Hvordan få bedre batteritid på laptop: 10 gode tips!

For ti års tid siden var det vanlig at laptopbatterier bare varte i en time eller to. Nå pleier de jevnt over å holde mye lenger før de må kobles til en lader igjen, men det er likevel mange som synes at batteritiden på laptopen er litt kortere enn den burde være.

Det kan være mange ulike årsaker til at batteritiden er kortere enn den skal. I denne artikkelen skal vi se på 10 ulike tips som alle kan benyttes for å forbedre batteritiden på en laptop.

Tipsene i artikkelen er myntet på deg som bruker Windows 10 ettersom dette er det mest brukte operativsystemet til laptoper i dag, men tipsene kan likevel fungere veldig godt på både Chromebooks, Mac og andre Windows-versjoner, selv om fremgangsmåten for de ulike innstillingene kan være litt annerledes.

1) Reduser lysstyrken på skjermen

Den aller, aller største batterityven på en laptop er skjermen. Å lyse opp skjermen står ofte for godt over 70 % av all batteribruken på en vanlig laptop, så det sier seg jo selv at man kan spare mye batteri ved å redusere lysstyrken på skjermen sin.

De fleste laptoper kommer med egne knapper på tastaturet som lar deg slå lysstyrken på skjermen opp eller ned. Her er det bare å finne en styrke du synes er komfortabel samtidig som den gir deg nok lys.

Alternativt kan man endre lysstyrken på skjermen ved å gå til Innstillinger, velge System og klikke på Skjerm i menyen. Der er det en slider du kan dra opp og ned for å endre lysstyrken på skjermen din.

Det er også verdt å merke seg at svakere bakgrunnsbelysning på skjermen også jevnt over er bedre for øyne, så det er også helsemessige fordeler med dette tipset.

endre skjermlysstyrke på laptop

På bildet ovenfor ser du et eksempel på en laptop som har egne knapper for å endre styrken på lyset på skjermen. Det kan være litt ulike ikoner og plasseringer fra laptop til laptop, men de fleste laptoper har innebygde knapper for å endre skjermlysstyrken.

2) Slå av de innebygde høyttalerne

Også lyd bruker mye strøm, og innebygde høyttalere på laptoper er notoriske batterityver. Om du liker å ha på lyd på høyttalerne kan du spare en del strøm ved å slå de av, og heller kjøpe deg et godt headset som du kobler til laptopen din isteden.

3) Slå av programmer du ikke bruker

Alle programmer som kjører på laptopen din bruker litt prosessorkraft, og litt internminne, og vil dermed også være med på å bruke opp batteriet ditt. Det kan være veldig merkbart om du har store programmer som for eksempel Photoshop eller noe sånt i bakgrunnen mens du holder på med noe annet.

Hvis du stort sett kun jobber i nettleseren uten å ha andre programmer kjørende merker du kanskje ikke stort til det, men hvis du er som meg, og har både Spotify, Discord, Photoshop, Word og kanskje et spill eller to kjørende i bakgrunnen vil batteriet tømmes veldig raskt når man ikke er koblet til strømnettet.

Ved å klikke på Ctrl + Alt + Del kan du åpne Oppgavebehandling og se hvilke programmer som er aktive på PC-en din. Der kan du også avslutte prosessen til de programmene du ikke ønsker skal kjøre.

4) Slå av Bluetooth hvis du ikke bruker det

De fleste laptoper kommer med Bluetooth, noe som er kjekt hvis du skal koble den mot mobilen eller et trådløst headset. Problemet med Bluetooth er bare at laptopen bruker litt strøm hele tiden for å lete etter forbindelser, og ved å ha aktivert Bluetooth kan man faktisk få redusert batteritid.

Å deaktivere Bluetooth gjør ikke verdens største forskjell, men om du uansett ikke bruker den kan vi anbefale å deaktivere Bluetooth først som sist, så får du i alle fall litt bedre batteri på laptopen din.

5) Unngå at laptopen må kjøle seg ned

Alle laptoper kommer med vifter som er ment for å kjøle ned komponenter når det blir for varmt inne i maskinen. Ved tung bruk vil man raskt merke at maskinen må ha viftene på hele tiden, og dette drar selvsagt mye strøm.

Det er derfor verdt å merke seg at man kan gå litt inn for å avlaste viften. I praksis betyr det at du ikke bør ha laptopen på en slik måte at viftene blokkeres, som på fanget eller i senga. Om de blokkeres vil PC-en varme seg mer opp, viftene blåse hardere, og batteriet forsvinne på null komme niks.

Man kan også redusere hvor mye viftene må jobbe for mye ved å unngå å bruke veldig tunge programmer som bruker mye prosessorkraft.

