Hvordan lage søtpotetfries

Søtpotetfries er et godt alternativ til pommes frites, og er egentlig veldig likt, men med en ganske ulik smak. Søtpotet er jo også ganske ulik fra vanlig potet, og selv om funksjonen er veldig lik inneholder den en del ulike næringsstoffer enn det vanlig potet gjør.

Det er mange retter som gjør det godt med søtpotetfries ved siden av, men man kan også ha søtpotetfries som en snacks som spises sammen med dip laget av lettrømme og dipmiks.

Det er tre måter å lage søtpotetfries på:

  • Man kan lage søtpotetfries med stekeovn.
  • Man kan lage søtpotetfries med airfryer.
  • Man kan lage søtpotetfries med frityrkoking.

Av disse er stekeovn og airfryer hakket sunnere enn om du frityrsteker det, men til gjengjeld blir det jo mer smak når du tar den i et oljebad.

Søtpotetfries

Uansett hvordan du skal steke det må du først lage søtpotetfries. For å gjøre dette trenger du søtpotet. Skjær søtpotetene i ønsket størrelse og tykkhet, og legg friesene i en stor bolle med vann. La de trekke kaldt vann i minst en times tid, men om du legger den i kjøleskapet kan de fint stå natten over for å brukes neste dag.

Når de er klare tar du søtpotetstrimlene opp fra vannet, og gjør deg klar til å krydre dem hvis du skal steke i ovn. Om du skal steke i airfryer er det egentlig bare å varme dem opp, legge de inn, og fyre løs. Det samme gjelder frityrsteking. Varm opp en kjele med rapsolje til den koker og legg søtpotetfrisen opp i den. La de ligge der i fem minutters tid, så er de klare til å tas opp.

Steketiden med en airfryer er omtrent 15 minutter for vanlig pommes frittes-tykkelse på søtpotetfriesen. Her er det bare å følge litt med for å ta den ut når du synes den er perfekt stekt. Noen liker de litt lite stekt, mens andre vil ha de sprø og nesten svidde.

Les også: Blir maten sunnere med air fryer? Forklart.

Når trenger bare søtpotetfriesen å hvile og kjøle seg ned i et par minutter, så kan du servere dem. Husk å salte og krydre det med hva du måtte ønske før servering. Havsalt og rosmarin er gode alternativer til krydder.

Lag søtpotetfries med stekeovn

Det er selvfølgelig mulig å lage søtpotetfries i stekeovn også, så du trenger verken frityrkoker, en stor kjele med olje eller en airfryer for å lage deg søtpotetfries. Ikke bare er dette en enkel måte å lage søtpotetfries på, men det er også sunnere enn de andre måtene siden man kan gjøre det uten å bruke store mengder olje.

Det anbefales likevel å pensle søtpotetbitene med litt olje før du setter de inn i ovnen, for da er det større sjanse for at de blir sprø istedenfor svidd.

For å lage søtpotetfries i ovn må du legge søtpotetfriesen ut over en stekeplate med bakepapir. Sett ovnen på 225 grader varmluft, og sett inn stekeplaten når ovnen er klar. La de stå i 15 minutter før du snur alle søtpotetfriesene, og deretter må de få stå i fem til ti minutter ekstra før de er klare.

Lag søtpotetfries fra pose

Det finnes også fiks ferdige søtpotetfires som kan kjøpes i frossendisken på butikken. Her er det bare å legge de i et frityrbad eller legge de på et stekebrett i ovnen, så følger du instruksjonene på pakken for å få søtpoptetfries til maten i rekordfart.

Søtpotetfries fra pose

Smaken på slike søtpotetfries fra pose er overraskende bra, så man trenger ikke å tape noe på å velge denne litt enklere måten å lage søtpotetfries på.

Les også:

Legg igjen en kommentar