Hvordan bli god på puslespill

De siste få årene har puslespill blitt veldig populært blant voksne igjen, og aldri før har så mange lagt puslespill på fritiden sin. De fleste av oss gjør det jo for å slappe av og kose oss, men føler du at du bruker litt for mye tid på å legge puslespill, og gjerne vil bli litt flinkere til å legge puslespillene litt mer effektivt?

Det finnes noen helt konkrete ting man kan gjøre for å bli bedre på puslespill, og i denne artikkelen har vi samlet sammen de beste tipsene for å bli bedre på puslespill.

1) Øv, øv og øv!

Å bli god på puslespill krever at man legger mye tid i det, og når man har lagt noen få puslespill merker man fort at man får en slags forståelse av hvordan man skal legge nye puslespill raskere. Uten å ha noen god forklaring på det er det mange som får en følelse av omtrent hvor brikkene skal ligge.

Det betyr at man også kan trene seg til å bli god på puslespill. Jo flere puslespill du legger, jo flinkere blir hjernen din til å kjenne igjen mønstrene uten at du må tenke stort over det. Etter hvert blir man rett og slett flinkere helt av seg selv.

Det betyr at det bare er å begynne, så tar de første puslespillene litt lenger tid, men etter hvert blir det både enklere og går raskere.

2) Velg riktig puslespill

Det er viktig å starte med puslespill som ikke er altfor vanskelige, og det er lurt å legge en del enkle puslespill før man beveger seg over på mer kompliserte puslespill. Når man begynner å bli god på å legge puslespill kan man gradvis gå over til vanskeligere puslespill, men om man øker vanskelighetsgraden for raskt er det fort gjort å bli demotivert når man ikke mestrer det.

Et godt nybegynnerpuslespill bør typiske være omtrent som:

  • Ha rundt 500 brikker.
  • Ha sterke kontraster.
  • Ikke ha store områder som er ensfargede (som stor himmel osv.)
  • Være tegnet.

Et godt puslespill for nybegynnere er for eksempel denne (som på bildet under). Her er det stor kontrast, mange farger, og mye som skjer. Man tenker kanskje at det er veldig mye blått, men det er sjeldent samme farge, så det er relativt enkelt å skille blåfargene fra hverandre.

Hvis man vil prøve seg på et puslespill med 1 000 brikker kan vi anbefale å sjekke ut Disney-puslespillene. Nesten alle disse oppfyller alle kravene til å være gode puslespill for nybegynnere, så her er det bare å velge et motiv man liker.

Ravensburger puslespill 500 brikker
Et godt puslespill for nybegynnere.

3) Sorter brikker (hvis du vil)

Det er mange som liker å sortere alle brikkene før de faktisk begynner å legge puslespillet. Her kan man egentlig velge litt kategorier og sånt selv, men en generell regel er å legge like farger på samme sted, og skille ulike deler av bildet fra hverandre. Hvis man har et puslespill med et fjell, himmel, gress og en liten innsjø er det enkelt å dele hele puslespillet i fire.

Når man så skal lete etter riktige brikker har man bare 250 brikker å lete gjennom istedenfor 1000, så da går det mye raskere. Etter hvert som man begynner å bli ferdig med de ulike tingene kan man pusle det sammen til det ferdige puslespillet.

Det er ikke alle som liker å sortere brikker, så dette steget er valgfritt. Mange foretrekker å løse hele puslespillet uten å dele inn brikke i kategorier, og det er selvsagt helt greit, men ofte kan man spare en del tid på å sortere brikkene.

4) Start med kantene

En god strategi for å løse puslespill raskt er å starte med kantene. Da får man en ramme for hele puslespillet, og kombinert med å sortere brikker har man et godt utgangspunkt for å jobbe seg videre.

5) Start med linjer som går gjennom motivet

Når man har fått hele kanten på plass er neste steg å pusle sammen linjer. Dette er spesielt viktig hvis man ikke velger å sortere.

Å legge brikker som viser de store linjene gjør det enkelt å dele inn det store motivet i flere deler. I praksis betyr det at man skal pusle sammen akkurat det området hvor fjellet møter gresset nedenfor eller himmelen over. Plutselig har man konturene av hele motivet, og da blir det mye enklere å jobbe seg videre.

6) Ha tålmodighet

Å legge alle brikkene til et stort puslespill krever tid, og selv om man er veldig god på å legge puslespill er det et prosjekt som tar lang tid. Det er derfor bare å smøre seg med tålmodighet, og ta den tiden man trenger.

Og hvis du synes det tar for kort tid er det bare å oppgradere! Det finnes puslespill i alle slags størrelser, helt opp til Disney Unforgettable Moments med sine 40 320 brikker!

Disney Unforgettable Moments
Disney Unforgettable Moments er blant verdens største puslespill med sine 40 320 brikker!

Denne artikkelen inneholder reklame for ARK.NO.

Les også:

Legg igjen en kommentar