Hvordan digitalisere fysiske bilder

Det er ikke så altfor mange år siden man måtte fysisk fremkalle ethvert bilde man hadde tatt med kameraet sitt, uansett om man brukte et ordentlig kamera eller et klassisk engangskamera. Dette var andre tider hvor fotoalbum og store samlinger med fysiske bilder var helt vanlig, men dette endret seg jo enormt når digitale kameraer ble standarden.

Mange av oss har fortsatt en hel haug med bilder liggende hjemme på loftet eller i skuffer og skap rundt om i huset, og kunne tenke seg å digitalisere dem. Det er fullt mulig å digitalisere analoge bilder, og dermed både ha backup og muligheten til å dele dem med venner og familie enkelt.

For å digitalisere fysiske bilder trenger du enten å sende inn bildene til en fremkaller (som i gamle dager), eller gjøre jobben med å digitalisere dem selv. Vi skal se nærmere på begge måtene!

Det er også uten tvil enklest å digitalisere bildene sine dersom man har tilgang til negativene (som ser ut som på bildet over). Det er likevel mulig å få et godt resultat selv om man kun har tilgang til de faktiske bildene, og vi har selvsagt en god løsning på dette også!

Slik digitaliserer du analoge bilder selv

Den beste og raskeste måten å digitalisere analoge bilder på er ved å bruke en filmskanner. Vi kan anbefale Kodak Scanza til jobben. Prisen er litt over to tusenlapper, så det er ikke helt gratis å komme i gang, men i gjengjeld kan du digitalisere tusenvis av analoge bilder i løpet av timer. Her kan du ikke bare digitalisere dine egne analoge bilder, men også tilby å gjenskape gamle minner for resten av familien, og kanskje til og med venner og kjente.

For å digitalisere analoge bilder med Kodak Scanza trenger du negativene i format 135, 126 eller 110 mm, eller Super 8 og 8. Det følger med en slags skål du putter negativene inn i, så får du opp bildet du skal digitalisere på skjermen. Om du vil kan du endre på lysstyrke og fargeforhold før du klikker på knappen for å lagre bildet i JPEG-format på minnekortet.

Slik er det bare å fortsette. Ta rull på rull med negativer, klikk på knappen for å lagre bildet, og sett minnekortet inn i PC-en for å lagre det på datamaskinen. Det tar ikke mange sekundene å digitalisere et bilde, og det går overraskende fort å gå gjennom en hel rull med negativer.

Du kan kjøpe Kodak Scanza fra blant annet Coolstuff ved å klikke her, men det er også noen fotobutikker som har den inne til salgs hvis du heller vil kjøpe den i en fysisk butikk.

Du kan sende inn analoge bilder til en fremkaller i dag også!

Akkurat som for 20 år siden er det fortsatt mulig å sende bildene til fremkalling i en fotobutikk, og disse lever fortsatt! Noen aktører som fortatt holder på Foto Knudsen, CeWe / Japanphoto og Elite Foto. Her kan du enkelt nok levere negativene i butikken, så kan de digitalisere dem for deg.

Dette alternativet er kanskje best hvis du bare har én eller to ruller du skal fremkalle, men det er faktisk ikke snakk om all verdens med negative ruller før du har betalt det samme som det Kodak Scanza koster deg. For vi snakker faktisk om priser opptil 20 kroner per bilde, med ekstra pris for å fikse fargene!

Likevel, det er fullt mulig, og ganske enkelt og greit hvis du har en fotobutikk i nærheten av der du bor. De fleste større byer har fortsatt en fotobutikk eller to et sted, selv om det blir sjeldnere for hvert år som går.

Slik digitaliserer du bildene dine uten tilgang til negativene

Hvis du ikke har negativene liggende, men kun de fysiske, fremkalte bildene trenger du en annen måte å løse problemet på. Det er heldigvis løsninger for dette også, selv om det er litt mer stress enn å skulle digitalisere analoge bilder fra negativer.

For å digitalisere fremkalte bilder trenger du en fotoskanner. Disse er nesten som vanlige dokumentskannere, men med en mye høyere oppløsning på bildene. Her er det mange modeller å velge mellom, men vi er veldig glade i Epson Perfection V600 Photo. Den koster noen tusenlapper, men er vel verdt pengene, og lar deg skanne så mange bilder du bare måtte ønske.

Epson Perfection V600 kan bestilles fra blant annet Computersalg ved å klikke her.

Resultatet av å skanne bilder på denne måten er overraskende godt, og akkurat som når du digitaliserer fra negativer får du høyoppløselige bilder i JPEG-format. Selve oppløsningen blir jo selvsagt ikke bedre enn det kameraet som tok bildet tillot, men med en såpass godt fotoskanner får du i alle fall ikke noe kvalitetstap på skanningen.

For å digitalisere fremkalte bilder legger du bildene i fotoskanneren, én etter én. Her må du altså bytte bilde hele tiden, og når bildet er på plass er det bare å trykke på skanneknappen, så sendes bildet automatisk til PC-en som er koblet til skanneren. Veldig enkelt og greit, men det tar ganske lang tid om du har hundrevis av bilder liggende!

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company og Coolstuff.

Les også:

Legg igjen en kommentar