Hva slags utstyr trenger man til skolestart i første klasse? Forklart!

Nå begynner det å nærme seg skolestart, og en haug med 6-åringen går og gleder seg som bare det til å begynne i første klasse. Overgangen fra barnehagen kan være vanskelig for en del barn, for det blir både nye rutiner, nye bygg og nye voksne man må forholde seg til.

Å begynne på barneskolen krever også at man har en del annet utstyr enn det man trenger i barnehagen. Man trenger blant annet skriveutstyr og pennal, ting man ikke trengte å tenke på når barnet gikk i barnehagen. De fleste foreldre har som regel OK kontroll over hva man trenger å kjøpe inn når barnet skal begynne i første klasse på barneskolen, men det kan likevel være kjekt å ha en liste man kan gå over, samt få litt inspirasjon til hva man burde kjøpe inn til skolestart.

I denne artikkelen har vi nemlig samlet en generell utstyrsliste til skolestart når barna skal begynne i første klasse. Det er visse variasjoner mellom ulike skoler i forhold til hva barna må ta med seg, så det er verdt å følge litt med på hva dere trenger til den skolen barnet skal begynne på, men sånn ellers er listen nedenfor et veldig godt utgangspunkt.

Utstyrsliste for skolestart i første klasse

 • Skolesekk. En god skolesekk er helt nødvendig når man skal gå på skolen. De fleste kommuner deler ut gratis skolesekker til barna, men av ulike årsaker er det mange som heller vil kjøpe sin egen. Da får man jo den sekken man vil ha, uansett om det er en tøff sekk med dinosaur på, eller om det er en glittersekk med prinsessemotiv. Gode, ergonomiske skolesekker til barna kan man for eksempel kjøpe hos Jollyroom. (Les gjerne også «Hvordan velge riktig sekk til skolebarn«).
 • Pennal. Pennal er viktig utstyr de fleste skoler krever at barna har med selv. Disse kommer i mange ulike farger og fasonger, fra enkle pennaler i skinn til skikkelige kule pennaler for de som liker å ha med mye forskjellig utstyr. Sjekk gjerne ut utvalget av pennaler hos Jollyroom, så er dere nesten garantert å finne noe barnet vil elske!
 • Skriveutstyr. De fleste skoler tilbyr også elevene sine gratis skriveutstyr i form av enkle blyanter og viskelær, men dersom man vil ha noe mer fancy må man kjøpe det selv. Blyanter, penner, visklær og lignende kommer jo også i utallige ulike typer, så det er ofte veldig moro for barna å kunne ha sitt eget utstyr istedenfor å bruke det kjedelige skoleutstyret.
 • Egne notatbøker. Igjen får man en standard notatbok av de fleste skoler rundt om i landet, men om man vil ha noe kulere enn det må man kjøpe det inn selv. Egne notatbøker er ikke akkurat helt nødvendig, men en del barn liker å kunne ha det med.
 • Bokbind. Bokbind er derimot noe man absolutt må kjøpe seg når barna begynner på skolen. Alle bøkene de får låne for året må nemlig dekkes med bokbind, så slipper man å få slitasje på bøkene. Heldigvis er ikke bokbind så kjedelig som det kan høres ut som – det kommer nemlig i mange ulike farger og med ulikt trykk på! Her kan barna vise frem hva de liker, uansett om det er bokbind med hester, rosa prinsesser, haier eller biler.
 • Regntøy. Selv om barnet ikke lenger går i barnehagen, er det veldig mye utetid, så ordentlig regntøy er fortsatt like viktig. På barneskolen skal barna være mer selvstendige enn før, så det er lurt å velge regntøy som barnet i stor grad klarer å ta av og på helt selv. Om regntøyet fra i fjor ikke passer godt nok til skolestart anbefaler vi å sjekke ut utvalget av regntøy hos Jollyroom. Der er det både billig regntøy til høsten, så vel som regntøy som holder på varmen til vintermånedene.
 • Navnelapper. Akkurat som i barnehagen har både klær og ting en tendens til å forsvinne på barneskolen. I stor grad kan man unngå dette problemet ved å ha på navnelapper på alle klær og alt av utstyr. Vi anbefaler å bruke enten strykelapper eller klistrelapper til klær, klistrelapper til sko, og såkalte minilapper til utstyr som pennalet, blyanter og sånt.
 • Innesko. De fleste skoler krever at barna har egne innsko, og det er sjeldent lov å gå uten sko på skolen lenger. Dette har med brannregler å gjøre, så dersom skolen krever innesko er det bare å kjøpe inn et par gode sko. Her er det bare å prøve å finne noen som er komfortable å gå med hele dagen samtidig som de er enkle å ta av og på.
 • Gymklær, gymsko og gympose. Skolebarn må ha minst ett sett med egnede gymklær, gymsko og en egen gympose til å ha det i, allerede fra første klasse.
 • Matboks og drikkeflaske. Barna må selv ha med matboks og drikkeflaske på barneskolen, og det er jo fint å kunne ha noen kule matbokser og drikkeflasker med stilige motiv på istedenfor de kjedelige ensfargede de fleste av oss allerede har liggende hjemme. Her finner man drikkeflasker og matbokser til barn som skal begynne på skolen uansett om de vil ha fotballmotiv, uglemotiv, prinsessemotiv eller traktormotiv.
 • Gode utesko. Det er som sagt mye utetid de første årene på barneskolen, så i tillegg til egne innesko er det viktig med gode utesko som både tåler en støyt og er gode å gå i selv etter å ha vært brukt i flere timer i strekk. Årets utvalg av barnesko kan du få fra Jollyroom. Vi anbefaler å gi barna noe joggeskolignende sko med demping til utelek, så minsker man belastningen på ankler og ledd samtidig som de er gode å løpe og leke i.

Dette er ikke nødvendigvis en uttømmende liste, men det bør i alle fall gi et godt utgangspunkt for hva man trenger å kjøpe inn når barnet skal begynne på skolen i førsteklasse.

PS. om barnet synes det er litt skummelt å skulle begynne på skolen kan vi anbefale boka «Hvordan begynner man på skolen?«. Denne kan man lese sammen med barnet i sommerferien, så blir de som regel mye tryggere på hva som kommer til å skje til høsten.

Denne artikkelen inneholder reklamelenker for ARK.NO, Askeladden Navnelapper, Adlibris, og Jollyroom.

Les også:

Legg igjen en kommentar