Er sukker vegansk? Forklart

Det er ikke alltid så enkelt å ha full kontroll over hvilke produkter som faktisk er godkjent å spise som veganer, for det er ofte at dyreprodukter brukes helt uten at man egentlig tenker over det. Et av disse produktene er sukker, så kan man egentlig si at sukker er vegansk?

Sukker som selges i Norge er nesten alltid vegansk, da sukkeret utvinnes fra sukkerbeter. Brunt sukker er også vegansk, mens hvitt sukker fra rørsukker (raffinert rørsukker) regnes ikke som vegansk ettersom det brukes benkull for å gjøre det hvitt.

Sukkerbiter

Hvitt sukker fra raffinert rørsukker er altså ikke helt vegansk. Dette kommer av at man bruker benkull for å gjøre brunt sukker om til hvitt (som kalles raffinering). Benkull lages ved at man steker avfettede ben fra dyrerester.

Så det hvite sukkeret inneholder ikke noen dyreprodukter i seg selv, men siden det kreves produkter fra dyr for å produsere det regnes denne typer sukker som ikke-vegansk. De fleste regner det også som ikke godkjent for vegetarianere.

Brunt sukker og sukker fra sukkerbeter er vegansk

Den vanligste typen sukker i Norge er derimot sukker som utvinnes fra sukkerbeter. Dette er en plante som dyrkes i store deler av Europa, og vårt «norske» sukker er som regel dyrket i Danmark. Der vokser betene før de kvernes i store industrimaskiner som skiller sukkeret fra resten av planten. Denne prosessen regnes som 100 % vegansk.

Også brunt sukker er regnet som 100 % vegansk. Dette kommer jo fra sukkerrør som kappes ned og kvernes. Dette brune sukkeret trenger ikke å være i kontakt med dyr, og det er først når det skal raffineres at man må blande inn benkull i prosessen.

Les også: Slik oppbevarer du brunt sukker.

Det kan dessverre være litt vanskelig å vite om sukkeret man spiser faktisk er raffinert rørsukker eller hvitt sukker fra sukkerbeter. For å være helt trygg bør du derfor kun kjøpe sukker hvor det er spesifisert at sukkeret kommer fra sukkerbeter. Alternativt kan man gjøre det så enkelt som å gå over til brunt sukker. Brunt sukker er ikke bare garantert vegansk, men det produseres ofte at fattige bønner i den tredje verden istedenfor store firmaer som driver storskala produksjon av sukkerbeter i Europa.

Brunt sukker

Les også:

Legg igjen en kommentar