Er det nødvendig med antivirusprogram på smarttelefoner? Forklart

Det finnes en hel haug med antivirusprogram til både iOS og Android, men før man forter seg å installere disse bør man jo spørre seg selv om det i det hele tatt er nødvendig. Mobiler har nemlig en helt annen oppbygning enn det vanlige datamaskiner har, så er det egentlig nødvendig med antivirusprogram til smarttelefoner?

Smarttelefoner har faktisk en oppbygning som gjør at det ikke er spesielt viktig med et eget antivirusprogram på dem. Når man laster ned apper fra Play Store og App Store er nemlig koden allerede gjennomsøkt for skadelig kode, så det er ingen antivirusprogram som kommer til å finne kode i disse som ikke allerede har blitt oppdaget av Apple eller Google når de gjennomgår apper.

Det er derfor sjelden nødvendig med eget antivirusprogram til smarttelefonen sin. Det har vært tilfeller hvor noen har klart å snike inn skadelig kode i apper som har blitt godkjent i App Store eller Play Store, men disse er typisk såpass skjulte og avanserte at ikke engang antivirusappene klarer å oppdage det.

Det store unntaket er de som liker å laste ned ikke-godkjente apper til Android. Dette kan jo gjøres ved å laste ned installasjonsfiler nesten akkurat som på samme måte som PC, og installere apper via disse. Dette har en betydelig høyere sikkerhetsrisiko ettersom disse appene fort kan inneholde skadelig kode, og da kan en god antivirusapp faktisk være veldig nyttig.

Ellers er det ofte slik at antivirusappene gjør mer skade enn de er til nytte. De sjekker nemlig jevnlig etter skadelig kode, og dette bruker strøm! Så du vil merke forskjell på batteritiden, selv om de neppe kommer til å finne noe farlig på mobilen din.

Så vi mener at det er opp til hver enkelt om man vil ha antivirusapper på mobilen, og man kan jo egentlig føle seg ganske trygg uten.

Les også:

Legg igjen en kommentar