Kan man ha æ, ø eller å i domenenavnet sitt? Forklart

De fleste av oss ønsker domenenavn som stemmer så godt overens med firmanavnet eller det brandet man ønsker som mulig, men hvordan blir egentlig dette når man har disse norske bokstavene i navnet sitt? Er det egentlig mulig å ha domenenavn med æ, ø eller å i seg?

Det er absolutt mulig å registrere domener med æ, ø eller å i seg, men det kommer med visse utfordringer. Først og fremst vil alle litt eldre nettlesere ikke helt klare å lese de, og istedenfor å vise den riktige nettadressen viser de en som ser merkelige ut. For eksempel vil øltips.no vises som xn--ltips-v1a.no!

Dette gjør det jo ganske stygt når noen besøker nettsiden din, men heldigvis klarer moderne nettlesere som Brave, Chrome, FireFox og Edge fint å lese dem. Om du derimot skal målrette deg mot litt eldre brukere som kanskje fortsatt bruker WIndows XP kan det bli problemer.

Fun fact: Domenenavn med æ, ø, å eller andre spesialtegn kalles for IDN. Så nettleseren trenger IDN-støtte for å kunne tyde disse domenenavnene.

Det vil bli problemer med e-poster

Selv om de fleste moderne nettlesere støtter domener med spesialtegn, gjør derimot de fleste e-posttjenester ikke dette. Det betyr at du trolig ikke vil kunne verken sende eller motta e-poster fra domenet ditt!

Dette er jo selvsagt helt krise om du skal bruke den i firmasammenheng, for du vil jo helst kunne bruke domenet ditt til e-poster også. Men ikke regn med at det vil fungere å bruke domenet til dette om det inneholder æ, ø og å.

Og selv om du klarer å finne en e-posttjeneste som har IDN-støtte er jo problemet at mottakeren ikke nødvendigvis har en tjeneste med dette. Så da kan du sende e-poster, men om de ikke kan mottas har du jo et problem.

Det blir krevende å besøke nettsiden din fra utlandet

Husk også at det kan bli ganske krevende for brukere som ikke har norsk tastatur å skulle besøke nettsiden din hvis du har de norske bokstavene i navnet. Om du har en norsk nettside er det neppe et stort problem, men det er kanskje kjedelig for nordmenn som sitter på Costa del Sol og vil sjekke nettsiden din da.

Les også:

Legg igjen en kommentar