Ting å gjøre i Praha: Beste attraksjoner i Praha

Praha er hovedstaden i Tsjekkia, og har godt over en million innbyggere. Det er mye spennende å gjøre i Praha når man besøker denne storbyen, og det er attraksjoner og underholdning rundt enhver sving, samtidig som det er mange gamle og historiske plasser og bygninger man kan utforske.

I Praha er det en god blanding av gammelt og nytt, og man merker at det er en ordentlig gammel by med ærverdige bygninger samtidig som visse områder i byen har åpnet armene for moderne teknologi og byggeteknikk.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på kule ting man kan gjøre i Praha. Her er det noen tips til attraksjoner for både barnefamilier, deg som reiser alene, eller dere som reiser med en vennegjeng. Praha har noe å gjøre for alle og enhver, så vi håper du finner noen gode tips til ting å sjekke ut i Praha her.

1) Sjekk ut St. Vitus-katedralen

St. Vitus-katedralen i Praha er en enorm katedral som tok over 500 år med arbeid før den sto ferdigstilt i 1920. Den befinner seg inne i Praha Slott, og har fungert som kirken til de kongelige i lang tid. Her finner man blant annet kisten til mange av de ulike bøhmiske kongene.

I dag kan man besøke katedralen som er en del av UNESCO sin verdensarv. Det er mye spennende å se inne i denne vakre kirken, og den er selvsagt et skikkelig skue sett utenfra også.

Man kan dessuten gå over 300 trappetrinn for å komme til toppen av kirketårnet. Derfra får man det som regnes som Prahas aller beste utsikt over byen.

2) Ta turen til Staromestske namesti

Staromestske namesti kan oversettes til gamletorget, og er altså den store åpne torgplassen midt i gamlebyen i Praha. Herfra har man mye moro like i nærheten, og på alle sider av torget er det fantastiske bygninger som er en pryd for øyet. Det er mange gode restauranter og spisesteder rett ved torget, og dette er den koseligste plassen å ta seg en kald en når man vil ta seg en pust i pakken.

Rundt om på torget er det dessuten mange statuer og monumenter som gir litt informasjon til alle som er interessert i å lære mer om Prahas og Tsjekkias historie og deres viktige personligheter.

3) Gå over Karlsbroen

Karsbroen er den mest kjente broen i hele Praha, og mange regner broen som selve symbolet på Praha. Til sammen er broen over en halv kilometer lang (520 meter for å være nøyaktig), og krysser elven Vltava. Broen ble bygd allerede i 1357 med intensjon om å gjøre det mulig å komme fra øst til vest i Praha, og har stått stødig siden den gang.

I over 400 år var broen den eneste måten å komme mellom det som nå kalles for Gamlebyen og Lillebyen. I dag er det flere broer, men ingen med like mye sjarm som Karlsbroen.

I dag er broen en av Prahas mest populære turistattraksjoner, og er stort sett proppfull av turister som ønsker å se utsikten, eller bare vil vandre langs gateselgerne og det heftige folkemylderet.

4) Utforsk Praha Slott

Praha Slott er selve grunnen til at Praha ble grunnlagt. Denne borgen ble bygget allerede på 800-tallet, og siden den gang har byen sakte men sikkert vokst seg ut fra slottsområdet. Selve slottet i Praha ligger godt plassert over elva Vltava, og brukes i dag som bolig for blant annet presidenten av landet.

I slottsområdet er det mer enn bare slottet, og den kjente St. Vitus-katedralen ligger også godt plassert inne på området. Her er det mye spennende, og slottsområdet er åpent fra tidlig på morgen til omtrent midnatt.

Det er for øvrig helt gratis å sjekke ut slottsområdet, men det koster litt for å komme inn og se nærmere i de ulike byggene.

5) Bruk litt tid i gamlebyen i Praha

Gamlebyen er selve hjertet i Praha, og her er det utrolig mange flotte bygninger, trange gater, spennende butikker, små og store museer, koselige kaféer og utrolige restauranter. Vi anbefaler å bare vandre litt rundt i gamlebyen i Praha og se hva man kommer over. Ofte er de mest spennende funnene i de trange smugene som stikker ut fra de større gågatene!

Dette er et godt utgangspunkt for dere som vil dra på shoppingtur til Praha!

6) Dra til NaFilM – det nasjonale filmmuseet i Praha

Er du interessert i film? I såfall bør du stikke innom museet med navn NaFilM. Her kan man lære mye filmhistorie, filmteknikk og selv få prøve seg på å lage en kortfilm når man først er der. Dette er langt ifra et gammelt og kjedelig museum du bare leser på, for her er det utrolig mange interaktive moduler, og du må hele tiden gjøre noe aktivt underveis i besøket.

Det kan være litt vanskelig å finne frem til museet, men det er vel verdt arbeidet med å komme seg dit. Her får man en litt annerledes opplevelse enn man får alle de andre stedene i byen, så det er absolutt noe man bør vurdere.

7) Besøk Lego-museet Czech Repubrick

Czech Repubrick er er slags Lego-museum med de utroligste byggverkene (som selvagt er laget i ekte LEGO). Her kan du se hele Praha i Lego-versjon, samt utrolige slott, berg-og-dalbaner og mange spennende og interaktive Lego-utstillinger.

Man trenger ikke å være en ekte Lego-nerd for å dra til museet, for her er det moro for både barn og voksne. De fleste av oss har jo allerede et forhold til disse lekene, så vi kan være imponert over de heftige byggverkene.

