Hvordan lære å lese noter

For mange er det å lese noter den store utfordringen når man skal lære å spille et instrument. Man kan komme langt uten å kunne lese noter, men det gjør uten tvil ting mye enklere om du klarer å lese noteark.

Det er overraskende mange som er nokså flinke på gitar, piano eller et annet instrument uten å klare å spille av selv en enkel melodi fra et noteark. Mange ser ut til å tro at det er veldig vanskelig å lære seg å lese noter, men det er faktisk enklere enn de fleste tror.

Grunnen til at mange tror det er så vanskelig å lære å lese noter er at mange lærer det på helt feil måte. Folk flest ser nemlig ut til å tro at den beste måten å lære å lese noter på er ved å pugge de. I praksis er derimot dette en dårlig måte, og du bør mye heller lære å lese noter ved å gjøre en kombinasjon av å øve på å lese, å skrive, og ikke minst å spille notene mens du leser dem.

Noter

En god måte å lære å lese noter på er ved å bruke en pedagogisk noteapp som Solfa. Denne har en kombinasjon av å lese notene, samt å koble dem til ulike toner fra forskjellige instrumenter. Det er mye enklere enn å sitte med et noteark for å pugge dem, men du bør kombinere Solfa med å skrive noter på et noteark selv.

Når du klarer å lese litt noter bør neste steget å være å skrive ned notene på en melodi du allerede er kjent med. Da kan du skrive dem, og øve på å lese dem neste gang du spiller. Dette gir en veldig mye mer aktiv læring enn å sitte med nesa i en notebok hele dagen.

Les også: Slik kan du lære å spille piano med mobilapper.

Samtidig bruker du Solfa til å pugge litt noter, for selv om vi ikke anbefaler kun pugging må litt pugging som regel til. Med appen er det i alle fall mye enklere enn med kun en notebok.

Les også:

Legg igjen en kommentar