Hvordan slutte med brus

Det er utrolig mange som er avhengig av brus, og som går med et ønske om å slutte med brus. Ikke bare koster brusdrikking deg flere tusen kroner i måneden, men det er også ikke spesielt sunt for kroppen din, uansett om du velger det sukkerfrie alternativet. Å drikke store mengder brus er dessuten skadelig for både tenner, øker risikoen for hjertesykdom, og kan være en medvirkende årsak til depresjon.

Typisk ser man at det er Pepsi Max og vanlig Coca Cola som er det de som drikker mye brus drikker, og «brusoholikere» kan drikke enorme mengder av den utvalgte brusen i løpet av en dag. Mange ønsker naturligvis å slutte med å drikke så mye brus, enten for å spare litt på lommeboka, eller kanskje for å få litt bedre helse.

Det kan være litt krevende å slutte med brus, men nedenfor har vi samlet sammen en del gode råd og tips for å gjøre hele prosessen enklere. Heldigvis er det slik at de som drikker altfor mye brus kan gå tilbake til å ha et normalt forhold til brus igjen, så man trenger ikke å holde seg vekk fra brus resten av livet selv om man «slutter». For de fleste går det helt fint å trappe ned, men likevel kunne nyte en flaske i helga eller i den duren.

Slik slutter du å være avhengig av å drikke brus

Før man slutter er det viktig å være klar over at man blir fysisk avhengig av brus akkurat på samme måte som man blir avhengig av kaffe, alkohol, røyk eller andre slike stoffer. Det er både koffein og sukker i vanlig brus, og begge disse er vanedannende. Det betyr også at abstinensene man får når man slutter med brus er helt reelle, men vil gå over av seg selv når kroppen har blitt kvitt avhengigheten.

Når man skal slutte med brus er det i utgangspunktet to måter å gjøre det på; gå «cold turkey» eller gradvis trappe ned. Det er mange som mener at én av disse måtene er mye bedre enn den andre, men det får være litt opp til hver enkelt. Vi skal gå i detalj på hvordan man bruke bruke disse metodene for å slutte med brus.

Slutte med brus «cold turkey»

Å slutte med brus «cold turkey» betyr rett og slett at du slutter med brus med det samme, og ikke drikker brus igjen før du har overvunnet avhengigheten din. Her skal du da gå i kjøleskapet og helle ut all brusen din, og være klar for at det tar flere måneder før du kan drikke din neste sipp med Cola eller Pepsi Max igjen.

Det er en del fordeler med å slutte cold turkey. For det første blir du kvitt avhengigheten din på en god og rask måte. Du kommer til å få abstinenser, men disse går over av seg selv, og når du først er kvitt dem er kroppen din ikke lenger avhengig av å få i seg brus.

Når du slutter med brus cold turkey er det en ganske enkel strategi. Bare gå og hell ut all brusen du har, og ikke drikk brus på minst 3 – 4 måneders tid mens kroppen din avvenner seg brusen. Her trenger man selvsagt viljestyrke, men om du klarer det er dette en god måte å slutte på!

Slutte med brus via gradvis nedtrapping

Å slutte med brus via gradvis nedtrapping er metode nummer to, og en metode mange foretrekker. Brus er jo ikke superfarlig i små mengder, og mange av oss kan ha et helt fint liv med brus i helger og på spesielle anledninger. Den store fordelen med denne metoden er at det virker mer overkommelig for den som skal slutte, samtidig som man ikke får de kraftige abstinensene når kroppen skriker etter å få i seg mer brus.

Start nedtrappingen med å sette deg et mål. For eksempel kan det være at du kun drikker én flaske i uka, eller at du kun drikker brus i helgene. Deretter må du lage deg en plan for hvordan du når dette målet.

Vi anbefaler å bruke 3 – 4 ukers tid på å trappe ned. Du kan godt prøve å halvere brusinntaket den første uka, og deretter kutte det ennå litt til når du er på dag 8. Fortsett med nedtrapping, og lag en konkret plan for hvordan du skal komme til det punktet som er i målet ditt.

Hvilke plager får man av abstinenser når man slutter med brus?

Den vanligste plagen man får når man slutter med brus er hodepine. Dette kommer som regel av at man får i seg mye mindre koffein enn vanlig. Man kan enten ta seg et par Paracet, eller drikke et par ekstra kopper kaffe for å få i deg nok koffein for dagen.

Vær litt forsiktig med å bytte ut brus med kaffe, for før du vet ordet av det er du tilbake på sidene våre for å lese artikkelen om hvordan slutte med kaffe.

Plagene fra abstinensene er sterkest når man slutter cold turkey, for da mangler plutselig kroppen en del stoffer den er avhengig av, og vil virkelig skrike for å få i seg disse igjen.

Den gode nyheten er at disse plagene går over av seg selv, og det tar som regel mellom 2 og 7 dager før du er kvitt alle plagene fra abstinensene etter å ha sluttet med brus.

Er det egentlig sunnere med sukkerfri brus?

Sukkerfri brus er egentlig veldig likt på vanlig sukkerholdig brus, men istedenfor ekte sukker er det brukt kunstige søtningsmidler for å få den søte smaken på brusen. Jevnt over er disse kunstige søtningsmidlene mye bedre for kroppen enn store mengder sukker, og det vil dessuten føre til at du får i deg mange færre kalorier.

Når det er sagt er sukkerfri brus fortsatt full av koffein og en del andre ting som ikke bør bøttes nedpå dagen lang, så man kan risikere helseplager av å drikke veldig mye sukkerfri brus også. Så selv om det er sunnere er det ingen automatikk i at det er så lurt å drikke flere liter om dagen av den grunn.

Det er mange rykter om at man legger på seg av å drikke sukkerfri brus, men ifølge FHI er dette bare tull. Trolig er den generelle usunne livsstilen forbundet med å drikke store mengder brus som er årsaken til at mange går opp i vekt når de bøtter ned på med Pepsi Max eller Cola Uten.

Bør man bytte ut brus med lettbrus?

Det er delte meninger om det er fornuftig å bytte ut en avhengighet av vanlig brus med den samme avhengigheten med lettbrus (sukkerfri brus). På den ene siden bør man helst prøve å kutte helt ut hvis man får helseskader av alt sukkeret, men på den andre siden er det bedre å drikke lettbrus enn å drikke vanlig brus.

Man bør derfor tenke seg godt over før man bytter ut avhengigheten med en nesten lik en. For mange er det minst like vanskelig, om ikke vanskeligere, å slutte med lettbrus enn vanlig brus, så du gjør det selv en bjørnetjeneste dersom du prøver lettbrus som en mellomstasjon for å slutte med brus..

Les også:

Legg igjen en kommentar