Hvordan sjekke været på fjelloverganger

Fjellovergangene her i Norge har en tendens til å ha skikkelig drittvær, og det er langt ifra uvanlig at veien stenges på kort varsel. Om du skal krysse fra øst til vest, eller omvendt, er du helt avhengig av at været på fjellovergangene holder seg bra, for om det blåser og snør mye skal det ikke mye til før vegvesenet stenger veien.

Med litt flaks åpner det kolonnekjøring etter noen timer, men i noen tilfeller kan fjellovergangene være stengt i flere dager. Da er det ikke stort å gjøre utenom å ta lange omveier, eller bare vente.

Når man skal reise over fjellet anbefales det derfor å sjekke både været og forholdene på fjellovergangene før man reiser.

Været på de norske fjellovergangene kan du enkelt sjekke på Yr sin temaside for fjelloverganger. Der står det også potensielle varsler om dårlige kjøreforhold over fjellet, så dette er et godt utgangspunkt for å vurdere om det er trygt å ferdes over.

I tillegg bør du ta en titt på Vegvesenets vegmelder for fjelloverganger. Der får du oversikt over hvordan forholdene er i fjellovergangene, samt en liten status for hvordan det er å kjøre der. Det er her Statens vegvesen vil publisere informasjon om potensielle nedstengning eller kolonnekjøring på fjellovergangene.

Med disse to stedene sjekket ut bør du ha et ganske godt overblikk over hvordan været er, og hvordan det er meldt på fjellovergangene. Statens vegvesen sine vegmeldinger tar for seg hvordan været var ved siste sjekk, og sjekkes typisk 4 til 8 ganger om dagen. Yr tar på sin side for seg hvordan været er antatt å bli, så det kan være forskjeller. Så ta en titt på begge sidene før du tar en avgjørelse om hvilken fjellovergang du skal velge.

Les også:

Legg igjen en kommentar