Guide: Cruise i Karibien – få svar på alt du lurer på!

Et cruise i Karibien er noe helt for seg selv. Tropiske strender, fanatiske middager, de utroligste showene, drinker på stranda, shopping og mye, mye mer venter deg når du reiser på cruise i Karibien.

I denne artikkelen skal vi se på hva du kan forvente når du booker et cruise i Karibien, hvordan du i praksis får det til, og hva og hvordan du bør planlegge. Vi ser selvsagt også på de vanligste spørsmålene folk for når de skal på cruise i Karibien, og håper vi klarer å ruste deg for å gjøre deg klar til drømmereisen din!

Lagune i Karibien
En slik lagune er et typisk stoppested for et cruise i Karibien

Generelt om cruise i Karibien

Med et cruise i Karibien kan du oppleve så utrolig mye mer enn om du bare reiser til én plass i Karibien. På cruiset får du stort sett tilbringe ettermiddagene og kveldene om bord på skipet, mens hver dag byr på en ny havn. Havnene tar deg til eksotiske steder som Jamaica, Bahamas-øyene, Haiti, Den dominikanske republikk, Caymanøyene eller Mexico, og du får sjanse til å oppleve alle disse unike stedene og kulturene på én og samme reise.

På kvelden er du om bord på skipet hvor du kan nyte de utrolige middagene uansett om du spiser på en av de mange temarestaurantene eller på den vanlige buffetrestauranten. Etter middagen er det tid for å dra på et show, på karaokebar eller bare kose deg med noen av de andre aktivitetene cruiseskipet byr på.

Det er mange ulike skip som har cruise i Karibien, og hvert enkelt skip har sine egne attraksjoner og typer underholdning. De fleste cruiseskipene i Karibien er derimot av det store slaget med vanvittige show, enorme områder for underholdning om bord på skipet, og en god kundeservice som har blitt utviklet over lang tid.

Det er ordentlig luksus om bord på skipet uansett om du har en liten lugar eller går for de dyre leilighetene. Det er underholdning for både barn og voksne, og man kommer garantert aldri til å kjede seg om bord på et stort cruiseskip. De fleste cruiseskipene har til og med egne løpebaner for deg som ønsker å jogge langt ute til havs!

Typiske stoppesteder for et cruise i Karibien

Nedenfor skal vi se nærmere på øyene og byene som er vanlige stoppesteder for de store cruiserederiene som tilbyr cruise i Karibien. Man kan regne med å utforske havnene hvor cruiseskipet stopper fra 7 – 8 om morgenen, til et sted mellom 15 og 17 på ettermiddagen. Man må derimot huske å være tilbake på skipet i god tid, for det venter definitivt ikke på deg!

Et cruiseskip
Et cruiseskip. Foto publisert med tillatelse.

Avreisestedet for cruise i Karibien er så godt som alltid et lite stykke utenfor Miami i Florida. Mange liker derfor å reise to-tre dager tidligere, så har man mulighet til å oppleve Florida før selve cruiset begynner, og har litt tid til å bli kvitt jetlag og sånt. I Florida har man jo steder som Disney World, Harry Potter-temapark, den verdenskjente stranda i Miami og mye, mye annet.

Cruise i Karibien er typisk delt inn i tre; østlige Karibien, sørlige Karibien, og østlige Karibien.

Reiserute for cruise i det østlige Karibien

En tur til den østlige Karibien begynner som regel med én eller to dags til sjøs. Det er fordi skipet skal helt til Jomfruøyene, Saint Kitts eller San Juan i Puerto Rico. Man kan forvente stopp ved disse tre øyene, og etterfulgt av et stopp på Turks- og Caicosøyene eller den dominikanske republikk på hjemturen.

Reiserute for cruise i det sørlige Karibien

Den sørlige reiseruta for cruise i Karibien begynner også gjerne med et par dager til sjøs. Her reiser skipet langt, og første stopp kan være steder som Jomfruøyene. Neste dag går reisen videre sør, og noen typiske stoppesteder er Dominica, Saint Lucia eller Antigua. Dette er alle småøyer som er tilrettelagt for luksusopplevelser for cruiseturister.

Cruise som følger den sørlige ruten er også typisk innom Barbados, og noen ganger stopper den på de små øyene utenfor Venezuela i Sør-Amerika. Dette inkluderer øyer som Curaçao, Grenada , Aruba og Bonaire.

