Er dumpster diving lovlig? Forklart

Dumpster diving er en fenomen hvor personer rett og slett dykker ned i søppelkasser for å lete etter mat. I søppelkassene til butikker kan man for eksempel ofte finne enorme mengder mat som er kastet, men som egentlig er helt fin. Dette fenomenet er en slags krysning mellom en måte å skaffe mat på, og et politisk statement over overforbruket.

Men så kommer jo det store spørsmålet da; kan man egentlig gå på dumpster diving i søppelkassene til butikker eller andre privatpersoner lovlig?

I utgangspunktet er det ikke lov med dumpster diving. Søppelet i søppelbøtta er personen eller bedriften sin eiendel frem til det blir plukket opp av renovasjonsselskapet. Det betyr at du faktisk stjeler noe dersom du går på dumpster diving, for søppelet er faktisk ikke herreløst.

Så i teorien blir det tyveri når man tar mat fra en søppelkasse, uansett om det er meningen at dette søppelet skulle kastes uansett.

Slik kan du dumpster dive lovlig

Det er mange butikkeiere som synes det er helt ålreit at folk driver med dumpster diving, så en løsning for å dumpster dive lovlig er jo å spørre de som eier butikken om man kan få lov. Man må regne med å få en del nei, men noen vil også si ja. Da kan man med loven i hånden sjekke søppelbøttene deres etter mat man kan spise.

Kan man bli straffet for dumpster diving?

Det har per 2020 ikke vært noen rettssaker som har vurdert dumpster diving, så man vet rett og slett ikke om dette er noe som er vurdert som noe man kan straffes for. Det er mange som vil argumentere for at det er mildere å drive med dumpster diving enn å stjele fra butikker, men siden ingen har blitt dømt for det er det umulig å vite.

Det betyr at man tar en risiko når man driver med dumpster diving, og spesielt om man dumpstrer for store verdier. Nøyaktig hvor alvorlig rettssalene vurderer det er altså ukjent, men kanskje år vi en vurdering på det i løpet av de neste årene.

Det blir trolig sett på som skjerpende omstendigheter dersom søppelbøttene er låst eller forsøkt gjort utilgjengelig for dumpster divere, så du må ikke finne på å bryte deg inn i låste søppelkasser eller lignende. Dette vil trolig være nok til at saken blir vurdert som mer alvorlig.

Hva kan man finne på dumpster diving?

Når man driver med «dumpstring» som de fleste bare kaller det, kan man egentlig finne det aller meste. Ofte finner man brød og annen bakst som kastes hver kveld etter at butikken stenger, og som er like god dagen etterpå. Det er vanlig å finne varer med kort holdbarhet som går ut, men innimellom kan man også finne store partier med varer med lang holdbarhet som har gått ut på dato.

Det er flere som har funnet jackpot med nydelige kjøttstykker som kun er én dag over «best før»-datoen, mens andre har funnet hele kartonger med sjokolade som akkurat har gått ut på dato. Dette er jo stort sett helt fint å spise selv om det er gått ut på dato, så man kan altså finne mye god mat når man driver med dumpster diving.

Les også:

Legg igjen en kommentar