andre goder.

Uansett pris så får man uansett et dekkhotell hvor dekkene dine blir trygt oppbevart gjennom hele sesongen, og som roteres etter behov for å unngå deformering.

Slik fungerer en avtale med et dekkhotell

Dekkhotell fungerer ved at du inngår en avtale med et dekkhotell. I mange tilfeller betyr det at du tegner et abonnent for et år om gangen, og betaler enten for et sett med fire dekk, eller en viss sum per dekk per år. Man må skrive en kontrakt med dekkhotellet, og når alt er i orden er det bare å levere inn dekkene du skal ha lagret.

Mens dekkene ligger på dekkhotellet er de forsikret, og blir jevnlig rotert og holdt tilsyn med. Når det nærmer seg tid for å skifte mellom sommer- og vinterdekk blir du kontakten av dekkhotellet, typisk via en SMS. Om dekkhotellet inkluderer dekkskifte for deg kan du booke en time for å komme inn for å bytte dekkene dine. Da leverer du bilen, tar deg en kopp kaffe, og venter mens de bytter til det andre settet med dekk. Dekkene som fjernes fra bilen blir så vasket grundig før de plasseres tilbake på hotellet.

Dersom du har et dekkhotell uten skifte av dekk inkludert i prisen er det som oftest mulig å komme inn og hente dekkene når du måtte ønske innenfor åpningstiden til dekkhotellet. De fleste dekkhotell har områder og utstyr for at du selv kan gjennomføre dekkskiftet på lokalet, så slipper du å frakte dekkene hjem, bytte dekk, for så å måtte reise tilbake med det andre settet med dekk igjen. Istedenfor kan du bare bytte de på eller utenfor dekkhotellet, og levere det andre settet med dekk med det samme.

Deretter er det bare å vente til neste gang du trenger å bytte dekk. I mellomtiden ligger de trygt å venter på deg på dekkhotellet.

Les også:

Legg igjen en kommentar