Hvordan ta backup av Bitcoin-lommebøker

Når man har en Bitcoin-lommebok med verdier på er det viktig å ta backup. Uten denne vil man faktisk miste all tilgangen til lommeboken sin dersom PC-en takker for seg og tar kvelden, eller om PC-en blir stjålet eller noe sånt.

Det er i utgangspunktet to forskjellige måter å ta backup av en Bitcoin-lommebok på, og vi skal gå i detalj hvordan begge fungerer i denne artikkelen. Eksemplene er basert på den mest populære Bitcoin-lommeboken Electrum, men det er ikke store forskjellen dersom du bruker en annen lommebokklient for å lagre Bitcoins på.

Les mer: Slik får du en Bitcoin-lommebok.

Ta backup av Bitcoin-lommeboken med å lagre «seed phrasen»

Den enkleste måten å ta backup av en Bitcoin-lommebok på er ved å bruke den såkalte «seed phrase»-en. Dette er et 12 ord lang setning som lar deg når som helst få tilgang til lommeboken din, uansett hvilken datamaskin eller hvor enn i verden du befinner deg.

Dersom du skriver ned seed phrasen din kan du altså få tilgang til Bitcoin-lommeboken din uansett hva som skjer med datamaskinen din. Dette er altså en supernøkkel som låser opp hele lommeboka, og det er med andre ord også utrolig viktig at ingen andre får tilgang til den.

For å finne seed phrase på Electrum sin Bitcoin-lommebok, klikk på «Wallet» i menyen og velg «Seed». Skriv så inn passordet ditt, så får du se den 12 ord langt seed phrasen.

Skriv den ned i en fysisk bok eller notatblokk slik at du husker den, men ikke lagre den på datamaskinen, og definitivt ikke skriv den inn på noen nettside eller andre steder som er koblet mot internett.

Sørg for at du skriver den ned et sted du ikke kommer til å miste den, men samtidig et sted ingen andre kommer til å finne den. Man må ha tilgang til alle de 12 ordene i riktig rekkefølge for å få tilgang til lommeboken. Dersom noen får sett disse 12 ordene kan de i teorien stjele Bitcoin-lommeboken din uten noen problemer i det hele tatt.

Ta fysisk backup av Bitcoin-lommeboken din

Det andre alternativet for å ta backup av Bitcoin-lommeboken sin er å fysisk lagre lommebokfila på et eksternt sted. Selve lommeboka er en fil som heter «wallet.dat», og denne må man åpne for å få tilgang til lommeboka. Det er mulig å ta backup av denne fra Electrum ved å velge «File» og klikke på «Save a copy». Da velger du hvor du skal lagre «wallet.dat». Overfør denne til en minnepenn, ekstern harddisk eller hva du måtte ønske, så kan du få tilgang til den igjen senere hvis PC-en din går i stykker.

Merk at det er lurt å sette et passord på lommeboka før man tar en slik backup av den, slik at ikke den som finner minnepinnen får full tilgang til lommeboka. Med et passord trenger man både den faktiske «wallet.dat»-fila så vel som passordet som passer til akkurat denne lommeboka, så da er man ganske trygg.

Flere backuper betyr større sikkerhet

Ettersom det er to måter å ta backup av Bitcoin-lommebøker på, anbefaler vi rett og slett at du benytter deg av begge løsningene. Skriv ned seed phrasen din og legg den på et trygt sted, men ta også en kopi av wallet.dat-filen på en minnepenn eller lignende. Vi kan anbefale å ha en sikkerhetkopi som ligger utenfor hjemmet for å være sikret mot tap dersom huset skulle brenne ned eller lignende.

Om du har noen du stoler på kan du legge en backup av wallet.dat-filen der. Denne er ubrukelig uten passordet ditt, så det kommer ikke til å være en direkte sikkerhetstrussel. Sørg for at godt og trygt passord, uansett om du lagrer wallet.dat på en ekstern plass eller ikke, for dette er alt som står mellom potensielle tyver og Bitcoinsene dine hvis de først får tak i wallet.dat-filen.

Les også:

Legg igjen en kommentar