Reiserute for cruise i det vestlige Karibien

Cruise i den vestlige Karibien begynner typisk enten med Cozumel i Mexico eller en havn på Jamaica. Hvis første stopp er Jamanica er typisk siste stopp på øya Cozumel og omvendt.

Derfra er det ofte en sjødag før den stopper innom Caymanøyene. Noen cruiseruter her tar også et stopp innom de mellomamerikanske landene Belize og Honduras.

Den vestlige ruten er kanskje den mest populære, og kommer også i varianter hvor man er innom Haiti, den Dominikanske republikk eller flere stopp på Jamaica før man reiser vestover mot Mexico. Noen stopper også innom Bahamas enten helt først eller helt på slutten av turen.

Et par på stranden i Karibien

Slik er stoppene på cruiseskipet

Nå har vi sett litt på hvilke steder man typisk stopper med de ulike cruiserutene i Karibien, men vi har ennå ikke sett stort på hva som skjer der. Som regel legger skipet til port på de tidlige timer i døgnet, og det er klart for at passasjerene kan gå i land et sted mellom 8 og 9 på morgenen. Som regel må man være tilbake på skipet igjen rundt 3 -4 på ettermiddagen, så man har i praksis 7 til 8 timer i land.

Til tross for at dette er mye tid forsvinner mye av det til reising. Du ønsker jo ikke å være tilbake på skipet to minutter før avreise, for om du bommer litt på tiden reiser det fra deg. På samme måte bruker man alltid en del tid på å komme seg av skipet, for alle ønsker jo å komme av med det samme, så det er alltid mye kø og kaos når skipet legger til havn.

I praksis er havnene hvor cruiseskipene stopper delt inn i tre:

Den første kategorien er normale storbyer. Et godt eksempel er San Juan på øya Puerto Rico. Dette er en levende storby med utrolig mye spennende å oppleve, og cruiseturismen her er bare en liten del av byen. Her kan du oppleve omtrent hva enn du måtte ønske, fra å spise på fine restauranter, besøke gamle bygninger med en spesiell arkitektur, oppleve historiske plasser, shoppe eller gjør alt mulig annet som man gjør i en normal storby.

Neste kategori er småsteder hvor cruiseturismen er 90 % eller mer av næringen. Her merker man med en gang at hele området i nærheten av havnen er direkte målrettet for cruiseturister, og alle attraksjonene deretter. Utenom tiden hvor cruiseskipene er i havn er dette stille og rolige områder som plutselig får tusenvis av besøkende på kort tid når skipene går til havn.

I disse områdene kan du forvente mange turistbutikker, kaféer, barer og restauranter. Det er ikke noe spesielt særpreg over dem, for de er alle satt opp for å prøve å få turistene til å stikke innom dem. Samtidig er disse områdene typisk preget av vakre strender, mange spennende attraksjoner som vannsport, paragliding og lignende, og gjerne kort vei til jungel eller andre spennende utflukter man kan booke.

Du velger selv om du vil booke med cruiseselskapet, eller via en uavhengig aktør. Ved å velge en uavhengig aktør kan du risikere å miste skipet om du kommer for sent tilbake, mens de dyrere cruiseregisserte alternativene har garanti om at skipet venter på deg. Her kan du forvente korte dagsturer til spesielle områder i jungelen, fjellturer, utflukter til diverse småbyer eller lignende.

Den tredje kategorien er egne cruiseøyer. Jepp, cruiseselskaper som Royal Caribbean eier egne øyer på Bahamas-øyene (deres heter CocoCay), og disse er gjort om til det som nesten kan kalles for fornøyelsesparker. Her er det kun Royal Caribbean sine cruiseskip som får legge til port, og hele øya er skreddersydd for å gi en kul opplevelse for de besøkende.

Det er naturligvis ingen lokalbefolkning på denne øya, men isteden er det altså en helt unik øy lager for cruiseturisme. Her kan du forvente mange flotte strender, et stort utvalg av barer og restauranter, vannsklier, vannsport, mulighet for båtturer, kajakkturer, kanoturer eller paraseiling, for ikke å snakke som lekeplasser, solsenger, hinderløyper og mye mer.

Nedenfor er en kort videosnutt av CocoCay, så kan du se hvordan øya ser ut.

