Lønn som postbud forklart: Så mye tjener postbud i 2022

Mange ønsker seg en jobb som postbud, men jobben består av mye mer enn det mange tror. Du skal nemlig ikke bare kjøre rundt hele dagen, men også sortere og organisere posten og pakkene som kommer.

Det kreves ingen formell utdanning for å bli postbud, så hvis du kunne tenke deg å jobbe som postbud er det bare å søke på ledige stillinger. Men hvor mye tjener egentlig postbud i året?

Nesten alle postbud jobber med tarifflønn, og denne sikrer deg en startlønn på 187 kroner i timen. Dette tilsvarer 364 650 kroner i året, eller omtrent 30 000 kroner i måneden. Men lønnen øker med ansiennitet, og den faktiske gjennomsnittslønnen for postbud i Norge er omtrent 450 000 kroner i året (37 500 kr/mnd).

Grunnen til at gjennomsnittslønna er betydelig høyere enn minstelønna er altså at man får økt lønn for hvert år man har med erfaring. I tillegg tar gjennomsnittslønna hensyn til ting som overtidstillegg, tillegg for ubekvem arbeidstid, og andre tillegg som ikke er inkludert i minstelønna.

Lønn som postbud er derfor jevnt over ganske god, spesielt med tanke på at man ikke trenger noen utdanning for å begynne.

Det er flere bedrifter som ansetter postbud, men de fleste postbud i Norge i dag jobber i enten Posten eller Bring. I storbyer er det også flere andre leverandører av post som kan ansette postbud.

Er det vanskelig å få jobb som postbud?

Postbud regnes som en relativt sjelden jobb, og det er jevnt over mindre post nå enn for bare noen få år tilbake i tid, så det er veldig sjeldent å se det lyses ut stillinger for postbud.

Det kan være lurt å ha litt relevant erfaring hvis du drømmer om å få jobb som postbud. Et godt sted å starte kan være å jobbe som avisbud som kjører aviser på morgenen.

Les også:

5 kommentarer om “Lønn som postbud forklart: Så mye tjener postbud i 2022”

  • Hei. Da anbefaler jeg deg å sende en jobbsøknad til en postleverandør som Posten eller Postnord. Lykke til!

   Svar
 1. Hei! Lurer på hva bruttoinntekten er til ett postbud som tjener 450000 i året.

  Svar
  • Hei. Tallet 450 000 kr er bruttoinntekten, altså inntekten før skatt.

   Hvor mye det er etter skatt avhenger av mange faktorer, da alle betaler ulik mengde skatt basert på mange forskjellige kriterier.

   Svar
   • Kunne vært fint å vist ca. skatt
    Det gir mer mening (korrekt bilde)
    ,Men fin nettside /informasjon

    Svar

Legg igjen en kommentar