Hvordan unngå dugg i bilen

Det er få ting som er like irriterende som en frontrute full av dugg når man allerede er litt forsinket til jobb, og ofte tar det en stund å kvitte seg med duggen før man trygt kan kjøre av gårde i bilen sin.

Det er stort sett livsfarlig å kjøre med mye dugg på frontruta. Om man har litt dårlig tid kan man falle for fristelsen om å prøve å vaske det bort med hånden, men dette gjør bare vondt verre; nå har du både dugg som er klint utover, og vinduet har også fått litt fett fra hånden din som gir ennå dårligere sikt.

Heldigvis er det enkelt å unngå dugg i bilen. Om det først er dugg på frontruta er det ikke stort annet å gjøre enn å varme opp bilen eller bruke en kupévarmer, men med litt innsats kan du enkelt unngå at det er dugg der neste morgen.

Derfor får man dugg på vinduene i bilen

Dugg kommer av at det er høy luftfuktighet i bilen, og når det er varmt i bilen og kaldt utenfor vil denne fuktigheten trekke mot kulden. Dette skjer da oftest i form av at duggen legger seg på vinduene som naturligvis kjøler seg ned raskt på vinteren.

Om du har litt møkkete ruter innendørs vil det gjøre hele saken verre, for her vil fuktigheten ha store overflater til å feste seg.

Les også: Er det trygt å lade elbil i tordenvær? Forklart.

Slik kan man forebygge dugg enkelt

Det første du bør gjøre er å vaske rutene innvendig med ordentlige rutekluter. Dette må du gjøre når bilen er varm, og om du ikke har kjøpt inn et ordentlig stoff og vaskemiddel kan du bruke en halv bøtte lunkent vann med to dråper Zalo sammen med en helt ren mikrofiberklut.

Det neste steget er å kvitte seg med så mye fukt i bilen som overhodet mulig. Rist gulvmatter og fjern alt av søppel, grus eller møkk. Jo renere bilen er, jo mindre dugg vil den gi.

Noen legger aviser under gulvmattene i noen dager, så samler de opp fukten for deg. Når disse er fuktige er det enkelt å kaste dem, så har du fått all denne fuktigheten ut av bilen din. Det finnes også fuktsamlere man får kjøpt, eller så kan man fylle en gammel sokk med kattesand som ligger der noen dager. Alle disse samler fukt, og etter en stund har de bundet opp fuktighet, og må byttes ut.

Når du skal inn i bilen er det viktig å tørke vekk alt av snø eller regn før du går inn, for dette tilfører jo fuktighet inn i bilen din. Det er jo ofte umulig, men gjør ditt beste på å ikke dra med mer fuktighet inn i bilen enn du absolitt må.

Unngå for all del resirkulert luft på vinteren. Denne funksjonen er ment for når man kjører i tuneller og steder med dårlig luft, men vil også forhindre bilen fra å bli kvitt luftfuktigheten som allerede er i bilen.

Kjøl ned bilen mot slutten av kjøreturen. Det er nemlig den store temperaturforskjellen mellom rutene som fører til at vannet kondenserer og blir til dugg. Man kan derfor gradvis senke temperaturen i bilen til å bli relativt kaldt når man nærmer seg hjemmet sitt, så unngår man i en viss grad dugg. Dette hjelper, men vil neppe løse problemet helt alene.

Les også:

Legg igjen en kommentar