Hvordan sjekke pollen som er i lufta

Med pollenallergi kan noen dager være helt forferdelige, mens den neste dagen er helt fin. Slik er det dessverre å leve som en pollenallergiker, men man må ikke vente i spenning for å se om øyne begynner å renne, om nesa tetter seg igjen, og om hele ansiktet ditt begynner å klø!

Det er faktisk mulig å sjekke pollenvarsel på forhånd, nesten på samme måte som når du sjekker værvarselet. Det er flere aktører som tilbyr pollenvarsel på nettsidene sine, som Norges astma- og allergiforbund, Yr og Apotek 1. Bare klikk deg inn og se hva slags pollen det er anslått skal spres de neste dagene og ukene.

Hassel pollen
Det er mange som reagerer sterkt på pollen fra hassel.

Pollenvarselet fungerer egentlig veldig enkelt ved å anslå om det er ingen spredning, litt spredning eller mye spredning av ulike typer allergener. Så om du har allergi mot bjørk sjekker du hvor høy spredning det er for bjørn de kommende dagene, og kan planlegge dagene deretter.

Det er flere ting som avgjør hvor stor spredningsgrad det er på pollenet, inkludert temperatur og ikke minst vind. På varme og vindfulle dager er det stort sett mest spredning.

Akkurat som med værvarselet er ikke pollenvarselet 100 % riktig, og er basert på et anslag av hvordan været kommer til å påvirke pollenet. Så det vil alltids være litt feil på pollenvarselet. Det gir likevel en god indikasjon på når du kan reise ut uten problemer, og når du bør ta allergimedisin eller rett og slett holde deg innendørs.

Les også:

Legg igjen en kommentar