Hvordan gjøre Android-mobiler raskere

Det er få ting som er så irriterende som når Android-mobilen begynner å bli treg. Kanskje merker du det ved at det tar noen sekunder å åpne en app, eller kanskje lagger den litt når du skriver en melding på Messenger.

Smålagg eller trege mobiler er stort sett alltid fryktelig frustrerende, men før du punger ut mange tusenlapper på en ny modell er det noen triks du kan gjennomføre for å få Android-mobilen raskere igjen.

Dessverre er det ikke én enkelt årsak til en treg mobil, så istedenfor én løsning på problemet har vi en del tips og triks som kan hjelpe til med å gjøre Android-telefonen din litt raskere. Noen vil se en betydelig forbedring fra noen tips, mens andre får forbedringen fra helt andre tips. Så man må rett og slett prøve seg litt frem på sin egen telefon for å finne ut av det.

Android sin logo

Start med en omstart av telefonen for å gjøre den raskere

Vi må jo starte med det enkleste og mest åpenbare trikset, men det må nevnes, for ikke alle tenker på det av seg selv.

Dersom mobilen har vært påslått i lang tid vil prosessene bruke mye mer minne enn når de nettopp har startet, så etter noen uker kan mobilen bli supertreg selv om man ikke bruker den veldig mye.

Den enkleste måten å få stilt tilbake minnebruken er ved å starte mobilen på nytt! Enkelt og greit, og faktisk ofte nok til å gjøre mobilen betydelig raskere.

Sørg for at Android er oppdatert for å få den så rask som mulig

Android kommer hele tiden med oppdateringer til selve systemet, og for å unngå at mobilen blir treg er det viktig å opdatere med jevnt mellomrom.

Ikke bare vil disse oppdateringene ha forbedringer for selve hastigheten, men det kan også oppstå versjonsproblemer mellom apper og Android-systemet som gjør at de blir tregere som følge av at de ikke lenger passer like godt sammen med systemet.

oppdater både Android-systemet og alle apper så ofte det er mulig, så slipper du at mobilen blir unødvendig treg på grunn av dette.

Ikke bruk bevegelige bakgrunner

Det er noen som synes bevegelige bakgrunner er veldig kult, men en bakside med disse er at de både trekker strøm fra batteriet og sørger for at mobilen hele tiden er litt tregere.

Det trengs nemlig litt datakraft for å holde disse animasjonene gående, og med mye bevegelser på bakgrunnen mister du dermed litt datakraft som kunne vært brukt på å gjøre resten av mobilen raskere.

Unngå widgets og bevegelige ting på skjermen

Widgets og andre ting som beveger seg på skjermen eller krever at den jevnlig oppdateres vil også kunne påvirke hastigheten til mobilen negativt. Så klokker som tikker i bakgrunnen, værvarselet som spiller av en liten animasjon eller skrittelleren som hele tiden går oppover er alle med på å gjøre mobilen din litt tregere.

Vanligvis er det helt greit å ha noen widgets, men dersom du sliter med at Android-mobilen er veldig treg kan det være verdt å prøve å slå de av for å se om det blir noen forbedringer.

Frigjør lagringsplass

Hvis du har veldig lite lagringsplass på mobilen din kan det være med på å gjøre hele telefonen litt tregere. Hvis halve minnet er ledig vil det ikke ha noen betydning, men om du har brukt 90 % eller mer bør du vurdere å frigjøre lagringsplass på Android-mobilen din, så kan det faktisk ofte gjøre den raskere.

Mobiltelefon med Android

Alternativt til å slette ting for å frigjøre plass er å oppgradere til et minnekort med mer plass, eller installere et ekstra minnekort dersom du har en mobil som tilbyr dette. Da kan du beholde alle bilder, filmer og hva enn du har lagret på mobilen din samtidig som du kan legge litt mindre belastning på internminnet.

Igjen oppstår altså problemet om du har veldig lite fritt minne, for det er blant annet viktig at man har nok minne tilgjengelig til å mellomlagre prosesser for å avlaste RAM-minnet litt ved å la den lagre info på minnekortet. Det er litt teknisk, men poenget er at mobilen kan bli supertreg om du ikke har et par gigabyte ledig lagringsplass.

