Hvor stor er en kalkun? Forklart

Det er mange som lurer på hvor stor en kalkun er, men når jeg ser at spørsmålet ble stilt måtte jeg jo undre meg om det var snakk om det levende dyret eller snakk om frossen kalkun man kjøper for å spise til middagsselskaper.

Siden det er umulig å vite hva folk vil vite bestemte jeg for å like godt ta for meg begge delene. Så øverst får du informasjon om hvor stor det er vanlig at en matkalkun er, mens den siste delen av artikkelen tar for seg hvor stor en levende kalkun er.

Hvor stor er en matkalkun som skal stekes?

Det er mange som serverer kalkun til større middager på nyttårsaften, julaften eller andre spesielle anledninger, og noe av det vanskeligste med å servere kalkun er å beregne hvor mye man egentlig trenger. For hvor stor er faktisk en kalkun, og hvor stor andel av kilovekten på pakken er spiselig kjøtt?

En hel kalkun som kjøpes i frossendisken i en dagligvare er mellom 3 og 12 kg, men det er vanligst at de veier rundt 5 – 8 kg. Man bør beregne 500 gram kalkun til hver gjest, så et middagsselskap på 10 trenger 5 kg kalkun.

Kalkun i ovnen

Man regner med at omtrent halvparten av vekten er rent kjøtt. Så 5 kg kalkun gir ca. 2,5 kg med rent kjøtt. Dette vil derimot avhenge noe, for større kalkuner har en høyere prosentandel kjøtt enn mindre kalkuner.

Tabell for hvor stor kalkun du trenger for antall gjester

Antall gjester totaltVekt på kalkun (kg)
6 eller færre3 kg
73,5 kg
84 kg
94,5 kg
105 kg
126 kg
14-157 – 8 kg
15 – 208 – 10 kg
20 + 11 – 12 kg

Hvor stor er en levende kalkun?

Kalkun er en domestisert variant av villkalkunenn, og vanlig tamkalkun kan bli ganske så stor.

En fullvoksen kalkun kan nemlig være så mye som 25 kg! Det er derimot sjelden at man lar kalkunene bli så store, for det er normalt å slakte dem når de er rundt 11 – 12 kg.

Kalkun

Les også:

Legg igjen en kommentar