Hvordan slutte med kaffe

Det er mange av oss som er helt avhengige av kaffe, og fint kan drikke 5-6 kopper hver eneste dag. Om vi får i oss mindre enn dette kan vi fort føle et ubehag, samtidig som det kan være ubehagelig for kroppen om vi får i oss for mye kaffe.

Grunnen til at man føler ubehag både av for mye så vel som for lite kaffe er koffeinen som er i kaffe. Koffein er nemlig et vanedannende stoff som virker oppkvikkende på kroppen. Så man føler seg kvikkere av å få i seg koffein, men om det blir for mye kan man få hjertebank, føle seg stressa, og får andre fysiske ubehag. Disse går heldigvis over nokså raskt av seg selv, og det er ikke spesielt farlig å drikke mye kaffe, selv om det kan være ubehagelig.

Kopp med kaffe

Samtidig får mange av oss problemer når vi prøver å slutte med kaffe. Dette kommer av at koffeinen er avhengighetsskapende, så kroppen vil stritte imot hvis du får i deg for lite koffein. Det er derimot noen gode strategier man kan bruke for å slutte med kaffe, og disse skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Derfor bør du slutte med kaffe

Som nevnt er det ikke farlig å drikke kaffe, og dersom du kun drikker litt kaffe, for eksempel en kopp eller to om dagen, er det faktisk ganske bra for kroppen. Når man derimot kommer opp i mengder som 6-7 kopper hver dag begynner koffeinen å få en negativ effekt på mange, og mange som når dette nivået ønsker å trappe ned på inntaket eller kutte kaffe helt ut.

For mange handler det å slutte med kaffe om å ta kontroll over noe som i lang tid har kontrollert de. Det er ikke slik at man får en hel haug helseeffekter av å slutte ettersom koffein ikke er spesielt farlig for kroppen, men det gir en stor mestringsfølelse, og fører til mindre stress over å alltid måtte få tak i kaffe.

Dette skjer med kroppen når du slutter med kaffe

Som nevnt er koffein vanedannende, så du vil få store effekter på kroppen dersom du bare slutter helt med kaffe. De vanligste effektene er hodepine tretthet og humørsvingninger. Det er selvsagt ikke noe gøy, men om du bare slutter med kaffe uten en god strategi kommer du til å ha disse plagene i minst en ukes tid før de forsvinner.

Obs: Det er viktig å være klar over at mange andre produkter også inneholder koffein. Om du slutter med kaffe, men øker inntaket av Cola og sjokolade kan det hende at du egentlig ikke reduserer mengden med koffein så mye. Så prøv å unngå å snike til deg koffein fra andre kilder når du slutter med kaffe.

Les også: Slik kan du slutte med brus.

De 3 ulike strategiene for å slutte med kaffe

Vi har jobbet med tre ulike strategier for å slutte med kaffe. Disse er laget slik at de skal minske ubehaget med abstinenser så godt som mulig, noe som fører til en større sjanse for at du kommer til å lykkes.

Slutt med kaffe ved å trappe ned gradvis

Den absolutt beste måten å slutte med kaffe på er ved å gradvis trappe ned. På denne måten kan man nesten unngå alle negative bivirkninger av å slutte! Tenk over hvor mange kopper du drikker hver dag, og reduser med kun én kopp.

Så la oss si du drikker 7 kopper hver dag. Trapp ned til 6 kopper i 4-5 dager. Deretter går du ned til 5 kopper i nye 4-5 dager. Fortsett slik helt til du kun ha én daglig kopp med kaffe igjen, og fjern også denne om du ønsker.

Dette er nok tid til at kroppen klarer å bli vandt til mindre koffein gradvis, og når du slutter har den ikke lenger det store behovet for å få i seg mye koffein. Det kan hende at du merker litt problemer når du slutter med den siste koppen, men disse bivirkningene vil være veldig mye mildere enn om du slutter helt brått.

Noen liker å butte ut X antall av kaffekoppene med koffeinfri kaffe eller te isteden. Om du gjør dette er det bare å være obs på hva man velger; noen typer te har nemlig mye koffein i seg, og da er man jo like langt. Ellers er dette en grei strategi for de som liker å ha noe varmt å drikke, men som likevel vil trappe ned på eller slutte helt med kaffe.

Slutt med kaffe ved å redusere styrken på kaffen

Et alternativ til å trappe ned på antall kopper er å gradvis minke styrken på kaffen. Det vil si at hver kopp får mindre koffein, og man slutter gradvis å være avhengig av koffein selv om man drikker like mye kaffe.

Her går mange av prinsippene igjen, og du bør minske mengden koffein med 20 til 25 % for hver 4-5 dag helt til det er slutt.

En grei måte er å enten bruke litt mindre kaffe når du trakter en kanne (for å få den svakere), eller gradvis ha mer melk i hver kopp. Her er det viktig at du ikke øker antall kopper du drikker!

Kaffe med melk kan være en lur løsning, og kan dessuten være veldig godt.

Slutt med kaffe «cold turkey»

Å slutte med kaffe «cold turkey», altså å bare stå opp en dag og ikke drikke mer kaffe, er ikke for alle. Det gir garantert negative effekter på kropp og helse i en ukes tid etter at man slutter, men om du føler deg sterk nok til å gjennomgå en uke med hodepine, irritabelhet, humørsvingninger og tretthet er det selvsagt et alternativ.

Jo mer koffein du pleier å få i deg, jo vanskeligere blir det for kroppen å slutte, så dere som bare drikker et par kopper om dagen vil nok synes denne metoden er enklere enn «tunge» kaffedrikkere som drikker 7-8 kopper daglig.

Det er ellers ikke så mye å si om denne strategien foruten lykke til! Med god viljestyrke er dette noe man kan få til!

Andre tips for å gjøre prosessen med å slutte med kaffe enklere

Uansett hvilke av de tre metodene du velger, så er det noen ekstra tips som kan gjøre prosessen med å slutte med kaffe enklere:

  • Drikk rikelig med vann. Når kroppen skal kjempe mot en avhengighet er det viktig å holde seg hydrert, og å være tørst kan også lett forveksles med å være kaffetørst av kroppen. Så om du får lyst på en kopp kaffe kan det være lurt å ta deg et glass vann istedenfor.
  • Vær fysisk aktiv. Personer som er fysiske aktive og trener vil generelt sett være mindre plaget av abstinenser, både fra koffein og andre ting. Moderat trening vil også gi deg et energioverskudd som på sett og vis kan erstatte den ekstra energien du fikk fra koffein.
  • Bytt av kaffedrikking med en annen vane. Mange av oss er nesten like avhengige av ritualet rundt å drikke en kopp kaffe før jobb på morgenen, og har dette som en slags kos i hverdagen. Om det er tilfellet kan du for eksempel bytte ut kaffen med en god, koffeinfri te istedenfor.
  • Ta deg en lur. Om du blir veldig sliten av å slutte med kaffe kan det hjelpe å sove en halvtimes tid. Det er veldig krevende for kroppen å slutte med noe den er avhengig av, så ekstra søvn kan være både nødvendig og hensiktsmessig om du slutter med kaffe – spesielt om du slutter brått.

Les også:

Legg igjen en kommentar