Fungerer antiblålysbriller / gamingbriller egentlig? Forklart!

Antiblålysbriller, gamingbriller og briller med blålysfilter blir stadig mer populært, og selv om den har veldig mange ulike navn er alle samme greia. Disse brillene er nemlig laget med et filter som fjerner en del av det blå lyset som sendes ut fra skjermer som PC-er, mobiler, nettbrett eller TV-en.

Dette blålyset er ikke det samme blålyset man får utendørs, men er isteden med på å skade øyne dine, og holde deg våken. Dette er en av grunnene til at søvnleger anbefaler at man ikke bruker mobilen eller PC-en den siste timen før leggetid, for blålyset gjør deg nemlig mer våken.

Disse antiblålysbrillene fungerer akkurat som man tenker seg, nemlig ved at de blokkerer ute en del av dette blåe lyset (mer spesifikt lys mellom 320 og 500 nanometer). Dette vil gjøre deg mer søvnig på kveldene, samtidig som det er viktig å være klar over at de ikke fjerner alt blått lys, så det er ingen direkte erstatning til å holde seg vekk fra skjermer.

Den største fordelen med antiblålysbriller er kanskje at de beskytter øyne mot dette lyset som har vist seg å være skadelig over tid. Dette blå lyset kan nemlig påvirke både både selve øyet så vel som hornhinnene, og kan skade øyet ditt.

Antiblålysbriller vil også på kort sikt føre til mindre irritasjon på øyet, og man vil ikke føle at øyne er like «trøtte» etter en lang dag foran PC-skjermen eller TV-en.

Antiblålysbriller seg egentlig helt likt ut som vanlige briller, men de som markedsføres som «gamingbriller» ser ofte litt spesielle ut. Ofte kommer de med et slags brunaktig glass som kan minne litt om en svak solbrille, men det finnes også med helt lyst glass.

Hvor kan man skaffe antiblålysbriller?

Antiblålysbriller er heldigvis verken vanskelig å skaffe, eller spesielt dyrt. Man kan få dem for et par hundrelapper for enten CoolStuff ved å klikke her eller CDON her, så får du brillene levert i postkassa etter noen få dager.

Akkurat som med både vanlige briller og solbriller finnes det også merkevarianter av antiblålysbriller som da naturligvis koster mer. Men om du liker merket eller utseende er det jo bare å kjøre på. Her i Norge er et vel Gunnar Optiks som er mest populært, og har gamingbriller med antiblålys til mellom 500 og 1 500 kroner per par. Utvalget til Gunnar Optiks kan du se ved å klikke her.

Optikere pleier også å selge antiblålysbriller, og her kan man få personlige briller med både styrke og antiblålys på samme briller. Det er perfekt for deg som allerede bruker briller til daglig, men som også vil ha antiblålys på dem. Prislappen for slike briller er naturligvis betydelig høyere enn standard antiblålysbriller uten styrke.

Hvem bør bruke antiblålysbriller?

Den gruppa som bør bruke antiblålysbriller er først og fremst personer som sitter foran PC-skjermer eller andre digitale skjermer dagen lang. Dersom du jobber med PC-en 8 timer om dagen, etterfulgt av å se noen timer på TV når du kommer hjem, så er virkelig dette noe man bør vurdere å kjøpe og prøve.

Antibåbriller kalles også ofte for gamingbriller, og det er jo kanskje ikke så rart, da de som gamer mye har en tendens til å få slitne øyne.

Ellers kan mer eller mindre alle ha nytte av disse, spesielt om man bruker antiblåbrillene de siste timene før man skal legge seg for kvelden.

Denne artikkelen inneholder annonser for Coolstuff og CDON.

Les også:

Legg igjen en kommentar