Hvordan skrive kjøpekontrakt for ting

Når man kjøper ting fra en privatperson kan det være lurt med en kjøpekontrakt. Det er selvsagt helt mulig å kjøpe og selge ting uten kjøpekontrakter, men hvis det skulle vise seg å være noe feil eller problemer med tingen du kjøpte er det jo ting å ha en kontrakt i bakhånd.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man skriver en kjøpekontrakt, og hva som skal til for å gjøre den gyldig.

En veldig enkel kjøpekontrakt for ting trenger egentlig bare å inneholde begge navn, adresser, litt info om tingen, pris, og signaturer. Man bestemmer selv hvor detaljert man skal skrive om skader og detaljer for tingen. Skriv kjøpekontrakten i to utgaver og behold en hver.

Så lenge dere begge signerer kontrakten, kontaktinformasjonen er god, og dere er enige i hva som skal kjøpes/selges er det en gyldig kontrakt som kan brukes i en eventuell rettssak om det skulle være nødvendig.

Nedenfor finner du et forslag til en enkel kjøpekontrakt du kan kopiere inn i Word for å bruke selv.

Forslag til en enkel kjøpekontrakt for ting

Selger

Selgers navn:

Selgers adresse:

Selgers telefonnummer:

Selgers e-post:

Kjøper

Kjøpers navn:

Kjøpers adresse:

Kjøpers telefonnummer:

Kjøpers e-post:

Varen som skal selges

Navn på vare som selges:

Beskrivelse av varen som selges (produksjonsår, modell osv.):

Feil som er på varen:

Selges som den er: Ja / Nei.

Er varen brukt: Ja / Nei.

Har kjøper undersøkt tingen før kjøp?: Ja / Nei.

Pris:

Avtalt overlevering av tingen (tid, sted osv.):

Signaturer

Signatur selger:

Signatur kjøper:

Dato og sted:

Forbrukerrådet lar deg skrive digital kjøpekontrakt for ting

Hvis du vil gjøre kjøpekontrakten enkel kan du bruke Forbrukerrådet sine nettsider for å lage en digital kjøpekontrakt. Her bruker man Posten sin e-signering for å fylle ut og signere kontrakten, så har du en digital, men likevel fullt fyldig kjøpekontrakt for tingen du kjøper eller selger.

Det koster 20 kroner per signatur for den digitale kjøpekontrakten, men om du kjøper en dyr gjenstand til mange titalls tusen kroner er det jo bare småtterier.

Det finnes også en utskrivbar versjon av den digitale kjøpekontrakten som du kan laste ned som PDF og printe ut fra de samme sidene.

Når man bør man skrive kjøpekontrakt for ting?

Noen er veldig glad i å bruke kjøpekontrakt for ting, mens andre nesten aldri gidder det. Det er egentlig helt opp til hver enkelt om de gidder å ta seg bryet med det, men det er klart at både selger og kjøper står sterkere i en tvistesak hvis det viser seg at det er noe feil med tingen.

Da kan nemlig kjøpekontrakten si noe om hvem som faktisk har ansvar når det er feil med varen.

Dersom du kjøper noe privat til mange tusen kroner bør du absolutt vurdere å bruke en kjøpekontrakt. Det er jo gratis, så det eneste du taper er tid.

Les også:

Legg igjen en kommentar