Hvordan bli kjent med folk i en ny by

Å flytte til en helt ny by hvor man ikke kjenner noen kan by på store problemer, for som mange opplever er det vanskelig å bli kjent med folk i en ny by som voksen.

For mange kan det virke nesten umulig å skulle bli kjent med folk i en ny by, men det finnes noen tips og triks man kan ta i bruk for å gjøre prosessen enklere. Alle er forskjellige, så det er ikke sikkert alle tipsene på listen er nyttige for akkurat deg, men forhåpentligvis får du bruk for minst noen få av dem.

Det korte svaret er at for å bli kjent med folk i en ny by trenger man å være oppsøkende og gå inn for det. Meld deg på kurs, bli frivillig eller bli med i klubber hvor du møter andre med samme interesser. Etter å ha vært med samme folk 4 – 5 ganger blir man plutselig litt kjent med dem, og før man vet ordet av det har man bekjente i den nye byen.

Nedenfor skal vi se nærere på noen konkrete tips og råd for å oppsøke situasjoner hvor man kan bli kjent med nye folk.

Jeg anbefaler også å sjekke ut artikkelen om hvordan få nye venner som voksen. Det er ennå mer krevende å få nye venner enn å bare bli kjent med nye folk, men mange av rådene er likevel nyttige i begge situasjonene.

Venner på tur i skogen

Bli med i klubber, lag eller foreninger

Den desidert enkleste måten å få seg nye bekjente i voksen alder på er ved å bli med i ulike lag, foreninger eller klubber. Her er det bare å melde seg inn i en klubb, betale årskontingenten og bli med på aktivitetene. Ofte føles det som om alle kjenner alle i slike klubber, så i starten kan man føle seg litt på utsiden, men over tid blir man raskt en del av fellesskapet. De fleste klubber er veldig glade i nye medlemmer!

I Norge har vi klubber og foreninger for nesten alt mulig. Her finner de aller fleste en klubb relatert til hobbyen de har, spesielt hvis du bor i en by. Liker du kunst, litteratur, fotball, akvariefisk, fallskjermhopping, turgåing eller noe sånt? Sjansene for at det er en klubb som passer interessene dine er overraskende store.

Hvis man ikke finner noen foreninger, lag eller klubber som passer med hobbyene sine er det uansett en gyllen sjanse til å få seg en ny hobby. Her er det bare å prøve noe helt nytt som høres spennende ut!

Bruk en venneapp

De fleste av oss er kjent med Tinder-appen til dating, men det er langt færre som er klar over at det finnes en lignende app for alle som er ute etter nye venner eller bekjentskap. Appen heter Venn: The Friendship App, og er tilgjengelig til både iOS og Android.

Med Venn-appen lager man seg en profil, og prøver å matche med andre. Akkurat som med datingapper er det bare å sveipe til høyere om man kunne tenke seg å bli kjent med personen bak profilen man kommer over, så kan dere lage en avtale for å finne på noe kult.

I motsetning til Tinder og datingapper som matcher deg tilfeldig bruker Venn en algoritme for å prøve å finne folk du faktisk kommer til å like godt. Det er derfor viktig å fylle ut profilen sin skikkelig, spesielt når det kommer til interesser. Det er jo tross alt stor forskjell på om man er ute etter å finne noen som man kan dra på fest med eller om man ønsker å finne en person man kan diskutere litteratur med.

Bruk barna hvis du har

Når man har barn som går i barnehagen eller på skolen blir det raskt litt enklere å bli kjent med andre voksne. For uansett om man liker det eller ikke er det stor sjanse for at man blir kjent med de andre foreldrene på trinnet.

Hvis barna er i en alder hvor de kan delta på fritidsaktiviteter er det ennå en sjanse for å bli kjent med andre. Hva med å være litt ekstra aktiv og hjelpe til på fotballen, fritidsklubben eller ridningen? Ved å ta i et tak kan man raskt bli mye bedre kjent med de andre enn hvis man bare leverer ungen før man kjører igjen.