Det er ikke bare Royal Caribbean som har private øyer. Disney Cruises eier Castaway Cay, Norwegian Cruise Line eier Great Sirrup Cay og Harvest Caye, mens Princess Cruises eier Princess Cays.

Alle disse private øyene er en litt merkelig opplevelse, men du kommer garantert til å ha det moro på denne blandingen av et tropisk paradis og en fornøyelsespark!

De private øyene ligger alle på Bahamas-øygruppen som er svært nærme Florida. Det betyr at disse som regel er første eller siste stopp på cruiset, og noen ganger til og med både første og siste stopp.

Slik er det om bord på cruiseskipene

Du kommer stort sett til å være 1 – 2 dager på sjøen, samt tilbringe alle ettermiddagene og kveldene på skipet, så å være på selve cruiseskipet er selvsagt en stor del av å være på cruise. Å være ombord på et cruiseskip er en litt unik opplevelse med egne tradisjoner og rutiner, men de fleste kommer enkelt inn i disse rutinene.

En typisk dag på cruiseskipet starter med at man våkner i 7-tiden på morgenen. Da er dagsplanen allerede klar (om den ikke var det kvelden i forveien). Her finner man informasjon om alle underholdningstilbudene som skjer på skipet i løpet av dagen. Det vil si når det er middag, når det er ulike show, når bandet spiller på baren, når det er quiz og alt sånt. Allerede her kan man få lagt en plan for hva man ønsker å gjøre på cruiseskipet i løpet av dagen.

Når attraksjoner eller underholdninger krever at man melder seg opp på forhånd på grunn av begrenset antall plasser. Her er det lurt å være tidlig ute, spesielt på dager hvor man er om bord på skipet hele dagen.

Etter at dagsplanen er lagt er det på tide å gå til frokosten som typisk serveres i buffetstil. Som alle andre måltider er den inkludert i prisen for cruiset.

Vanligvis går man fra frokost tilbake til hotellrommet for å pakke, så bærer det i land til havna. Om det er en sjødag er selvsagt dagsplanen litt ulik, og nå er det bare å følge dagsplanen for å se hva som skjer. Dersom ingen av tingene på planen frister kan man selvsagt benytte seg av alle de andre tingene på skipet. Typisk bruker folk formiddagene på å ligge og slappe av på dekket, ta seg et bad i bassenget, eller prøve de attraksjonene på skipet som alltid er åpne.

De fleste større cruiseskip har også et ålreit utvalg av butikker, så det er mulig å ta seg en shoppingrunde om bord på skipet også. Her er det jevnt over en høyt prisnivå.

Ettermiddagene på cruiseskip, enten det er når man kommer om bord i 5-tiden etter å ha vært i en havn eller har vært hele dagen til sjøs, består gjerne av middag, kveldsunderholdning og eventuelt nattliv. Så godt som alle større cruiseskip har et godt utvalg av restauranter, og det er ikke uvanlig med 4-5 forskjellige stykker. Noen serverer helt vanlige middagsretter (se for deg type sydenmat), mens noen har spesialmat. De fleste er inkludert i prisen du betaler for cruiset, mens noen av restaurantene har et lite ekstragebyr.

Etter middagen er det vanlig å være med på en type underholdning, og det er ofte et stort utvalg om bord på cruiseskipene. Du kan dra på kino, se et liveshow, se standup, band som spiller, noen som holder er informativt foredrag og mye annet. Alt dette er også inkludert i prisen. Etterpå kan du vende nesa mot en bar for å se mer livemusikk, bli med på karaoke eller bare kose deg med hyggelige folk.

De fleste cruiseskip kommer med mange ulike attraksjoner for både barn og voksne. Du kan forvente basseng, barnebasseng, klatrestativ for barna, lekestasjoner, boblebad, sportsbarer, løpebane og lignende ting. Noen av de litt mer unike attraksjonene du kan finne på ulike skip som har cruise i Karibien er:

  • Gokartbane.
  • Innendørs fallskjermhopping.
  • Surfebane.
  • Robotbar.
  • Skøytebane.
  • Zipline over skipet.
Fellesarealet om bord på et cruiseskip
Fellesarealet om bord på et cruiseskip. Foto publisert med tillatelse.

