Hvor lang tid tar Preikestolen tur/retur? Forklart

Preikestolen er en av Norges mest kjente turmål, og årlig tar mange hundre tusen turister stien opp til Preikestolen for å oppleve den utrolige utsikten fra toppen. Men hvor lang tid bør man beregne når man skal gå opp til toppen av Preikestolen, og ned igjen?

Normalt trente folk bruker rundt 3 – 4 timer på en tur til og fra Preikestolen. Veien opp tar omtrent 1,5 til 2 timer, mens veien ned rundt 1 og en halv time.

Preikestolen

I tillegg er det ofte slik at det er lange køer for å komme opp til Preikestolen, og er man litt uheldig kan hele turen ta betydelig lenger tid på grunn av alle disse køene.

Så for de aller fleste er en tur/retur til Preikestolen med et opphold på platået en god dagstur.

Tidsestimatet er basert på at man starter turen sin fra Preikestolen fjellstue. Dette er stedet hvor de fleste parkerer bilene sine eller går av bussen for å begynne turen til Preikestolen.

Preikestolen
Preikestolen.

Selve turen er litt krevende, så man bør ha en viss fysisk form før man prøver seg på turen. Å gå to timer hver vei i ulendt terreng er slitsomt for kroppen hvis man ikke er vandt til det, men med litt viljestyrke er det en distanse de aller fleste takler helt fint.

Det er anbefalt å starte turen opp til Preikestolen på morgenen eller formiddagen. Ofte kan det gå mye mer tid enn planlagt oppe på platået, da de ofte er enorme mengder med turister der, så det er litt køer for å få den beste utsikten.

På toppen av platået må man være veldig forsiktig, for det er ingen sikkerhetssperrer eller noe som beskytter personer mot å falle ned. Dessverre er det turister som har falt ned fra platået med døden til følge.

Spørsmål og svar om å gå opp til Preikestolen

Hvor lang tid tar turen opp til Preikestolen?

Typisk tar turen opp til Preikestolen (fra parkeringa) mellom 1,5 og 2 timer.

Hvor lang tid tar turen ned fra Preikestolen til parkeringsplassen?

Turen ned fra Preikestolen tar naturligvis korter tid enn turen opp (siden du går nedover), og de fleste klarer det på rundt 1,5 til 2 timer.

Kan man gå til Preikestolen på vinteren?

Preikestolen er åpen året rundt, men turen opp til Preikestolen er betydelig mer krevende på vinterhalvåret, spesielt når det er snø på turen. Pakk med brodder og godt utstyr, så går det som regel fint hvis man er forsiktig.

Selges det noe på Preikestolen?

Det er ingen salgsboder, kiosker eller noe slikt på Preikestolen, så du må ta med alt du trenger av både mat, drikke og utstyr.

Er det farlig å gå til Preikestolen?

Det er klart at det er en risiko for å skade seg eller verre om man faller fra Preikestolen eller stien opp dit, men på sommerhalvåret regnes både stien og selve platået som trygt så lenge man er forsiktig og tar det rolig.

Les også:

Legg igjen en kommentar