Hva er en naturveileder? Forklart

Det lyses jevnlig ut stillinger om naturveiledere, og denne jobben dukker opp på mange ulike steder rundt om i Norge. Men hva er egentlig en naturveileder, hvilke kvalifikasjoner kreves, og hvordan er en typisk arbeidsdag?

Naturveiledere er i utgangspunktet tittelen for de som jobber som autoriserte naturveiledere ved et av besøkssentrene eller nasjonalparkene i Norge. Jobben til naturveilederne består av å veilede, formidle og forklare om naturen og naturfenomenet som er relevant for der de jobber. Det finnes naturveiledere som jobber med naturveiledning av rovdyr, våtmark, nasjonalparker og villrein.

Mange naturveiledere jobber mye med barn, for en viktig del av arbeidet er å fortelle og forklare barn og naturen og hvordan den henger sammen.

Nøyaktig hvordan arbeidsdagene til naturveiledere er avhenger stort av hvilket besøkssenter de jobber på. Ved noen besøkssentre vil det være aktuelt at naturveilederen stort sett reiser rundt til barn og unge, og gjerne besøker mange skoler i område. Hos andre sentre vil naturveilederen heller fokusere på å jobbe inne på senteret med å forklare og guide turister og andre som har tatt turen til besøkssenteret.

Hvilke steder ansetter naturveiledere i Norge?

Naturveiledere er stort sett en stilling man ser bli utlyst hos Besøkssentre, enten for et nasjonalparksenter eller for vårmark- eller rovdyrsenter. Per desember 2020 er det 26 autoriserte besøkssentre i Norge, og på flere av disse er det faste stillinger for naturveiledere. Disse er egentlig spredt rundt i hele landet, men er ofte knyttet til en nasjonalpark i nærheten.

Hvilken utdanning trenger man for å få jobb som naturveileder?

Det er ikke én spesifikk utdanning som lar deg få jobb som naturveileder, og det er mange typer ulike naturfaglig utdanning som lar deg være kvalifisert til å få jobb som naturveileder. Det finnes derimot studier og emner på både INN, NMBU og USN som handler om naturveiledning, som vil gi et godt startpunkt.

Jevnt over kan man si at man bør ha en naturfaglig bakgrunn eller erfaring for å jobbe som naturveileder. En del av stillingene krever minst en bachelorgrad i noe naturfaglig som er helt eller delvis relevant, men det er mulig å søke selv om man ikke nødvendigvis har den mest treffende bakgrunnen.

Hvordan få jobb som naturveileder

Naturveilederstillinger pleier som oftest å lyses ut via vanlige medier som Finn.no, så et godt utgangspunkt er å sette på et søk etter ordet «naturveileder» på den nettsiden. Deretter er det bare å sette seg inn i stillingen og skrive en søknad som passer til den. Det er ofte stor rift om de mest populære naturveilederstillingene, så det kan være verdt å bruke noen kroner på å få profesjonelle til å hjelpe deg med å rette opp i jobbsøknaden og CV-en.

Les også:

Legg igjen en kommentar