Slik booker du et cruise i Karibien

Når man skal booke et cruise kan man enten velge å kjøpe en pakkereise via et vanlig, norsk reiseselskap, eller kjøpe flybilletter og booke cruiset selv. For de beste prisene må man enten booke en stund i forveien, eller håpe at det er mye ledig på et cruise du ønsker deg, slik at du kan kapre en billig restplass.

For oss nordmenn som har ganske lang reisevei til Karibien er det jo mest naturlig å kjøpe reisen god tid i forveien, så har man god tid til å planlegge med både vaksiner, pass og ikke minst innreisevisa til USA hvor avreisehavna ligger.

Å booke selve cruiset gjør du via nettsidene til cruiseselskapet, eller via en godkjent samarbeidspartner som selger reiser for dem.

Flyet booker du selv ved å bruke en aktør som Google Flights. Der skriver du inn når og hvor du ønsker å reise, så finner den de beste tilbudene for deg. Fra flyplassen i Miami til havna går det busser, og du kan til og med booke en plass på disse når du bestiller selve cruiset.

Vanlige spørsmål og svar om cruise i Karibien

Hvor mye koster et typisk cruise i Karibien?

Det er store variasjoner i hvor mye du må betale for et cruise i Karibien avhengig av reisetid, lengde på cruiset, hvor stor etterspørsel det er på flybilletter og mer. Du bør regne med minst 15 000 kroner per person for et cruise på en ukes tid.

Hvilke land er man innom på et cruise i Karibien?

Cruiseskipene i Karibien har veldig mange ulike havner i forskjellige land og øystater, og noen av øyene og landene man typisk er innom er Jomfruøyene, Saint Kitts, Jamaica, Mexico, Bahamas, Beliza, Honduras, Puerto Rico, Den dominikanske republikk, Barbados, Saint Lucia, Antigua, Turks- og Caicosøyene, Caymanøyene og Haiti.

Man er derimot ikke innom alle disse på samme cruise, men typisk 4 -5 stykker.

Er det trygt å reise på cruise i Karibien?

De fleste landene og øyene i Karibien regnes som trygge, og det gjelder spesielt de havnene hvor cruiseskipene går i land. Det har selvsagt vært turister som har blitt utsatt for tyverier, ran eller lignende problemer når de er til havn, men ikke i en betydelig større grad enn om man ferierer andre steder.

Må man ha visa til USA for å reise på cruise i Karibien?

Så godt som alle cruiseskip i Karibien starter utenfor Miami i Florida i USA, så man trenger visa eller annen gyldig innreise til USA for å kunne dra på cruise i Karibien.

Blir det kjedelig med 10 dager på cruise i Karibien?

At man kjeder seg på cruise er en stor misoppfattelse uten rot i virkeligheten. Om bord på cruiseskip er det nemlig underholdning fra tidlig på morgen til sent på kvelden, og det er nye show og aktiviteter hver eneste dag på skipet. I tillegg er typisk 7 av de 10 dagene i land på ulike steder på de karibiske øyer, så man kommer definitivt ikke til å kjede seg.

Hva er «gratuities» og bør man betale det?

Gratuities er en type driks / tips som gis til alle ansatte som jobber på cruiseskipet. Dette er typisk enten forhåndsbetalt, eller legges automatisk på regningen din som skal betales når du forlater skipet. Du kan be de ansatte om å fjerne gratuities hvis du ønsker det, men det er forventet at man betaler det om servicen er bra.

Typisk legger cruiseselskapet på gratuities på 150 til 200 norske kroner i gratuities per person per dag. Så for en familie på 4 som reiser i 10 dager snakker vi fort om 7 – 9 tusen kroner for et 10 dagers cruise.

Hvor lang tid er optimalt for et cruise i Karibien?

Den optimale lengden på et cruise i Karibien er etter vår mening 10 dager. Dette er lenge nok til at man blir mett på opplevelsen, samtidig som et cruise på 5 eller 7 dager føles litt fort kort når man tross alt har reist så langt for å bli med på cruiset.

Hvem passer et cruise i Karibien for?

Det er mange som tror at cruise er en greie for pensjonister, men det blir stadig yngre folk som reiser på cruise som et slikt cruise i Karibien. Det er populært både blant unge par og barnefamilier, og passer perfekt for alle som liker å oppleve noe nytt hver dag.

Er det trangt om bord på cruiseskip?

