Hvordan unngå at e-posten din blir hacket

Dersom noen får tilgang til e-postkontoen din kan de gjøre stor skade, men heldigvis finnes det måter du kan garantere med 99,9 % sikkerhet at e-posten din ikke hackes. De fleste av oss har bare mer og mer viktig informasjon på e-posten vår, og her har vi alt fra kvitteringer til jobbrelaterte e-poster, eller til og med personlige samtaler med venner og familie.

Å bli hacket kan derfor utgjøre en seriøs sikkerhetsrisiko, men hvis du gjennomfører alle tipsene i denne artikkelen er du altså så god som trygg mot hacking, og trenger aldri å bekymre deg for det mer. Så følg tipsene og føl deg trygg på at det kun er deg selv om får vite hva som står i innboksen din.

Les også: Beste e-posttjeneste i 2020 som er helt gratis.

Tips #1) Bruk et unikt og godt passord

Når man skal lage seg et passord er det to viktige regler; 1) lag et sterkt passord som ingen kan gjette, og 2) bruk unike passord for hver eneste nettside. Det betyr at passordet du bruker på e-posten din ikke bør være det samme som du bruker til verken Facebook, Instagram eller noen andre nettsider.

Passordet bør dessuten være slik at ingen klarer å gjette seg frem til det. Unngå for all del passord som «Passord», «Passord123» eller «qwerty», da alle disse ligger helt øverst på listen hackere bruker for å prøve å komme seg inn på kontoer.

Les mer: 8 tips for å lage gode passord.

Et godt passord bør ha både tall, bokstaver og spesialtegn, og bør være minst 5 ord langt. Lengre passord gir bedre beskyttelse, og hele setninger er både enkelt å huske og raskt å skrive inn. Kombiner det med noen unike tegn og tall i midten, så har du et knallsterkt passord.

Tips #2) Bruk 2-trinnsbekrefetelse

2-trinnsbekreftelse er det lureste du kan gjøre for å unngå hacking! Med 2-trinnsbekreftelse er du nesten helt bekyttet mot hacking, og det er i alle fall svært utfordrende for noen å hacke deg – selv om de skulle vite passordet ditt!

Det litt kronglete navnet 2-trinnsbekreftelse betyr enkelt nok at du må bekrefte innloggingen med noe mer enn bare brukernavn og passord. Ofte er det snakk om at du mottar en kode på SMS som du må skrive inn, eller til og med bruke BankID for å verifisere deg.

Her er jo greia at selv om hackerne finner ut av både brukernavn og passord, så må de fortsatt få fysisk tak i mobiltelefonen din, eller i alle fall hacke denne også, for at de skal klare å logge seg inn på e-posten din. Her stopper godt over 99 % av alle hackerangrep mot e-postkontoer!

Den eneste ulempen med 2-trinnsverifisering er at det tar litt lenger tid å logge inn, men det er uten tvil verdt den ekstra tiden det tar. Her får du altså kjøpt deg nesten 100 % trygghet i bytte mot at innloggingen tar et par sekunder ekstra. Vel verdt det mener nå vi.

Tips #3) Vær sikker på at du er på riktig nettside

Når du skal logge deg inn på e-posten din bør du ta en sjekk om at du faktisk er på riktig nettside. Hvis du klikker en link kan det hende du havner på en såkalt «phishing-side». Disse ser kliss like ut som de ekte e-postsidene, men er laget for å stjele passord og brukerinformasjon.

Heldigvis er det enkelt å unngå! Bare se i nettleseren din at du er inne på riktig nettside. Dersom du bruker Gmail skal nettsiden være mail.google.com, og ikke noe annet. Du kan også klikke på hengelåssymbolet for å sjekke hvem som eier siden. Dersom hengelåsen ikke er åpen kan det potensielt være noen andre enn de som egentlig eier siden som eier siden du er inne på! Så vær forsiktig når du logger inn, og ta godt en ekstra sjekk på nettadressen.

Tips #4) Sett på SMS-varsling

De fleste e-postleverandører tilbyr deg å sette på SMS-varsling hver gang noen logger inn på e-posten din. Dette gir jo ingen ekstra beskyttelse mot hacking, men det lar deg reagere raskt dersom noen først klarer å hacke deg. Dersom noen først klarer å komme seg inn kan du i alle fall selv logge inn og bytte passord med det samme, slik at hackeren blir kastet ut før de går gjort noe skade!

Når det er sagt, skal du først ha på SMS-varsling kan du like gjerne også ha på 2-trinnsbekreftelse, noe som gir mye bedre beskyttelse.