6) Slå av lys på tastaturet

En del nyere laptoper kommer med bakgrunnsbelysning av tastaturet. Om du sitter og jobber med laptopen i et helt mørkt rom er det jo kjekt, men hvis du har god bakgrunnsbelysning kan det være like greit å slå av eller i alle fall redusere styrken på lyset på tastene på tastaturet.

Hver lille lampe bruker ikke så veldig mye strøm, men det er likevel nok til at man kan merke en forskjell ved å slå av bakgrunnsbelsyningen av tastaturet.

7) Sett laptopen i strømsparemodus

Windows 10-laptoper kommer med en egen strømsparemodus. I utgangspunktet vil laptopene gå i denne modusen av seg selv når de har mindre enn 20 % strøm igjen på batteriet.

Hvis du ønsker det kan du derimot velge å gå i strømsparemodus når som helst. For å gjøre dette må du klikke på batteriikonet i verktøylinjen din, og dra slideren for batterisparing helt til venstre.

Strømsparemodus på WIndows 10

8) Finn ut hvilke apper som har brukt med batteri

I Windows 10 er det enkelt å se hvilke apper som faktisk bruker mest av strømmen på batteriet tid. Gå til Innstillinger, velg System og så Batteri, så ser du batteribruk per app.

Her kan du oppdage om det er noen store problemer. Personlig la jeg merke til at Discord hadde brukt hele 5 % av batteriet mitt selv om jeg ikke engang hadde brukt programmet hele dagen – det bare sto og gikk i bakgrunnen. Da er det jo lurt å slå det av, så får jeg 5 % mer batteritid neste gang!

Du sparer ikke nødvendigvis noen strøm av å se på listen over hvilke apper eller programmer som brukes mest batteri, men du kan gjøre som meg og finne potensielle problemerapper som drar batteri unødvendig.

9) Ikke la skjermen være påslått for lenge når du ikke bruker laptopen

Når du ikke bruker laptopen din vil først skjermen slå seg av, og deretter vil hele laptopen gå i hvilemodus. Begge disse sparer deg for strøm, men betyr også at det tar litt lenger tid å komme i gang igjen når du går tilbake til arbeidet.

Hvis du ønsker å få bedre batteritiden på laptpen din kan du gå til Innstillinger og velge System. Klikk på Strøm og hvilemodus, og velg ønsket lengde før laptopen skal slå av skjermen eller gå i hvilemodus. Du kan sette den til å gjøre begge deler allerede etter 1 minutt med inaktivitet, så da kan du spare ganske mye strøm sammenlignet med når den står på standardinnstillinger.

slik kan du unngå at skjermen skrur seg av

Om du er en person som tar mange pauser ofte kan dette faktisk forbedre batteritiden betraktelig, men som nevnt tar det litt ekstra tid å starte opp igjen når PC-en din er i hvilemodus.

10) Unngå ekstremtemperaturer

De fleste av oss jobber jo i helt normale romtemperaturer, men det er likevel verdt å merke seg at laptopbatterier jevnt over er helt elendig til å håndtere ekstremtemperaturer. Om du tar med laptopen utendørs på vinteren når det er under 5 grader ute kan du regne med at batteriet tømmer seg på én-to-tre!

Det samme gjelder andre veien, og det er overraskende hvor varm en laptop kan bli om den står i sola. Så hvis du har sol som steker mot baksiden av skjermen og varmer den opp kan dette faktisk påvirke batteriet betydelig.

Kan man bytte batteriet på laptopen?

Det har blitt helt vanlig å bytte batterier på mobiler når batteriet begynner å bli slitt, men det er fortsatt mange som ikke vet at dette også er mulig på de fleste laptoper. Så godt som alle modeller har reservebatterier du kan kjøpe og putte inn i PC-en din.

Dersom du tror at laptopbatteriet ditt begynner å bli gammelt og slitt kan det være verdt å tenke på å kjøpe et reservebatteri som du bytter til. Da vil du oppleve av batteritiden kommer tilbake til slik den var da du kjøpte laptopen i sin tid, eller kanskje til og med bedre hvis du får tak i et bedre batteri.

Det koster noen hundrelapper for et ekstra batteri, men om du har et slitt batteri med dårlig batterikapasitet mener i alle fall vi at det er verdt det.

Fremgangsmåten for å bytte batteri på laptopen varierer stort fra laptop til laptop. På noen modeller trenger du bare å klikke løs deg gamle batteriet og sette inn et nytt, mens andre laptoper krever at du åpner hele dekselet og finner frem til batteriet inne i det.

Les også:

Legg igjen en kommentar