Hvordan lese e-bøker på en behagelig måte

Å ha store mengder med papirbøker tar opp vanvittig mye plass, og akkurat som resten av verden har også bøkene begynt å flytte seg over i den digitale flaten. Det har lenge vært mange som har lest e-bøker på mobil og nettbrett, men dette er ikke spesielt godt for øyne. Her vil øyne bli slitt mye raskere enn når man leser vanlige bøker, samtidig som lyset fra mobilen er med på å gjøre deg mer våken. Det betyr at det er ganske dumt å lese e-bøker på mobilen eller nettbrett på senga, men det finnes heldigvis mange gode løsninger.

Det er nemlig anbefalt å bruke et lesebrett for å lese e-bøker. Disse er utformet for å være mye mer behagelige og mindre anstrenge for øyne, og sender heller ikke ut slikt blått lys som forstyrrer søvnhormoner. Skjermene er utformet for å ligne på papir på en helt annen måte enn det nettbrett sin skjerm er, og man får en helt annen opplevelse av å bruke et lesebrett for å lese e-bøker.

Hvis du er glad i å lese mye bøker, men ikke synes e-bøker på mobil eller nettbrett er helt tingen, kan det være vel verdt å prøve et lesebrett. Opplevelsen blir altså helt annerledes, og mange synes dette er et god erstatning til vanlige bøker. Her kan man dessuten spare både penger, miljøet og ikke minst lagringsplass i samme slengen!

Batteritiden er dessuten noe helt annet. Et lesebrett kan fint klare seg i mange uker uten å måtte lades, så det trenger ikke å stå i laderen hver natt for at du skal kunne bruke det igjen neste dag.

Les også: Slik får du mer tid til bøker i hverdagen.

Hvilket lesebrett bør man velge?

Det finnes mange lesebrett på markedet nå om dagen, fra mange ulike aktører. Mange er gode kjøp, og vi anbefaler å se etter et nettbrett som et såpass lett at du kan holde det med én hånd, har grei batteritid, og har lagringsplass til en del bøker. E-bøker tar heldigvis ikke all verdens med plass, så selv de med kun 8 GB lagringsplass kan skryte på seg å ha plass til 6 000 bøker! Det er jo typisk langt mer enn folk flest klarer å lese på mange år.

Et godt første lesebrett er Kobo Libra H2O. Dette har en skjerm på 7″, er vanntett, har et batteri som lar deg bruke det i over en måneds tid, og er jevnt over et godt og robust lesebrett. For de aller fleste er dette et veldig godt kjøp! Den støtter en rekke ulike formater, og er dessuten veldig god for å lese manga for de som liker det. Her er det bare å overføre filene til lesebrettet, så kan man lese som man vil.

Om du vil ha litt mindre kan du heller vurdere Kobo Nia. Denne er bare 6″ og veier omtrent 25 gram mindre. Her ofrer du litt kjekke saker som en fysisk knapp for å bla frem og tilbake mellom sidene i bytte mot at du får litt lettere lesebrett. I tillegg er det en av de billigste lesebrettene må markedet, så det er perfekt for deg som er litt usikker på om lesebrett i det hele tatt er noe for deg!

Begge disse lesebrettene har selvsagt WiFi som lar deg koble deg til butikker som selger e-bøker, har en skjerm som er utviklet for å ikke være anstrengende for øyne dine, og har alle funksjoner du forventer fra et lesebrett, som muligheten til å søke i teksten, endre størrelsen på teksten og lignende.

Her kan du kjøpe e-bøker til lesebrett

De fleste bokforhandlere som selger bøker selger også e-bøker nå om dagen. Hos Adlibris har de omtrent halvannen million e-bøker tilgjengelig, så der er det ikke noe å si på utvalget i alle fall. Om du ikke finner boka du er ute etter der kan du også prøve å se etter den på e-boksidene til ARK.no.

Når du kjøper en e-bok får du som regel tilsendt en fil som ofte ender i .epub. Denne laster du så over på lesebrettet ditt, og kan åpne den der. Deretter det bare å begynne å lese og kose deg! Det hele er faktisk veldig enkelt, og når du først har fila over på lesebrettet kan den ligge der til evig tid.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company, ARK.no og Adlibris.

Les også:

Legg igjen en kommentar