Hvordan blokkere nettsider på nettet hjemme

Innledning

Noen ganger ønsker man å blokkere tilgangen til visse nettsider hjemme, enten for å beskytte barn eller forbedre egen produktivitet.

Blokkering av nettsider hjemme kan gjøres på flere måter, inkludert endringer i vertsfilen, bruk av nettleserutvidelser, eller endringer i ruterinnstillinger. I denne artikkelen vil vi forklare hvordan du blokkerer nettsider hjemme ved hjelp av ulike metoder.

Endre vertsfilen på datamaskinen

Hva er en vertsfil?

Vertsfilen er en fil som finnes på de fleste operativsystemer, inkludert Windows, macOS og Linux.

Den brukes til å knytte IP-adresser til vertsnavn, noe som kan brukes til å blokkere nettsider ved å omdirigere dem til en annen IP-adresse.

Hvordan endre vertsfilen

For å endre vertsfilen, følg disse trinnene for ditt operativsystem:

  1. Windows: Åpne Notepad som administrator, og åpne deretter vertsfilen ved å navigere til «C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts».
  2. macOS og Linux: Åpne Terminal og skriv inn følgende kommando: sudo nano /etc/hosts.

Legg deretter til en ny linje nederst i filen med følgende format: 127.0.0.1 nettside.com. Erstatt «nettside.com» med domenet du vil blokkere. Lagre endringene og lukk filen. Nettstedet skal nå være blokkert.

Bruk nettleserutvidelser

Nettleserutvidelser for blokkering av nettsider

Det finnes flere nettleserutvidelser som lar deg blokkere nettsider. Noen populære alternativer inkluderer «Block Site» og «StayFocusd» for Google Chrome, og «LeechBlock» for Mozilla Firefox.

Hvordan installere og bruke en nettleserutvidelse

For å installere en nettleserutvidelse, gå til nettleserens utvidelsesbutikk (for eksempel Chrome Web Store for Google Chrome), søk etter utvidelsen du ønsker å bruke, og følg instruksjonene for å installere den.

Etter installasjon kan du vanligvis tilpasse innstillingene for utvidelsen, for eksempel hvilke nettsider som skal blokkeres og i hvilke tidsrom. Blokkeringen vil kun være aktiv i den aktuelle nettleseren.

Endre ruterinnstillinger

Blokkere nettsider via ruteren

Noen rutere tilbyr muligheten til å blokkere nettsider direkte gjennom ruterinnstillingene. Dette vil blokkere nettsidene for alle enheter som er koblet til nettverket.

Hvordan endre ruterinnstillinger

For å endre ruterinnstillingene, må du først logge inn på ruteren. Dette gjøres vanligvis ved å skrive inn IP-adressen til ruteren i nettleseren, for eksempel `192.168.1.1`. IP-adressen og brukernavn og passord for din ruter kan finnes i brukermanualen eller på en etikett på ruteren.

Hvis du ikke finner disse opplysningene, kan du søke på nettet etter ruteren din og «logg inn» for å finne riktig informasjon.

Når du har logget inn på ruteren, se etter en kategori som heter noe lignende «foreldrekontroll», «nettfilter» eller «nettstedblokkering».

Her kan du vanligvis legge til nettsidene du ønsker å blokkere. Husk å lagre endringene før du lukker ruterinnstillingene. Blokkeringen vil nå være aktiv for alle enheter koblet til nettverket.

Bruk av tredjepartsprogrammer

Tredjepartsprogrammer for blokkering av nettsider

Det finnes også tredjepartsprogrammer som lar deg blokkere nettsider på datamaskinen din. Eksempler på slike programmer inkluderer «Cold Turkey» og «FocusMe».

Disse programmene gir ofte mer avanserte funksjoner og kan blokkere nettsider, applikasjoner og til og med hele internettet for en bestemt tidsperiode.

Hvordan installere og bruke et tredjepartsprogram

For å bruke et tredjepartsprogram, gå til programmets nettside og last ned installasjonsfilen.

Installer programmet på datamaskinen din og følg instruksjonene for å konfigurere blokkeringen av nettsider og eventuelle andre funksjoner du ønsker å bruke. Blokkeringen vil være aktiv så lenge programmet kjører.

Oppsummering

Blokkering av nettsider hjemme kan være nyttig for å beskytte barn, øke produktiviteten eller begrense tidsbruken på visse nettsteder.

Det finnes flere metoder for å blokkere nettsider, inkludert endringer i vertsfilen, bruk av nettleserutvidelser, endringer i ruterinnstillinger og bruk av tredjepartsprogrammer.

Valg av metode avhenger av dine behov, tekniske ferdigheter og hvor omfattende blokkeringen skal være.

Les også:

Legg igjen en kommentar