Hvordan skille ramsløk fra liljekonvall

Når våren kommer er det tid for å plukke ramsløk. Bladene til denne planten er nemlig knallgode å bruke som krydder og til salaten, da den setter en god smak på annen mat. Det er også utrolig godt med hjemmelaget ramsløkpesto! Ramsløk er relativt vanlig i skogen, men det er et lite problem når man skal plukke den.

Bladene til ramsløk er nemlig ganske like på bladene til liljekonvall. Dette er problematisk ettersom liljekonvall er giftig, og kan i verste fall føre til akutt forgiftning. Det er derfor ekstremt viktig å være 100 % sikker på at man plukker ramsløk og ikke liljekonvall!

Liljekonvall.
Liljekonvall. Foto publisert med tillatelse.

Slik ser ut forskjell på ramsløk og liljekonvall

For et trent øye er det heldigvis relativt enkelt å skille dem, og det er kun de som egentlig ikke ser etter ulikhetene som plukker feil.

Det kjennetegnet flest bruker for å skille ramsløk og liljekonvall er lukten. Ramsløk er nemlig en type løk, og lukten minner om hvitløk. Om du finner en eng med ramsløk vil denne lukten være markant, men du kan også «tvinge» den frem ved å gni litt på blader med fingrene dine. Om det ikke lukter noen ting er det stor sjanse for at det er liljekonvall. Om det derimot lukter løk er det ramsløk.

Selve bladene er omtrent umulig å skille fra hverandre når de er så unge som de er når man er ute og plukker ramsløk. På litt større blader kan man se at liljekonvall har to blader per stilk, i motsetning til ramsløk med ett blad per stilk. Liljekonvallen har også en rødfarge slire helt i bunnen av stilken, men dette kan være vanskelig å se.

Les også: Slik oppbevarer du ramsløken.

Det kan derfor være vanskelig å skille dem uten å bruke lukt, så det beste tipset er å bruke nesa, og lære deg forskjellen på dem. Etter litt øvelse går det helt av seg selv, og man kan skille ramsløk og liljekonvall på kort tid.

Når det er såpass gamle at de får blomster er det derimot kjempelett å se forskjell på dem, ettersom ramsløk og liljekonvall har helt ulike blomster. På dette punktet er det derimot for sent i sesongen at det er godt å plukke bladene til ramsløken, så da er det liksom litt for sent allerede.

Vær også klar over at liljekonvall og ramsløk kan vokse side om side, og en eng med det som tilsynelatende er én art kan ha en miks av begge to. Det er derfor veldig viktig å sjekke hver enkelt plante før du spiser den.

Les også:

Legg igjen en kommentar