Er det farlig å ha telys inne? Forklart

Det er jo veldig koselig å fyre opp noen telys når man skal ha en romantisk middag, kose seg ekstra på kvelden, eller bare ønsker å ha levende lys. Men hvor farlig er det egentlig å ha brennende telys innendørs?

Det er i utgangspunktet to farer ved å ha telys brennende innendørs; brann og dårlig luftkvalitet. Heldigvis er brann sjeldent, men telys er en overraskende vanlig kilde til boligbranner. Et dårlig luftklima i rommet du brenner telys i er derimot helt garantert, og FHI råder til å være forsiktige med telys selv om de er usikre på helserisikoen.

Telys som brenner

Slik unngår du brannfarlige situasjoner med telys

Når du skal brenne telys er hovedregelen at de ikke skal stå tett inntil hverandre, og du skal være i rommet hvor de brenner. Ha gjerne en beskyttelse rundt telysene, som et telysglass eller lignende.

Dersom telysene er for tett nær hverandre kan flammene komme i kontakt med hverandre, og takket være noen ganske kule fysiske lover kan flammene konvergere og bli til én stor flamme! Så la oss si at du tenner ti telys som står tett inntil hverandre og alle slår seg sammen, jo da kan du legge sammen høyden av hvert telys for å beregne hvor høy flammen blir.

I praksis blir det en stor ildkule midt i rommet ditt, og det skal ikke veldig mye tid for noe tar fyr dersom slammene konvergerer. Så, unngå dette, og alt du må gjøre er å holde telysene minst 10 – 15 centimeter fra hverandre slik at flammene ikke kommer i kontakt med hverandre.

Mange telys
Dette kan gå riktig så galt!

Selv om du tenner telys riktig er det alltid en liten risiko involvert. Det anbefales derfor kun å tenne telys når du kan oppholde deg i rommet, slik at du har mulighet til å stoppe brannen raskt hvis det først skjer et uhell.

Det er også lurt å bruke små glass eller lignende til å ha telysene i, så er det mindre risiko for at nye tar fyr hvis det skulle falle til siden eller noe sånt.

Les også: Slik resirkulerer du telys.

Slik påvirker telys inneklimaet

I tillegg til å ha en viss brannfare vil også telys ha en betydelig negativ påvirkning av inneklimaet. Da TV2 Hjelper Deg målte svevepartikler fra telys, stearinlys og lignende ting fant de ut at inneklimaet var som om du var i en av verdens mest forurensede byer, nemlig Beijing.

Det er viktig å vite, men samtidig skal det sies at FHI ikke er sikre på hvor stor helserisiko dette innebærer. Man vet at slike partikler er skadelige å puste inn, men siden man kun har stearinlys i korte perioder er det ikke sikkert at det nødvendigvis er farlig.

Personer med astma, lungesykdommer eller andre problemer knyttet opp mot pust og lunger bør uansett være forsiktige med å tenne for mange telys i rom de skal oppholde seg i.

Telys er ikke direkte farlig, men ikke noe man bør tenne hver dag

Alt i alt er jo ikke telys direkte farlig, men det er trolig ikke spesielt bra for helsen din om du tenner telys daglig eller til og med flere ganger om dagen. Så lenge du kun tenner telys innimellom og unngår å ha de på en måte som gjør det brannfarlig er det bare å kose seg!

Les også:

Legg igjen en kommentar