Hvordan desinfisere glassflasker

Før man skal fylle glassflasker med egenprodusert innhold som hjemmelaget saft eller noe annet hjemmelaget er det viktig at de er helt sterile. Det er mange typer drikke som kan holde seg i mange måneder eller til og med år dersom de plasseres i en steril glassflaske, men om den kun er vasket i oppvaskmaskin eller for hånd er neppe alle bakterier og sopp drept.

Om det er rester av mikroorganismer er det en risiko for at innholdet i glassflasken begynner å gjære, mugne eller bli dårlig lenger før det trenger å gjøre det, og det er virkelig verdt å ta seg bryet med å desinfisere glassflasker før man fyller dem opp.

Det er flere ulike måter å desinfisere glassflasker på, og nedenfor har vi forklart hvordan man desinfiserer glassflasker på tre av de mest vanlige måtene. Alle tre måtene fungerer helt fint, og resultatet er helt bakterie- og soppfrie glassflasker som garanterer at innholdet i glassflaskene ikke blir dårlig før det brytes ned av seg selv.

Slik koker du glassflasker

En av de beste måtene å sterilisere glassflasker på er ved å koke dem. Dette dreper stort sett alt av bakterier og sopp, og er ganske enkelt. Første steg er å vaske flaskene med såpe og varme vann, akkurat som vanlig. Når det er gjort skyller du dem godt, og koker opp en stor kjele med vann.

Når vannet koker legger du glassflaskene i kjelen og lar de ligge i det kokende vannet i to minutter. Samtidig som du koker flaskene legger du i tuppen av en pølseklype eller lignende som du skal bruke til å plukke opp flaskene med etterpå. Denne må også steriliseres, så la den ligge sammen med flaskene.

Glassflaskene trenger ikke å koke i mer enn to minutters tid før de er steriliserte. Nå er det bare å ta de opp og legge de til tørking, så kan du fylle de med innhold når de er tørre og kjølt ned.

Les mer: Slik koker du glassflasker enklest mulig.

Slik steker du glassflasker

Man kan også sterilisere glassflasker ved å ha dem i en vanlig stekeovn. Også her må man vaske glassflaskene vanlig først, før men legger dem i stekeovnen på 100 grader. Der bør de stå i minst ti minutter, så er de rene og steriliserte.

Igjen vil glassflaskene være helt varme når man tar dem ut, så bruk en steril gjenstand for å ta dem ut. La de kjøle seg ned, så er de klare til å brukes.

Les også: Så enkelt lager du egen geitramssaft!

Star San desinfeksjonsmiddel

Det finnes flere typer desinfeksjonsmiddel for glassflasker og andre typer beholdere, og en av de mest brukte heter Star San. Dette produktet er egentlig ment for å desinfisere ting som brukes til brygging, men fungerer like godt for å desinfisere glassflasker og annet som skal brukes til andre ting.

For å desinfisere glassflasker med Star San må du igjen først vaske flasken. Deretter blander du Star San med vann i en annen beholder etter forholdene som står på pakken (ca 1,5 ml per 1L vann).

Legg glassflaskene som skal desinfiseres i løsningen av Star San og vann, og la det ligge der i et par minutter. Når du tar det opp er det desinfisert, og klart til bruk.

Merk at Star San har ekstrem lav pH, så man må være forsiktig når man håndterer slike midler.

Les også:

Legg igjen en kommentar