Hvordan unngå hjortelusfluer

Hjortelusfluer er kanskje den verste fienden til sopp- og bærplukkere i hele Norge, for et stikk fra denne får både mygg, knott og selv klegg til å virke mild! Heldigvis er det ganske sjeldent at de faktisk stikker mennesker, men dersom du først blir stukket kan du forvente en skikkelig kløe som kan vare i flere måneder.

De fleste er heldige nok til at kløa forsvinner etter 2 – 8 uker, men hos enkelt kan den sitte igjen i et helt år. Her snakker vi et helt år med kløe hvor man ikke får gjort noe med det. Så det er ikke rart at det er mange som hater denne lille krabaten.

Om du først har blitt bitt er det ingenting å gjøre med det foruten å vente og håpe på det beste, men det er visse ting man kan gjøre for å unngå hjortelusfluer til å begynne med. Vi har samlet sammen de beste tipsene for å minimere at man blir bitt av hjortelusfluer når man er ute i skogen på høsten!

Hjortelusfluer finnes for det meste langt sør og sørøst i Norge, men vil trolig gradvis spre seg videre i landet de neste årene.

Les også: Kan man plukke sopp og bær i naturreservat? Forklart.

Slik unngår du hjortelusfluer så godt det lar seg gjøre

Det er flere ting man kan gjøre for å minske risikoen for at hjortelusflua skal slå seg ned på deg, selv om du aldri kan være helt trygg når du først ferdes ute i skogen.

For å unngå hjortelusfluer, kle deg i hvite eller lyse klær. Dette er fordi mørke eller røde farger minner om hjortedyr som er den naturlige verten til hjortelusflua. Samtidig kan man holde en god fart, for hjortelusfluer er både trege og ustøe. Mange liker å ha hatter med myggnetting på for å forhindre at de lander i håret, samt hansker og andre plagg for å beskytte hele kroppen.

Man kommer egentlig veldig langt med det, og med en myggnettinghatt er sjansen liten for at man får med seg noen blindpassasjerer hjem. Som sagt vil hjortelusflua først og fremst sette seg i håret, så med denne på plass stopper man de fleste. Alternativt bør man vurdere å ta med en kam på tur og ta en regelmessig sjekk av håret.

Det kan være vanskelig å oppdage hjortelusfluer

Hjortelusflua er en skikkelig luring som tåler det meste. Den har kun én vert, så når den først lander på deg vil den rett og slett bare droppe vingene sine. Ofte lander de i hår eller på tette steder på kroppen hvor de ligger en stund.

En hjortelusflue kan fint overleve både skikkelig kulde, en varm dusj med såpe og sjampo, og egentlig alt annet. Om du finner en vil du neppe klare å klemme den i stykker, for den flate kroppen forhindrer mosing.

Ofte gjemmer de seg altså i håret når de hopper eller flyr på deg i skogen, og kan sitte der lenge før de krabber ned på kroppen din. Som oftest vil de altså bare krabbe rundt på deg uten å bite, men de kan når som helst bestemme seg for å vite seg fast.

Det er derfor lurt å ta en grundig sjekk både før og etter dusjen når man har vært på tur og vet at det er hjortelusfluer i området, og gjerne bruke en kam for å gre hele håret og håpe å få dem ut.

Les også:

Legg igjen en kommentar