Slå på strømlagringsmodus

Ved å slå på strømlagringsmodus vil mobilen din bruke mye mindre strøm ved å avslutte alle unødvendige prosesser. Du kan aktivere strømsparingsmodus ved å dra ned fra toppen av skjermen og tappe på «Sparemodus», så aktiveres denne frem til du avslutter den igjen.

Det er kanskje ikke ideelt å leve i strømsparemodus, men dersom denne faktisk gjør mobilen din raskere tyder det i alle fall på at det er en app eller kombinasjonen av mange apper som er problemet.

Alternativ til å starte strømsparemodus er å starte mobilen i sikkerhetsmodus. Her starter du mobilen uten at noen apper får tilgang til å starte, så hvis dette gjør at mobilen plutselig er rask vet du at det er appene dine som er problemet.

Slett apper du ikke bruker

Alle apper bruker litt systemminne, og dersom du har hundrevis av apper på mobilen din kan summen av alle disse gjøre at mobilen din blir betydelig tregere enn vanlig.

Vi anbefaler å slette apper du nesten aldri bruker. Hver app er både en liten sikkerhetsrisiko, tar opp lagringsplass, og kan være med på å gjøre mobilen tregere.

Det er enkelt å slette apper på Android, og du trenger egentlig bare å holde over ikonet og dra det over i feltet hvor det står «Avinstaller». Dersom du ombestemmer deg i fremtiden er det jo bare å laste ned appen igjen, og selv om du har betalt for appen har du tilgang til å laste den ned igjen gratis i fremtiden siden kjøpet er knyttet mot Google-kontoen din.

Slå av autosynkroniseringer

Det er mange apper som har på automatisk synkronisering mot internett. Noen eksempler på apper som kan finne på å gjøre dette er Google Docs, Google Drive, Min Sky, iCloud, Dropbox og flere. Om de synkroniserer veldig ofte vil dette absolutt påvirke hvor rask mobilen din er, for det krever faktisk en del fra mobilen å skulle synkronisere innholdet sitt mot en skytjeneste eller lignende.

Også apper som Messenger og Instagram har på en synkronisering mot internett ved at de hele tiden leter etter nytt innhold, og gir det et varsel når det kommer. Igjen kan det være lurt å begrense hvor mange av disse som får tilgang til å synkronisere seg mot internett hele tiden, for med mange slike apper går mobilen fort tregt, selv om alt den gjør er å si ifra ta noen likte et bilde du hadde postet.

For å slå av autosynkroniseringer kan du gå til innstillinger for hver enkelt app og huke det av derfra. Fremgangsmåten er derfor litt ulik fra app til app, men typisk må du velge innstillinger og se etter «synkroniser automatisk», «last ned filer automatisk» eller lignende.

Om problemet vedvarer kan du nullstille Android-mobilen

Hvis du har prøvd alle tipsene ovenfor og fortsatt har en treg mobil kan det være at du rett og slett må nullstille Android-telefonen din. Da gjenoppretter du fabrikkinnstillinger, og sletter derfor alt innholdet på telefonen. Når dette skjer vil jo alt som gjør mobilen din treg bli slettet, og i prinsippet skal du få en mobil som er som ny.

Vi anbefaler derfor kun nullstilling av mobilen som en aller siste utvei. Her mister du alt, men trolig kan du få igjen en mobil som er like rask som da du åpnet den fra pakken for første gang.

Dersom du opplever at mobilen din fortsatt er treg etter at du har nullstilt den betyr det at selve innmaten i mobilen er defekt. Det kan være fysiske skader på RAM eller prosessor, noe som kan komme fra fukt, støt eller fall. I disse situasjonene må du nesten regne med å sende den inn til reparasjon for å ha håp om å få den raskere igjen, men hvis mobilen er gammel betyr det kanskje at det er på tide å pensjonere den.

Å bytte disse delene selv regnes som relativt krevende, men om du er flink med elektronikk og lodding kan du jo selvsagt gi det en sjanse. Vi skal ikke gå mer i detalj på hvordan det gjøres rett og slett fordi det er ulike fremgangsmåte for hver enkelt telefon.

Les også:

Legg igjen en kommentar