Hvordan vaske dunjakker

Dunjakker er knallgode når det er kaldt utendørs, og holder veldig godt på varmen når man er ute på vinterhalvåret. Dunjakker har derimot et problem i forhold til andre jakker, og det er at det er litt mer krevende å vaske dem. Om du bare slenger en dunjakke i vaskemaskinen og håper på det beste er det stor risiko for at den krøller seg og blir så godt som ubrukelig etterpå, og det kreves at man vasker dunjakker på en litt spesiell måte.

Selv når man vasker dunjakker riktig, så er det ikke lurt å vaske dem for ofte. Det har de rett og slett ikke godt av! Så beregn for å måtte vaske dunjakker maks to ganger per vinter, og aller helst kun én gang. Dersom den blir møkkete, får flekker eller lignende bør du heller være raskt ute med en lunken klut med vann på, og få vekk møkka eller flekken før det får satt seg i dunjakka.

Men noen ganger er det ikke til å komme unna at man må vaske dunjakken sin, så hvordan skal man vaske dunjakker på en måte som ikke ødelegger den?

Dunjakker skal vakes alene i vaskemaskinen på 30 eller 40 grader, med kun Milo eller annen skånsomt, flytende vaskemiddel. Legg i minst et par-tre tennisballer i vasken. Noen vaskemaskiner har eget dunprogram (kalles ofte «Down»), så bruk det om det finnes på din maskin.

Selve vaskingen er altså ikke så stort problem, men det er også svært viktig å tørke dunjakka riktig. Om tørkingen blir feil vil ikke dunen tørke ordentlig, og når den først blir tørr vil den være klumpete slik at hele dunjakken får en rar fasong.

For å tørke dunjakken riktig må du første riste den godt etter at du tar den ut av vaskemaskinen. Prøv ditt beste å få fordelt dunen jevnt utover i hele jakken, og heng den opp på et tørkestativ eller tørkesnor når den er klar. Vent et par-tre timer, og rist den igjen for å fordele dunen jevnere.

Les også: Så lenge kan klærne ligge våte i vaskemaskinen.

Det er viktig å riste jevnlig gjennom hele tørkeprosessen for å forhindre at dunet klumper seg. Etter hvert trenger du ikke å riste like jevnlig, men du må beregne å bruke flere dager på å få den helt tørr, og må riste flere ganger i løpet av disse dagene.

Det er også mulig å tørke dunjakken i en tørketrommel, og dette fungerer egentlig aller best. Det spørs litt på dunjakken, men sjekk vaskelappen for å være sikker.

En del tørketromler har egne programmer for dunjakker, men hvis din ikke har det kan du velge et program med lav varme. Bruk også minst én tennisball i tørketrommelen. La programmet kjøre en god stund, for det er viktig at dunjakken blir helt tørr selv på innsiden.

Ofte heter programmene som passer for dunjakker hete «Down«, «Duvet» eller «Synthetic«.

Unngå å bruke høy varme i tørketrommelen, for dette vil bare føre til at den blir tørr på utsiden, men våt inni. Da vil den snart klumpe seg og bli rar i formen.

Les også:

Legg igjen en kommentar