Kan man lage egen lønnesirup? Forklart!

Lønnesirup er godt til pannekaker, på brøkdskiva, og til mye annet, men det kan være litt vanskelig å få tak i her i Norge. Også prisen kan være litt avskrekkende om man først kommer over et glass med lønnesirup i butikken, så da er det jo mange som naturlig nok lurer på om man kan lage egen lønnesirup.

Svaret er både ja og nei. Man kan lage egen lønnesirup, men det er ikke praktisk mulig her i Norge. Grunnen til dette er at lønnesirup lages ved å tappe sevje fra et tre som heter sukkerlønn (Acer saccharum). Dette er en annen art enn de vi har her i Norge, og det finnes ikke sukkerlønn her.

Om du tapper sevje fra en annen type lønn (som spisslønn som er vanlig her i Norge) vil smaken være helt annerledes enn smaken fra en sukkerlønn. Så det er mulig å prøve, selv om det vil bli noe annet enn den du får på butikken fra USA eller Canada.

Les også: Er det lov å tappe sevje i skogen? Forklart.

Det er derimot mange som lager sirup av granskudd eller bjørk her i Norge, og selv om ingen av disse heller har helt lik smak som ekte lønnesirup er det et godt alternativ som man kan lage helt selv.

Å tappe sevje fra bjørk som så lages om til sirup er helt likt som når man skal lage lønnesirup, og krever ikke all verdens med utstyr. Det viktigste er tappeutstyret, og utenom det er det bare å koke det opp sammen med sukker frem til det får en god konsistens.

Les også:

Legg igjen en kommentar