Hva skal man gjøre når man blir brent av brennmanet? Forklart!

Brennmaneter kan dukke opp over mer eller mindre hele kysten vår, og et kontaktemøte med en er langt ifra behagelig. Det er i utgangspunktet ikke farlig å bli brent av en brennmanet, men det kan være veldig vondt og ubehagelig. Dessverre er det en del personer som gjør store feil når de blir stukket av brennmanetene, og dette kan gjøre vondt verre.

Om du for eksempel prøver deg på det klassiske tipset fra Friends hvor de anbefaler å tisse på området hvor du har blitt brent, vil du raskt oppdage at det gjør vondt verre. Å tisse på området vil nemlig få alle de udetonerte stikkecellene til å sprekke, og dermed påføre ennå mer smerte.

Det samme gjelder om du vasker området i ferskvann. Dette går også stikkcellene til å sprekke, og du får bare ennå mer vondt. Så hva skal man egentlig gjøre når man blir brent av en brennmanet?

Om du blir brent av en brennmanet bør du begynne med å skylle området med saltvann. Pass på at du tar saltvann fra et område hvor det ikke er noen manettråder i vannet, men isteden helt rent saltvann. Dette skyller vekk stikkcellene uten at de sprekker, og du får i alle fall ikke mer vondt.

Les også: Er det farlig å bli brent av blå brennmanet? Forklart.

Deretter bør du varme opp området. Varme dreper nemlig giften til brennmanenen, og du kan ta så varmt vann som du tåler. Her snakker vi 40-45 grader varmt vann, avhengig av hvor på kroppen du har vondt. Om du orker å ha området i såpass varmt vann kan det være med på å begrense smerten ganske betraktelig.

Når du kommer hjem i ettertid kan det være like greit å kjøle ned området, f.eks ved bruk av aloe vera eller lignende. Dette gir ingen effekt på selve brennmanetsåret, men lindrer huden og får det til å føles mindre smertefullt. Mange får en god effekt av dette, så det er verdt å prøve ut. Men unngå å kjøle ned såret før du har eventuelt varmet det opp som i avsnittet ovenfor.

Les også:

Legg igjen en kommentar