Et cruiseskip kan føles ganske trangt, spesielt de dagene hvor man er ute til sjøs. Da blir det som regel ganske stappfullt i bassenget, ved solsengene og i de populære områdene i fellesarealet, og kan uten tvil føles ganske trangt.

Hvordan er smittevern om bord på cruiseskip?

Cruseskip har overraskende god smittevern, for dersom det blir utbrudd av for eksempel norovirus på skipet er det stor sjanse for at alle blir syke. Håndsprit og god hygiene har derfor vært standard i lang tid, og trolig blir smittevernet oppgradert noen hakk når cruising begynner igjen etter covid-pandemien.

Hva er det viktig å pakke til et cruise i Karibien?

Det er ikke nødvendigvis store forskjellen på en pakkeliste for cruise, sammenlignet med en pakkeliste for en vanlig sydentur. Det viktigste er pass og alle billetter, dingsene dine + ladere, klær, og medisiner. Det meste du eventuelt glemmer får du kjøpt på skipet (til en stiv pris; forvent tidenes dyreste tannbørste), eller når du er i en havn. I havner kan du få tak i badetøy, solkrem, klær og sånt mye billigere enn på båten.

Pleier måltider å være inkludert på cruise i Karibien?

De aller fleste rederier har pakkepriser hvor alle måltider ombord på cruisetskipet er inkludert i prisen. Man må derimot regne med å betale ekstra for drikke, både alkoholholdig og annen.

Trenger man vaksine for å dra på cruise i Karibien?

Det er flere land og øyer i Karibien som krever ekstra vaksiner som hepatitt A, tyfoid eller flere. Sjekk dette opp med FHI før avreise basert på hvilke land du skal besøke i løpet av turen.

Hvordan er det med barn på cruise i Karibien?

Det er veldig mange barnefamilier som drar på cruise både i Karibien og andre steder, og dette er egentlig en god ferie. For småbarn kan det bli litt mye med et cruise som stopper på nye steder veldig ofte, og et cruise med flere dager til sjøs er nesten like godt for småbarn.

Ellers bør man ta litt hensyn når man reiser på cruise med små barn. Noen rederier er betydelig mer barnevennlige enn andre, så det er lurt å gjøre litt research før man booker. Vår favoritt for å ta med barna på cruise er Disney Cruises og MSC cruises. Disse har gode underholdningstilbud og tilrettelegging for barn og unge.

Hvilke rederier tilbyr cruise i Karibien?

Det er mange ulike rederier som tilbyr cruise i Karbien, og noen av de mest kjente rederiene med de største skipene er Royal Caribbean, Princess, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line, MSC Cruises, og Celebrity Cruises.

Bør man bestille cruisepakke med fly og cruise I Karibien, eller hver for seg?

Flere norske reiseselskaper tilbyr pakker med flybilletter og cruise, men det har ikke stort for seg å velge disse pakkene. De aller fleste klarer helt fint å booke både flybilletter selv, booke cruiset selv, og booke seg transport fra flyplassen til cruiset (som du kan bestille sammen med cruiset for å gjøre det enkelt). Dette gir deg flere valgalternativer i forhold til avreisetidspunkt og reisemål for cruiset, og typisk lavere priser.

Kan man dra alene på cruise i Karibien?

Det er vanligst å reise på cruise med en partner eller familien, men det har gradvis blitt mer normalt å reise alene på cruise. Det finnes egne lugarer for deg som reiser alene, pluss at noen skip også har egne områder beregnet for personer som reiser alene. Der er det oppmuntret til å bli kjent med hverandre, så man kommer garantert ikke til å være ensom hvis man ikke vil det.

Hvordan er det med internett om bord på cruiseskip i Karibien?

Det er ikke mulig å bruke datatrafikk om bord på cruiseskip, men de fleste rederier og skip har løst problemet med å ha eget WiFi som er koblet mot satellittnettverk. Da må du kjøpe datapakker fra rederiet, noe som er ganske dyrt, så det anbefales ikke å regne med å skulle strømme filmer på lugaren på kvelden.

Det er med andre ord ikke fritt frem for å bruke internett på cruiseskipet, men med en datapakke kan du fint sjekke nettaviser, surfe litt og ta en titt på hva som har skjedd på Facebook eller e-posten din.

Les også:

Legg igjen en kommentar