Hvordan stoppe all uadressert reklame i postkassa

De fleste av oss får uadressert reklame i postkassa omtrent hver eneste dag. Noen synes det er kjekt, men det er også veldig mange som synes det bare er plagsomt. Denne reklamen tar jo plass i papirsøpla, og er med på å fylle opp postkassa om du er bortreist noen få dager.

En undersøkelse av reklametoppen Roger Phi har vist at hver person gjennomsnittlig får rundt 100 kg reklame per år! Dette er jo snakk om store menger unødvendig søppel for de fleste, så hvordan kan man få slutt på denne galskapen?

Det er heldigvis relativt enkelt å få stopp på all uadressert reklame, og alt du trenger å gjøre er å henge opp et klistremerke som sier «Nei takk til uadressert reklame». Dette er alt som skal til, og da er det faktisk ulovlig å legge reklame i postkassen din.

Du kan enten lage klistremerkene dine selv, bestille de på nettet, eller bare skrive teksten med sprittusj på postkassa. Det er ingen spesielle krav til klistremerkets utforming, så lenge den er tydelig. Det er en del ulike aktører som trykker opp slike klistremerker, og ofte kan du hente et gratis klistremerke på nærmeste postkontor.

Forbrukertilsynet har vært tydelig på at det er ulovlig å putte reklame i postkassene til de som har et reservasjonsklistremerke der. Så i prinsippet vil Posten og andre aktører bryte loven dersom de fortsatt legger reklame i postkassen din etter at et slikt klistremerke er satt opp.

Dersom du skulle savne å få reklame i postkassen kan du selvsagt ombestemme deg ved å fjerne klistremerket igjen.

Hva skal man gjøre dersom man fortsatt får uadressert reklame?

Det er dessverre noen postbud og reklameleverandører som ikke respekter dette klistremerket i like stor grad som de burde. Dersom dette skjer er den beste måten å ta direkte kontakt med de som det er reklame for. Send de en e-post hvor du opplyser om at reklameleverandøren deres ikke respekterer dette klistremerket, og at du ønsker at de skal stoppe leveransen.

Grunnen til å gjøre det på denne måten istedenfor å kjefte på postbudet er at nå vil den aktøren du sendt e-post til trolig sende en klage videre til budbringeselskapet. Disse er naturligvis livredde for å miste kunder, og da kan du regne med at problemet blir rettet opp i med det samme.

Send gjerne samme e-post til alle reklameaktørene som dukker opp i postkassen din. Om det ikke bedrer seg sender du inn en klage til Forbrukerrådet. Du kan også hinte til at du skal klage til Forbrukerrådet når du kontakter selve aktørene.

Får man fortsatt annen post når man stopper uadressert reklame?

Selv om man har takket nei til all uadressert reklame får du fortsatt all annen post som vanlig. Du får både pakker, brev og adressert reklame. I praksis kan det hende at du har større sjanse til å få pakker levert rett i postkassa, for nå er det jo mye mer ledig plass der for pakker som akkurat passer.

Les også:

2 kommentarer om “Hvordan stoppe all uadressert reklame i postkassa”

 1. Ønsker ikke reklame i min postkasse.
  Skarphagavn 54, 3120 Nøtterøy

  Svar
  • Hei.

   For å få stoppet reklame i postkassen din må du følge instruksjonene i artikkelen. Det fungerer ikke å be om det her i kommentarfeltet.

   Svar

Legg igjen en kommentar