Hvordan sende anonyme tips til Skatteetaten

Mistenker du noen for å drive med fusk når det kommer til skatt og avgifter? Da kan du melde inn et tips til Skatteetaten! Du trenger ikke å være helt sikker på om det faktisk foregår noe juks, og Skatteetaten er interessert i alle tips de potensielt kan sjekke ut.

Naturligvis er det mange som ønsker å være anonyme når de sender tips til Skatteetaten, og det kan være mange grunner til det. Kanskje skal du tipse om en venn, nabo eller et familiemedlem, eller kanskje skal du sende inn tips for bedriften du jobber ved? Det er ikke rart at man ønsker å være anonym, og heldigvis er det enkelt å tipse Skatteetaten anonymt.

For å tipse Skatteetaten anonymt trenger du bare å gå til denne siden hos Skatteetaten og klikke på «Send oss et tips». Fyll inn all informasjon, og velg at du ønsker å være anonym. Skatteetaten vil i utgangspunktet ha full taushetsplikt uansett om du velger å være anonym eller ikke.

Når du sender tips er det verdt å merke seg at de lagrer IP-adressen sin, og kan i praksis klare å knytte tipset opp mot en person dersom de virkelig går inn for det. I praksis har de neppe lov eller ressurser til å gjøre det. Uansett, om du virkelig ønsker å være 100 % sikker på at du er anonym når du tipser Skatteetaten bør du bruke en VPN når du går til nettsiden for å levere tipset.

Med en VPN maskeres identiteten din på internett, og Skatteetaten kan i praksis ikke klare å spore hvor tipset kommer fra – bare at det kommer fra en eller annen VPN-server i et eller annet land et sted her i verden. Det finnes gratis VPN-tjenester du kan bruke til dette formålet, så du trenger ikke engang å betale noe som helst.

Når du har aktivert en VPN-tunnel på enheten din kan du gå til Skatteetatens nettside og fylle inn tipset du sender inn. Da er du helt anonym, og nesten umulig å spore.

Alle tips til Skatteetaten vurderes ut ifra hvor aktuelle og troverdige er, og det er verdt å merke seg at du øker troverdigheten din ved å stå frem med navn. Men når det er sagt er det selvsagt mulig å få i gang prosesser selv om du sender et anonymt tips.

Send et anonymt brev til Skatteetaten

Dersom du ønsker det er det jo selvsagt mulig å sende et helt vanlig brev med et anonymt til Skatteetaten. Dette er jo en klassisk måte å varsle om noe anonymt på, så er det bare å skrive ut et brev, kjøpe et frimerke og sende det i posten.

I praksis er det ekstremt vanskelig å spore noen som sender et slikt brev i posten, og i alle fall ikke noe Skatteetaten har anledning eller juridisk mulighet til å gjøre.

Adressen for å melde om tips til Skatteetaten er:

Skatteetaten
Seksjon for etterretning
Postboks 9200 Grønland
0134 Oslo

Hva kan man tipse Skatteetaten om?

Man kan tipse Skatteetaten om de fleste forhold som har med skatt eller avgifter å gjøre. Noen eksempler er:

  • Svart arbeid.
  • Ulovlig utleie.
  • Unndragelse av skatt.
  • Unndragelse av avgifter.
  • Misbruk av offentlige støtteordninger.
  • Arbeidslivskriminalitet.

Les også:

Legg igjen en kommentar