Dersom du vil kjøpe med deg Lego hjem til venner eller familie er dette dessuten det beste stedet i Praha for å kjøpe Lego. I butikken på vei ut av museet er det nemlig veldig mye spennende Lego-sett man kan få tak i, selv om prisen er ganske stiv på mange av settene.

8) Besøk dyreparken Prague Zoo

Prague Zoo ligger sentralt til i Praha, og er en fullverdig dyrepark. Her kan man ta med barna for å se sjiraffer, komododrager, isbjørner, geoparder, tigere, flodhester, pingviner, hyener, løver og mye annet spennende. Her er det veldig mange ulike dyrearter, og det er mulig å tilbringe hele dagen på Prague Zoo hvis man er litt interessert i dyr!

Les mer om dyreparken på nettsidene til Prague Zoo.

9) Sjekk ut Gallery of Steel Figures

På Gallery of Steel Figures kan man se statuelignende stålfigurer som kommer til å imponere alle og enhver. Istedenfor kjedelig marmorstatuer av konger man ikke kjenner til, vil disse stålstatuene sannsynligvis være mer kjent for deg. Her er nemlig mange av statuene laget som en popkulturell referanse, og viser for eksempel Batman, Captain America eller «The Iron Throne» fra Game of Thrones.

Dette er nok et litt annerledes museum som er vel verdt et besøk hvis man har tid til det. For de fleste er det ulikt noe man noensinne har sett før.

10) Besøk et julemarked

Praha har en av verdens beste julemarkeder, og hver desember omgjøres alle byens torg om til juletorg. Her er det markeder som varer hele dagen lang, og gir en utrolig koselig julestemning. Det er mye god mat og drikke til både barn og voksne, og hundrevis av boder som selger juleting og ting man kan gi i gaver til venner og familie som er hjemme i Norge.

Her er det mulig å få en helt unik opplevelse, en av verdens beste julestemninger, og muligheten til å kjøpe med seg noen utrolig spennende julegaver i én og samme tur.

Les mer om julemarkeder i Praha her.

11) Ta en tur i Tsjekkias største labyrint

Radotin-labyrinten er en enorm labyrint laget av thujatrær. Her kan man lett gå seg vill, men det er en utrolig kul opplevelse likevel! Til sammen er det 950 meter med sti, og trærne strekker seg 2,30 meter over bakken, så det er ikke bare enkelt å finne frem i labyrinten.

Her vil både barn og voksne kose seg, og det er uten tvil en spennende opplevelse ulikt noe man har prøvd tidligere. Selve labyrinten ligger litt utenfor bykjernen, så ta taxi eller leiebil for å komme frem.

12) Besøk den jødiske kirkegården

Den jødiske kirkegården i Praha stammer fra 1500-tallet, og var i drift i nesten 300 år før den ble nedlagt. I løpet av denne perioden ble det over 12 000 gravstener på kirkegården, og i dag fungerer den som en blanding av turistattraksjon og minnesmerke. Det er en spesiell opplevelse å skulle vandre langs gravsteinene på kirkegården!

13) Vaclavske Namesti

Vaclavske Namesti er hovedgaten i Praha, og er proppfull av spennende butikker, hoteller og restauranter langs hele gaten. Her bør man vandre fra start til slutt, og deretter snu for å gå andre retningen på andre siden av veien. Om man liker å shoppe er dette det perfekte området for å stille shoppingkløa på, men det er også en super plass for å bare vandre og se hva man kommer over.

14) Besøk nasjonalmuseet i Tsjekkia

Som Tsjekkias hovedstad har Praha den gledet at det huser nasjonalmuseet. Selve museet er bare 200 år gammelt, men ligger i et utrolig bygg i ordentlig renessansestil. På museet kan man finne mer eller mindre alt som kan knyttes opp mot Tsjekkia, inkludert både kulturhistorie, naturhistorie, og diverse historie og arkeologiske funn.

Det er noe for alle i Praha

Nå har vi sett på 14 av de kuleste attraksjonene i Praha, og prøvd å velge litt fra alle ulike typer ting. Det er også drøssevis av gamle bygninger og kirker rundt om i Praha for deg som liker å bruke tid på å se gamle bygninger som fortsatt står i full prakt, og Praha er en super by for alle med arkitekturinteresse.

Hele gamlebyen i Praha er en del av UNESCO sin verdensarv, og det er derfor ikke gjort store endringer på denne bydelen på lang tid. Å vandre rundt i gatene der føles derfor som en slags tidsreise, og det er en veldig kul opplevelse som alle bør oppleve!

Slik kan du reise til Praha

Praha er ikke langt fra Norge, og det er flere flyselskaper som har direkteruter fra Oslo til Praha selv om det er mest vanlig med én mellomlanding. Selve flyturen med mellomlanding tar et sted mellom 4 og 5 timer, avhengig av hvor lenge du blir stående på mellomlandingen. Det går både buss og taxi fra flyplassen og inn til sentrum, og begge deler fungerer fint for å komme seg frem. Denne turen tar omtrent en halvtimes tid.

Prismessig er det heller ikke spesielt ille å reise til Praha, og man kan få en tur-retur for et par tusenlapper per person. Prisnivået i Praha generelt er for øvrig lavt, og du kan kose deg mye for lite penger der. Både shopping, mat og underholdning koster bare en brøkdel av hva du ville betalt her hjemme i Norge.

Les også:

Legg igjen en kommentar