Hvordan åpne kamskjell

Kamskjell er en kulinarisk delikatesse, men når man skal servere kamskjell er det viktig at de åpnes og renses på riktig måte for å unngå ødelagte skjell.

Det er heldigvis relativt enkelt å åpne kamskjell når man vet hvordan man gjør det, og alt man trenger er en lang og tynn kniv, samt et kjøkkenhåndklede. En brødkniv kan fungere godt dersom du ikke har egnede kniver til oppgaven.

Når du skal åpne kamskjell begynner du med å legge skjellet med den bøyde enden ned på et kjøkkenhåndklede (slik at den flate delen er opp). Press kniven forsiktig mellom skallene, og press kniven forsiktig gjennom hele kamskjellet så tett på den flate enden som du klarer.

Før kniven gjennom hele skjellet for å skjære løs lukkemuskelen. Da er det bare å bøye det øvre skallet forsiktig opp, så er kamskjellet åpnet.

Åpnede kamskjell
Slik ser det ut når kamskjellene er åpnet og renset.

Det er lurt å åpne det veldig forsiktig, og være helt sikker på at hele lukkemuskelen er skjært av før du tvinger skallet opp, for det kan bli ødelagt dersom selv en liten del av lukkemuskelen henger fast.

Selv om vi sa at brødkniv fungerer bør man helst ha en skarpere kniv for å gjøre jobben enklere. Man kan på en måte bruke brødkniven til å «sage» over lukkemuskelen, men om du har en lang fileteringskniv liggende gjør denne jobben mye raskere.

PS: Vi har også en guide for å åpne blåskjell!

Det er enkelt å rense kamskjell

Når vi først er så godt i gang med å åpne kamskjell kan vi like greit rense dem i samme slengen.

For å rense åpne kamskjell begynner du med å fjerne gjellene. Disse ser ut som en brun ring som ligger rundt gonadene og skjellmuskelen. Riv ut gjellene med hånden og kast de i søpla.

Neste steg er å løsne skjellmuskel og gonade fra den buede siden av kamskjellet. Dette gjør du enkelt med hendene dine. Skyll de godt i kaldt vann og tørk dem med vanlig kjøkkenpapir, så er det klart for å tilberedes!

Kamskjell måltid
Frister det med gode kamskjell til middagsfesten?

Les også:

Legg igjen en kommentar