Hvor mye veier en potet? Forklart

Vi nordmenn elsker poteter, og spiser ikke rent få kilo poteter i løpet av et år. Poteter kan jo brukes til så mangt, har veldig mange ulike mineraler og næringsstoffer, og smaker godt, men har du noen gang tenkt over hvor mye potetene egentlig veier? Om man ønsker å regne ut hvor mange kalorier man spiser i løpet av et måltid er det jo viktig å vite omtrent hvor mye man kan regne med at hver potet veier, for uten vekten kan man umulig anslå hvor mange kalorier den inneholder.

Det er stor variasjon på hvor mye poteter veier, da størrelsen til poteten kan variere noe helt enormt. Men en mellomstor potet av typen nypotet man kan kjøpe i løsvekt i de fleste dagligvareforretninger pleier å veie ca. 120 til 130 gram, men vekten kan variere fra så lite som 40 gram for de aller minste til over 300 gram for de aller største.

Poteter på et jorde

Det er derfor svært vanskelig å si noe helt generelt om hvor mye en potet veier, og den eneste måten du kan vite det helt sikkert på er ved å legge poteten på en kjøkkenvekt. For eksempel kan denne kjøkkenvekten fra Kjell & Co anbefales til når man trenger å måle opp poteter og andre ting på kjøkkenet raskt.

Husk at poteten vil veie mer etter at du har kokt den. Man kan regne med at vekten økter med omtrent 25 % når poteten kokes, så om du veier en vanlig, gjennomsnittlig potet etter at den har kokt vil vekten være omtrent 155 gram.

Antall kalorier i potet

Man regner poteter for å ha omtrent 82 kalorier per 100 gram, så hvis poteten er helt gjennomsnittlig med en vekt på 125 gram vil man få 102, 5 kalorier. For enkelthets skyld kan man jo ta utgangspunkt i at 1 mellomstor potet inneholder 100 kcal.

Merk at dette er snakk om vekt i rå poteter, men det faktiske kaloriinnholdet vil selvsagt være det samme siden vann ikke inneholder kalorier.

Denne artikkelen inneholder reklame for Kjell & Company.

Les også:

Legg igjen en kommentar