Hvordan skrive gode filmanmeldelser

Når man går på skolen skal man ofte skrive filmanalyser av filmer man ser, og dette er en sjanger som kan oppleves som krevende for mange. Det er også mange som liker å skrive filmanmeldelser på fritiden, og til og med noen som har det som jobb.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan skrive gode filmanmeldelser både til bruk på ungdomsskole eller videregående, samt hvis du ønsker å få publisert en filmanmeldelse i et magasin eller på en nettside.

Det viktigste å inkludere i en filmanmeldelse er beskrivelse av filmens karakterer og deres mål / utfordring (filmens handling), samt virkemidler som blir brukt, filmens tema og en generell vurdering av hvor god filmen er.

Om du inkluderer alt dette er du på god vei, og har et godt utgangspunkt for å skrive en god filmanmeldelse. Vi skal selvsagt se nærmere på de ulike tingene du bør inkludere i filmanmeldelsen din.

Start filmanmeldelsen med et godt fokus på filmens karakterer og handling

Nesten alle filmer følger en formel hvor man følger én eller flere karakterer som har en utfordring. Deretter er filmens handling lagt til hvordan disse karakterene skal overkomme denne utfordringen, gjerne på en annen måte enn de originalt planlegger. Dette er filmens handling.

Det er viktig å få en god forklaring på hva filmen egentlig handler om i filmanmeldelsen. Dette er fordi lesere gjerne ønsker å ha et grovt overblikk over hva de kan forvente. Bruk filmanmeldelsen din på å la leserne bli kjent med hovedpersonen(e) og hvilke utfordringer de har.

Ta også for deg grovt hvordan de skal løse denne utfordringen (filmens handling) uten at du røper overraskende informasjon i form av en spoiler.

Slik forteller du om virkemidler i filmanmeldelsen

Alle gode filmanmeldelser må også få med noen avsnitt om virkemidlene som brukes i filmen. Se etter ting som hva slags rekvisitter som brukes, om scene formidler noe spesielt. Se etter ting som om kameraet er veldig tett på ansiktet til karakterene, om kameraet beveger seg mye, om det er veldig mørkt i mange scener og lignende ting.

Det kan være litt utfordrende å finne ut hvilke virkemidler regissøren har brukt, og kan kreve litt trening. Men se etter lys, lyd, kamerabruk og bakgrunn, så kommer du langt på vei.

Er det gode skuespillere i filmen?

Hvis noen av skuespillerne gjør en usedvanlig god, eller usedvanlig dårlig jobb, er dette noe du må inkludere. Hvis de verken er spesielt gode eller dårlige er dette også verdt å nevne, så ta med et avsnitt eller to om skuespillerne.

Ta gjerne en sammenligning med en annen film de har spilt i for å si noe om hvor gode de er. For eksempel kan du si at skuespillerne gjør en bedre eller dårligere jobb enn i forrige film de spilte i.

Finn ut av temaet til filmen

Så godt som alle filmer har et tema. Dette er ofte et budskap eller mening som må leses mellom linjene, og krever ofte at man må bruke hodet litt for å finne ut av.

Om filmen har et tydelig tema er dette viktig å få med i filmanmeldelsen, da dette ofte er svært tonebegivende for seeren.

Hvor god er egentlig filmen?

Enhver filmanmeldelse skal selvsagt ta en totalvurdering av filmen, og enten gi den en karakter eller terningkast. Her får du sjansen til å trekke frem viktige punkter fra det vi har sett på ovenfor, og gi din personlige dom over filmen.

Hvis du synes filmen er bra eller dårlig, er det greit, men det viktigste i en filmanmeldelse er å fortelle hvorfor filmen er god eller dårlig. Er det på grunn av at historien er god, at actionscenene er velgjennomførte, eller at dialogen er troverdig? Om du bare gir den et terningkast uten en god begrunnelse på hvorfor du valgte dette terningkastet er det vanskelig for andre å akseptere dommen din.

Husk teknisk informasjon om filmen

Til slutt må vi bare minne om at det også er viktig å få med teknisk informasjon om filmen. Det vil si hvem som spiller i den, hvem som regisserte den, når den ble utgitt for første gang og i hvilken format du så filmen (DVD, strømmet eller kino).

Les filmanmeldelser for inspirasjon

Hvis du synes det er vanskelig å skrive filmanmeldelser anbefaler vi å lese et par stykker. Man merker raskt at det er en slags egen sjanger, og at det er relativt enkelt å få med alt man trenger for å skrive en god filmanmeldelse. Les gjerne et par filmanmeldelser med tipsene ovenfor i bakhodet, og prøve å legg merke til hvordan disse er skrevet for å gi svar på de spørsmålene og temaene vi tok for oss i denne artikkelen.

Les også:

Legg igjen en kommentar