Tips #5) Ikke bruk offentlige nettverk

Offentlige nettverk kan være direkte farlig å bruke! Når man kontollerer en ruter kan man nemlig også overvåke all datatrafikk som går gjennom ruteren, inkludert passord som sendes inn. I verste fall kan hackere som kontrollerer en ruter rett og slett få full oversikt over passordene dine i det du sender dem avgårde for å logge inn.

Dersom du ikke stoler 100 % på den som eier nettverket bør du ikke logge inn, og mye heller bruke datatrafikk for å gjøre det du skal.

Tips #6) Unngå dumme sikkerhetsspørsmål

Mange e-poster lar deg velge sikkerhetsspørsmål du kan svare på i tilfelle du glemmer passordet ditt. Ved å svare på et par av disse kan man nullstille passordet, og potensielt få full tilgang til kontoen din. Vi anbefaler egentlig at du rett og slett ikke bruker disse i det hele tatt, da det åpner for at uvedkommende kan gjette seg frem til informasjonen og få tilgang.

Om du først skal bruke det, så bruk i alle fall ikke spørsmål og svar som er enkelt å få greie på. Det tar ikke mange minuttene å finne ut av hvilken skole noen har gått på, hva de har som mellomnavn, eller hvilken by de studerte i. Et par Google-søk så har de kanskje alle svarene de trenger for å ta over e-postkontoen din..

Tips #7) Aldri fortell passordet ditt til noen!

Det er mange som tar altfor enkelt på det faktum at et passord skal være personlig. Man bør helst ikke fortelle passordet sitt til noen, og heller logge inn for andre dersom de trenger tilgang til en av kontoene dine. Om du f.eks skal dele Netflix med noen i familien er det mye bedre å ha et eget passord her du kan dele, uten at de får vite passordet til e-posten og andre viktige ting.

Nå tror man jo ikke at noen i familien eller venner skal hacke deg, men det er likevel god rutine å få inn at passord er personlig, og ikke noe man skal dele med noen i det hele tatt.

Det er ennå viktigere at man ikke gir passordet til fremmede. Om det ringer noen som utgir seg for å være fra Facebook, Microsoft eller Google for å spørre etter passordet ditt, er det som regel et svindelforsøk. Ingen slike tjenester vil noen sinne spørre deg om passordet ditt! Så ikke gi det fra deg uansett hvem som spør.

Tips #8) Ha et godt og oppdatert antivirusprogram

Selv med verdens beste passordrutiner kan man bli hacket dersom man har fått et virus på PC-en sin. Avanserte virus kan både lagre bilder og tastetrykk fra alt som skjer på datamaskinen din, eller stjele informasjonskapsler som er lagret, noe som gir hackere anledning til å komme seg inn på e-posten din uten engang å vite passordet ditt.

Det er derfor helt vitalt å ha et godt og oppdatert antivirusprogram som beskytter deg mot slike trusler. De fleste Windows-maskiner kommer med et godt innebygd antivirus, men sørg for at det er aktivert og beskytter deg.

Tips #9) Unngå å lagre passordet i nettleseren

Det er jo veldig enkelt å falle for fristelsen med å ha nettleseren din lagre passord slik at du ikke trenger å skrive det inn hver gang. Problemet er bare at nettlesere sjeldent har gode sikkerhetsrutiner, og som regel er det ekstremt enkelt å hente ut disse passordene. Her trenger man ikke engang å hacke noen, og alle med fysisk tilgang til datamaskinen kan hente ut alle disse passordene i klartekst!

Vi anbefaler å unngå å lagre passord i nettleseren, for her er det store sikkerhetshull. Så skriv heller inn passordet ditt hver gang du logger inn for å sjekke e-posten din.

Funksjonen om å være innlogget er derimot trygg, så du trenger ikke å logge ut fra e-posten så lenge det er en PC kun du eller familien din har tilgang til. Man bør naturligvis ikke velge en slik funksjon på offentlige datamaskiner, jobbdatamaskiner og lignende.

Tips #10) Vær forsiktig med offentlige datamaskiner

Akkurat som med offentlige nettverk er offentlige datamaskiner en stor sikkerhetsrisiko. Du vet aldri om noen har installert skadelig programvare på datamaskinen som står tilgjengelig på biblioteket eller på kjøpesenteret, så du tar en stor risiko dersom du logger deg inn på e-posten din der.

Vi anbefaler rett og slett å holde seg unna innlogginger på e-postkontoen eller andre sensitive sider på offentlige datamaskiner. Det er rett og slett ikke trygt nok!

Les også:

Legg igjen en kommentar