Er det lov å kjøpe og eie sebraskinn? Forklart

Sebraskinn har lenge vært ettertraktet blant interiøreksperter, og har i lang tid hatt en helt spesiell plass i mange hjem. Men som med alle eksotiske dyr er det litt forvirring rundt hva som skal til for å kjøpe eller importere deler av dyr, så er det i det hele tatt lov å kjøpe og eie et sebraskinn?

I utgangspunktet er det fritt frem for å kjøpe, importere og eie sebraskinn som du måtte ønske, for det er mange av sebraartene som finnes i store mengder i naturen. Så lenge de ikke er på noen rødliste, CITES-lista eller annen liste over truede arter kan man i utgangspunktet fritt handle deler av dyret, og til og med føre det over landegrenser.

Det er også norske butikker som selger sebraskinn, så dette er jo den enkleste måten å skaffe seg et sebraskinn på helt lovlig.

Nesten alt sebraskinn kommer fra frittlevende dyr i naturen, for det er ikke lønnsomt å avle frem sebraer kun for skinnets del. Heldigvis har de fleste arter og underarter av sebra store nok bestander til at de fint kan jaktes på uten problemer, akkurat som med elg og elgeskinn her i Norge.

Av alle underarter med sebraer er det to stykker som er på den såkalte CITES-lista; Equus grevyiGrevys sebra (liste I) og Equus zebra zebraCape mountain sebra (liste I). Disse to underartene er det ikke lov å jakte på, og heller ikke lov å importere eller kjøpe uten tillatelse. Om du eier et skinn fra en av disse fra en tid hvor det var lovlig å jakte på dem er det trolig ikke et problem. Det finnes også CITES-tillatelser som lar deg importere disse underartene under visse forutsetninger.

Les også: Kan man kjøpe ulveskinn i Norge? Forklart.

Det er også mange underarter som fritt kan importeres til landet, men du må kunne dokumentere hvilken type sebra det er, opprinnelsesland, at den ikke er jaktet ulovlig og lignende. Dette ordner som regel eksportøren for deg, men det kan også være lurt å heller la noen profesjonelle stå for denne biten. Det finnes nemlig firmaer her i Norge som driver med import av sebraskinn som de selger lovlig til det norske markedet.

Hvor mye koster et ekte sebraskinn?

Sebraskinn er ganske dyrt, og man må regne med å betale 20 – 25 tusen kroner for et fint skinn. Så prismessig er det ganske dyrt, men mange mener det er vel verdt det. Et ekte sebraskinn kan faktisk holde seg fint i mange tiår om du vedlikeholder det godt!

Les mer: Er det lov å kjøpe bjørneskinn? Forklart.

Det finnes også kuskinn som er malt for å se ut som en sebra. Dette er naturligvis ikke ekte, men har en mye snillere prislapp, og du kan komme unna med å betale 2 – 4 tusen kroner for et slikt produkt. Det finnes også falske sebraskinn som også bare koster en brøkdel av prisen.

Les også:

Legg igjen en kommentar