Hvordan finne strutseving

Strutseving er en spiselig bregne som har blitt veldig populær blant personer som liker å plukke nyttevekster. Denne bregnen begynner å bli spiseklar allerede i tidlig maimåned, så det er noe av det første man kan plukke og spise på våren.

I motsetning til mange planter bør man plukke strutseving så tidlig som mulig mens den ennå er sammenrullet og liten. Når den begynner å stikke ordentlig opp fra bakken mister den mye av den gode smaken, og er ikke lenger like god.

Strutseving vokser i hele landet, men er mest vanlig på Østlandet. Den trives veldig godt i skyggefulle og fuktige områder, og man finner dem ofte i næringsrike områder tett på bekker og elver i skyggen av større trær. Bregnen er ganske sjelden både på Vestlandet og helt nord i landet.

For å finne strutseving bør du lete etter flate områder langs elver. En god metode er å gå nedstrøms en elv i skogsområder eller i delvis åpne områder for å lete. Når man først finner noen få finner man ofte enorme mengder i området, for de vokser ofte i tette bestander. Å lete på vinteren er en god strategi, da de fertile skuddene skiller seg godt ut i snøen.

Strutseving i snøen
Strutseving med fertile blader som stikker opp av snøen. Disse står hele året.

Det er også mulig å finne strutseving i fuktige områder uten rennende elver eller bekker, selv om dette er mer uvanlig. Her er det ingen god strategi for å lete foruten å ha øyne åpne når du beveger deg i natur som er ganske fuktig.

Se etter de fertile skuddene på vinteren

Et godt kjennetegn for å finne strutseving er å se etter de såkalte fertile skuddene. Dette er lange og tynne bregneskudd som er knall brune, og står året gjennom. Det er flere bregnearter som har slike (mer presist alle bregner i den såkalte Onocleaceae-familien), men det er som regel snakk om strutseving når du finner slike i områder tett på elver og bekker.

De fertile skuddene er veldig enkle å oppdage på vinteren når det meste annet i terrenget er hvitt fra snøen, så vil det brune skille seg godt ut.

Se bare på bildet ovenfor i artikkelen og tenk deg om vi hadde vært ennå litt tidligere ute. Man ser enkelt når disse brune, fertile skuddene stikker opp av bakken gjennom snøen.

Om du finner disse fertile bladene er det bare å komme tilbake hit om noen måneder, og plukke unge skudd som er toppen 15 cm høye. Plukk kun toppen med 4-5 cm stilk på, så får du kun den delen av bregnen som smaker godt. Når den har vokst seg større enn 15 cm vil den åpne seg opp, og ikke lenger ha den gode smaken man forventer av bregnen.

Når du først finner et godt område for strutseving kan du komme og plukke år etter år, for området vil fortsatt ha bregner selv om du plukker. Det er lurt å ikke plukke samtlige, for dette vil over tid føre til at bestanden i området blir redusert, og i verste fall forsvinner den helt fra området om man beskatter den for hardt.

Les også:

Legg igjen en kommentar