Er det trygt å spise grønne poteter? Forklart

Dersom du har hatt poteter liggende en stund kan det være at de får et grønnskjær over seg, eller rett og slett får noen grønne flekker. Dette skyldes at de har blitt utsatt for enten sol eller kunstig lys, og det kan fort skje med grønnsaker som ligger i kjøleskapet som åpnes jevnlig. Men er det egentlig trygt å spise poteter som er grønne eller har grønne flekker?

Det er faktisk farlig å spise poteter som har grønnskjær, er grønne eller har grønne flekker på seg. Den grønne fargen tyder nemlig på at poten har utviklet glykoalkaloider, noe som er giftig for både mennesker og dyr. Man risikerer å bli kvalm, få hodepine og magesmerter av å spise poteter med glykoalkaloider i seg.

Heldigvis er det ikke farlig å spise de i den forstand at du kan bli skadet eller dø, og etter noen dager med hodepine, magesmerter og kvalme blir du frisk igjen. Så dersom du spiser noen grønne poteter får du trolig noen kjipe dager foran deg, men du trenger ikke å være redd for å få permanente skader.

Poteter. Disse er riktignok i korrekt farge uten grønnskjær.

Dersom poteten smaker bittert kan det også være et tegn på glykoalkaloider, selv om poteten ikke nødvendigvis er spesielt grønn eller har grønnskjær. Så unngå så godt du kan å spise poteter med en bitter smak.

Alle poteter med grønnskjær, grønneflekker, bitter smak eller grønn farge må kates i søpla.

Les også: Er det trygt å spise potetskall? Forklart.

Hva skal du gjøre dersom det er grønne poteter i en nyåpnet pose?

Det er alltid like kjedelig, men det skjer fra tid til annen. Nemlig at man kommer hjem fra butikken og oppdager at halvparten av alle potetene i posen er grønne eller har grønnskjær. Disse må du selvsagt kaste, men de som ser fine ut kan du fortsatt spise.

Det er også ålreit å si ifra til både butikk og produsent. Noen ganger skyldes grønnskjæret en feil med oppbevaringen enten hos butikken eller et annet sted i produksjonen, så da er det godt for disse aktørene å få vite om det. Kanskje har de tusenvis av sekker med grønne poteter som skyldes en feil som enkelt kan ryddes opp i.

Når man sier ifra om grønne poteter eller andre feil med matvarer er det også vanlig å få kompensasjon for varen, så du kan få igjen penger for sekken med poteter dersom du nesten ikke fikk brukt den.

Les også:

Legg igjen en kommentar