Her mener vi ikke at du skal tvinge barna til å delta på fritidsaktiviteter de ikke har lyst til, men heller at man er litt proaktiv når man flytter til et nytt sted. I prosessen med å la barna bli kjent med nye fritidsaktiviteter må også du benytte sjansen til å bli kjent med foreldrene til de andre barna, selv om det kanskje føles litt kleint når alle andre kjenner hverandre fra før av. Men her har dere et felles punkt som knytter dere sammen, så etter litt tid blir man plutselig en del av fellesskapet der.

Barn som spiller fotball
Fotball er en god arena for å bli kjent med andre foreldre på.

Bli frivillig!

Hvis klubber og foreninger ikke er helt tingen for deg kan du vurdere å melde deg som frivillig. De aller fleste byer og bygder har minst ett frivillighetslag i en eller annen form. Ofte er disse under bannerne Røde Kors eller Frivillighetssentralen.

Som frivillig kan man selv velge hva man ønsker å delta på, men uansett hva du ønsker å drive med er det veldig store sjanser for at man blir kjent med nye folk. Ikke bare møter man folk man hjelper, men mest av alt blir man kjent med andre som jobber som frivillig. De fleste slike frivillighetsgrupper har et godt miljø blant de som jobber som frivillige, så dette er en god mulighet for å skaffe seg nye bekjentskap.

Det kjekke med frivillighetsarbeid er at man selv kan velge hva slags arbeid man vil drive med. Noen liker å hjelpe eldre, mens andre ønsker å lage kule opplevelser for barn. Her er det bare å fokusere på det man selv ønsker, så blir man kjent med mange hyggelige folk som også liker det samme.

Finn deg et favorittsted på en kafé eller lignende

Det er noen som bruker «kafémetoden» for å skaffe seg nye bekjentskap i en ny by, og for mange fungerer denne metoden overraskende godt. Prinsippet er å finne seg en god kafé man liker godt, og stikke innom denne 3 – 4 dager i uka. Sitt noen timer med en god bok, avisa eller jobblaptopen, og hils og småprat med de andre som er der.

Etter en liten stund blir man litt kjent med personalet, for ikke å snakke om at man merker at det også er andre stamgjester som bruker kaféen flere dager i uken. Etter et par uker merker man at man plutselig har et greit bekjentskap med de andre stamgjestene der, og en fin arena for å være litt sosial.

Det er kanskje ikke den beste måten å få nye venner for livet på, men det er en grei metode for å bli kjent med nye folk i en ny by.

Kafé i byen

Få deg en ekstrajobb

Det er noen som rett og slett skaffer seg en ekstrajobb for å få litt mer bekjentskap, og for mange fungerer det godt. Her har det selvsagt veldig mye å si hvor man får seg jobb, men om man jobber noen timer i uka i barnehage, på kafé, i en liten butikk eller andre steder hvor man møter på mange av de samme folka over tid er det mulighet for å utvikle bekjentskap. Nå kan det være vanskelig å la bekjentskapet gli over fra jobbbekjentskap til et normalt bekjentskap, men det er noen som får det til.

Nå skal det sies at ekstrajobbmetoden ikke passer for alle og enhver, men om du er personligheten som kan få denne til å fungere er det jo noe man kan vurdere.

Å bli kjent med nye folk i en ny by eller bygd krever innsats!

Når man flytter til et nytt sted uten å ha et kontaktnettverk og må lage bekjentskap fra bunnen av, er det i bunn og grunn hvor mye innsats du legger i det som avgjør hvor godt det går. Dersom du alltid er oppsøkende og åpen for å bli kjent med folk vil det gå mye bedre enn å sitte hjemme og vente på at bekjentskapene skal dukke opp fra ingen steder.

Så legg litt innsats i å bli kjent med folk, så får man plutselig mange bekjentskap i den nye byen. Her er det bare å kjøre på!

Les også:

Legg igjen en kommentar