Lønn som postbud forklart: så mye tjener postbud

Mange ønsker seg en jobb som postbud, men jobben består av mye mer enn det mange tror. Du skal nemlig ikke bare kjøre rundt hele dagen, men også sortere og organisere posten og pakkene som kommer.

Det kreves ingen formell utdanning for å bli postbud, så hvis du kunne tenke deg å jobbe som postbud er det bare å søke på ledige stillinger. Men hvor mye tjener egentlig postbud i året?

Nesten alle postbud jobber med tarifflønn, og denne sikrer deg en startlønn på 187 kroner i timen. Dette tilsvarer 364 650 kroner i året, eller omtrent 30 000 kroner i måneden. Men lønnen øker med ansiennitet, og den faktiske gjennomsnittslønnen for postbud i Norge er omtrent 450 000 kroner i året (37 500 kr/mnd).

Grunnen til at gjennomsnittslønna er betydelig høyere enn minstelønna er altså at man får økt lønn for hvert år man har med erfaring. I tillegg tar gjennomsnittslønna hensyn til ting som overtidstillegg, tillegg for ubekvem arbeidstid, og andre tillegg som ikke er inkludert i minstelønna.

Lønn som postbud er derfor jevnt over ganske god, spesielt med tanke på at man ikke trenger noen utdanning for å begynne.

Det er flere bedrifter som ansetter postbud, men de fleste postbud i Norge i dag jobber i enten Posten eller Bring. I storbyer er det også flere andre leverandører av post som kan ansette postbud.

Er det vanskelig å få jobb som postbud?

Postbud regnes som en relativt sjelden jobb, og det er jevnt over mindre post nå enn for bare noen få år tilbake i tid, så det er veldig sjeldent å se det lyses ut stillinger for postbud.

Det kan være lurt å ha litt relevant erfaring hvis du drømmer om å få jobb som postbud. Et godt sted å starte kan være å jobbe som avisbud som kjører aviser på morgenen.

Les også:

Legg igjen en kommentar